Forskaren: “Därför är det lönlöst att banta” Image

Forskaren: "Därför är det lönlöst att banta"

Med färska nyårslöften i minnet är det många som påbörjar året som bantare, men enligt överviktsforskaren Erik Hemmingsson kan du skrota allt som har med bantning att göra.

Scenariot är bekant för de flesta: Du bestemmer deg for å gå ned noen kilo, spiser nyttigt, tränar mycket och minskar kaloriintaget drastiskt. Först går du ned i vikt och känner dig som en succé, men några månader senare har du likförbannat gått upp varenda kilo. Det her er anledningen til at bantning er dømt til å mislykkes, mener idrettsforskaren Erik Hemmingsson. Det holder ikke på lang sikt.

- Den enda viktminskningen som er värd något är ju den som är bestående. Annars finns ingen hälsomässig poäng med att gå ned i vikt. De helsefaktorene som forbedresras når vi går ned i vekt kommer likevel bare tilbake. Sedan är det den här frustrationen och känslan av misslyckande som många upplever när vikten kommer tillbaka, det är där skon klämmer, säger Erik Hemmingsson som har över tjugo års erfarenhet av forskning på övervikt.

Erik HemmingssonErik Hemmingsson er overviktsforskare på GIH, Gymnastik och idrottshögskolan. Han vil ta kål på myten om at overvikt handler om dårlig karakter. Foto: Stefan Tell.

Ifølge Erik Hemmingsson er det ikke ditt fel att kilona kommer krypande tillbaka. Kruxet med dieter er at kroppen vill lagra och bibehålla fett eftersom det ger oss en fördel rent överlevnadsmässigt. Kroppen strävar hela tiden efter att gå tillbaka till sin ursprungsvikt. Vissa har dessutom ungefär dubbelt så många fettceller som andra har och om du bantar riskerar du att få fler och fler fettceller när vikten kommer tillbaka, samtidigt som du kan bli av med muskulatur varje gång du går på diet. Det hele blir en gigantisk uppförsbacke.

- Vissa har ett normalt antal fettceller. De kanske gick upp i vikt först i fyrtio- femtioårsåldern när de lade om sin livsstil. De kanske bytte jobb, skiljde seg eller gjorde något annat som ledde till en viktuppgång. De har goda möjligheter att bli av med övervikten. Men de som har en mye mer komplisert overvekt som beror på helt andre faktorer, som en sterkere genetisk läggning för att lagra energi och en debut i tidig barndom, har betydligt svårare.

Er det ikke väldigt orättvist att vi har olika många fettceller?

- Det er orättvist. Og det skjer antagelig allerede i fosterperioden. Det er framför allt de första fem åren i livet som de extra fettcellerna bildas men pågår tills du fyller 20-25 år. Men for den som holder på og bantar seg gjennom livet kan kroppen legge på seg ekstra mange fettceller.

Så det gjelder å akseptere sin kroppsform?

- Ja, men litt så er det. Hvordan kommer det seg at visse er 120 cm lange, andre 220 cm? Vi har en slik utseendefiksert kultur. Hold ikke på å fokusere på vikten.

Men hvorfor fortsetter folk å banta om det ikke fungerer?

- Mange drives av det her smala idealet som vi har i dag. Det sosiale trycket gjør at de blir misnöjda med sitt utseende. De får hela tiden höra att det bara är att "ta tag i det och skärpa sig lite så kommer du gå ned i vikt". Men så er det virkelig ikke det.

Hva er et smartare sätt att gå ned i vikt än att räkna kalorier?

- Det låter kanskje paradoksalt, men fokuser ikke på vikten. Fokusera på hälsan. Hva trenger du for å bli modig? Om du har en stillasittande jobb kanske du ska röra på dig mer, om du äter mycket skräpmat kan du minska på det. Sover du dåligt eller röker? Hva det nå kan være. Når du väl ändrar de sakerna får du se vad som händer med vikten. Om du begynner å äta riktig mat släpper kroppen ofta en del av övervikten, men det kan du se mer som en bonus.

Hva er den største bantingsmyten som du vil ta kål på med din bok?

- At vi tillskriver overvikt som någonting som orsakas av att man är en person med svag karaktär. Den myten vill jag förpassa till historiens skräptunna en gång för alla! Vad vi väger är så mycket mer komplext än vad vi har haft för livsstil. Klart at livsstilen spiller roll, men det har ingenting med karakter å gjøre. Vad vi väger styrs av väldigt starka biologiska och miljömässiga faktorer, där de flesta av dem är sådana som vi själva inte styr över.

Slutbantat bokI Slutbantat går Erik Hemmingsson gjennom anledningarna till varför bantning är dömt att misslyckas, hjälper dig förstå ditt ätbeteeende och går igenom vilken mat du ska satsa på för en vikt som håller i det långa loppet.

LÄS MER: Det ska du äta innan och efter träning

LÄS MER: Är det värt att ta en vit månad?