Fitnessatleten Malle: ”Mångsidig träning är för dig som vill hålla igång och må bra” Image

Fitnessatleten Malle: "Mångsidig träning är för dig som vill hålla igång och må bra"

Malin "Malle" Jansson er fitnessatlet og modell og har stenkoll på trening og hvordan du skal träna och leva för att kroppen ska må bra. Vi fick ett snack med henne om mångsidig träning, vem det passar för och varför det är viktigt.

Hva er mangfoldig trening for deg?

- Jeg skulle si at allsidig trening er når du har variasjon i treningen. Du trener lite kroppsviktsträning, lite vikter, lite kondition og så videre. Det vill säga inte ensidig träning som till exempel löpning varje dag. Däremot skulle jag säga att du kan träna mångsidigt även om du bara tränar endast kroppsviktsträning, då det finns så otroligt mycket olika sätt att träna på.

Hvorfor er det bra med mangesidig trening?

- Det er kjempebra om du vil må bra i kroppen og føle deg sterk i både styrketrening, konditionsträning og rörlighet. Tränar du ensidigt är riskerna för förslitningsskador större då du tränar samma muskler. Da får de ikke vila och ingen tid till att återhämta sig.

For hvem passer mångsidig träning?

- Jeg skulle si at mångsidig träning passar bäst för en "vanlig" motionär som vill hålla igång kroppen och må bra. Det kanske inte passar lika bra till en elitidrottare som tränar för att bli bäst på en specifik träningsform.

Hvor viktig er gjenopptakelsen for dine treningsresultater?

- Veldig viktig! Tränar du varje dag, som jag gör, behöver du göra allt för att få en så bra återhämtning som möjligt. Jag som tävlar behöver tänka extra på återhämtningen.

Malin Malle
Malin "Malle" Jansson holder blant annet på med calisthenics. Du kan følge henne på Instagram, @malinmallejansson.

Hva gjør du når du har aktiv restitusjon?

- Da brukar jag antingen ta långa promenader, cykla och liknande. Lett konditionsträning skulle jag säga. Eller så går jeg på massasje, bruker foamroller, eller kjører et ekstra langt stretchpass.

Hvilke klær synes du er bra å kjøre..

...styrketrening i?

- Det viktigste for meg er alltid at klærne jeg har på er bekväma. Jeg trener helst i linne eller bare sports-bh samt tights eller shorts, avhengig av vær, som vanligvis er litt høyere i midten av året. Jag värmer alltid upp i tjocktröja och långbyxor.

...löpning i?
- Også her gjelder bekväma kläder, det är nästan ännu viktigare vid löpning. Ett måste är att ha tights med bh-resår - eller shorts om det är varmt - som inte glider ner över rumpan utan sitter bh i midjan. Jag gillar att ha långärmad t-shirt för att hålla mig extra varm på överkroppen när jag löptränar. På bena spiller det ikke så stor rolle om jeg bærer lange eller korte tights.

Hvorfor er det viktig å ha riktige klær og skor for den treningen du utøver?

- Jag tränar en sport där man rör kroppen i massa olika ytterlägen och därför tycker jag det är viktigt med kläder som sitter skönt på kroppen, och som är följsamma och kan röra sig i alla olika vinklar. Når det kommer til skor föredrar jag en par tunna som inte väger speciellt mycket då jag många gånger ska lyfta upp mig själv och då till största del använder överkroppen. Da vill jag vara så lätt som möjligt på nederdelen.

SHOPPA HÄR: Nike Pro

LÄS MER: Alt du vil vite om träningsvärk