Äkillisen kilpailutauon jälkeen hän tuntee itsensä vahvemmaksi kuin koskaan, ja hän on erittäin motivoitunut jatkamaan menestyksekästä uraansa hiihtäjänä. Tapaa energinen ja inspiroiva urheilija.
Tunnemme hänet parhaiten hiihdon ihmelapsena. Frida Karlsson teki kansainvälisen läpimurron jo 18-vuotiaana, kun hänestä tuli nuorten skiathlonin maailmanmestari vuonna 2018. Hän voitti kultaa sekä kaksi pronssia. 19-vuotiaana hän voitti kaksi kultaa junioreiden maailmanmestaruuskisoissa ja pian sen jälkeen hän debytoi aikuisten MM-kisoissa, jossa hän voitti kolme mitalia, yhden jokaista laatua. Viestissa saadun kullan kautta hänestä tuli kaikkien aikojen nuorin maastohiihdon maailmanmestari.
Juoksija Fridaa ei tunneta kaikkialla samalla tavalla. Mutta tosiasia on, että Frida on rakastanut juoksemista pienestä pitäen. Aina lapsena joka vuoden syyskuussa hän ja hänen perheensä pakkasivat juoksukengät ja varusteet autoon, ja ajoivat kotoa Sollefteåsta Tukholmaan. Siellä he tapasivat muita sukulaisia, jotka matkustivat niin pohjoisesta kuin etelästäkin pääkaupunkiin, ja yhdessä he juoksivat Lidingöloppetin. Siitä tuli vuosittainen perheperinne, jota Frida rakasti. Ensimmäisen kerran, kun hän juoksi Lilla Lidingöloppetin, hän oli 10-vuotias. Ja hän voitti.
- En koskaan unohda sitä, kun pääsin maaliin, se oli niin euforista, ajattelin sen olevan suurin asia, mitä minulle oli tapahtunut.
Myös seuraavina vuosina, kun hän oli 11-, 12-, 13- ja jopa 17-vuotias, hän voitti yhä uudelleen - kaikki vuodet peräkkäin. I 2016 var Euroopan nå i ferd med å bygge ut mest mulig av sin virksomhet, og i løpet av denne perioden har 3000 mennesker mistet jobben. Hän osallistui myös Ungdomsfinnkampeniin 3000 metrin kisassa vuonna 2015, jossa hän sijoittui toiseksi. Hänellä on myös nuorten kultaa Ruotsin mestaruudessa 3000 metrissä. Harjoittelumotivaation ja ehtymättömän energian hän uskoo tulevan äidiltään Mialta, joka on nykyään muun muassa hänen managerinsa ,ja hoitaa kontakteja mediaan ja ulkomaailmaan.
Mutta vaikka hän oli todellinen juoksijalupaus, ei juoksusta tullut hänen lajiaan.
- Sollefteåssa ei treenattu juoksemista, ei ollut seuraa tai muuta. Juoksusta tuli tärkeä osa hiihtokoulutusta.
Fridan äiti Mia ja täti Eva-Lena ovat molemmat olleet hyviä hiihtäjiä, joten ehkä ei ole niin outoa, että hän lopulta valitsi kyseisen lajin.
- Ja meillähän on maailmanluokan hiihtolukio Sollefteåssa, jossa kävin, ja minulla oli taipumusta liikkumiseen, hän sanoo.
- Äidillä on paljon energiaa ja hän on suuri roolimallini elämässäni. Minua ei ole ole inspiroinut vain hänen hiihtouransa, vaan myös hänen sitoutumisensa ja palonsa. Hiihtoseurassamme hän on puheenjohtaja, vastaava sekä nuorten valmentaja. Isä on myös ollut fantastinen vuosien varrella, hän on valmentanut niin jalkapallo- kuin käsipallojoukkueitani, sekä kuljettanut minua kaikkiin treeneihin.
Pakollinen kilpailu- ja treenitauko
Joulukuussa 2019 kaikkien odotukset olivat korkealla Fridan suhteen, joka oli saavuttanut erinomaisen menestyksen MM-kisoissa edellisen kauden aikana. Hän oli jo tehnyt Rukan maailmancupin debyyttinsä marraskuun ja joulukuun tienoilla, ja oli nyt pakkaamassa tavaroitaan seuraavaa maailmancupin viikonloppua varten, kun hän sai puhelun Ruotsin hiihtoliitolta. Hän ei saisi kilpailla määrittämättömän ajanjakson aikana, koska hänen testiarvonsa eivät saavuttaneet hiihtoliiton terveyskriteerejä.
- Minä, joka olin niin innoissani odottanut kautta, olin jo kaavoittanut tulevien kilpailujen mahdollisuuksia ja olin täysin keskittynyt. Kalenterini oli täyteen varattu koko kauden ajaksi. Mutta sitten terveystarkastukset osoittivat, että kehoni ei ollut tasapainossa, joten kalenterista tuli yllättäen täysin tyhjä. Enkä tiennyt mitään. Saisinko palata takaisin tällä kaudella?
Det er ikke noe å snakke om, det er ikke noe å snakke om. Er du sikker på at du ikke har noe med det å gjøre?
- Se oli niin vaikeaa, päiväni koostuivat treenaamisesta, sitä olen tehnyt koko elämäni ja olen siinä hyvä. Kaikki oli kaaosta sisälläni. Itkin ja itkin, makasin enimmäkseen sängyssä nukkumassa. Olin täydessä oikosulussa, en kuulunut enää mihinkään.
Frida kertoo suurimmasta voimanlähteestään eliittiurheilijana - kaikki tai ei mitään-mentaliteetista - joka ajaa häntä eteenpäin hiihdossa. Mutta kuinka se tässä tapauksessa aiheutti enemmänkin vahinkoa.
- Olin treenannut liian kovaa, en ollut ymmärtänyt, kuinka tärkeää palautuminen ja tasapaino ovat elämässä, ja ylitin rajan.
Mutta sama asenne auttoi hänet nopeasti takaisin jaloilleen. Hän pyyhki kyyneleensä, ei halunnut enää sääliä itseään, hän ei pidä siitä tunteesta, hän kertoo.
- Kun olimme tiedottaneet mediaa ja kertoneet tauosta, tapahtui käännös ja tunsin, että minun oli hyödynnettävä tämä parhaalla mahdollisella tavalla. Päätin purra hammasta ja taistella sängyssä makaamisen sijaan.
Nykyään hän on todella kiitollinen kilpailutauosta, ja että hänellä oli siksi mahdollisuus rakentaa kehoaan uudelleen sekä saavuttaa tasapaino.
Hän ei halunnut olla tekemisissä ulkomaailman kanssa vähään aikaan, eikä halunnut lukea toimittajien spekulointia. Sen sijaan hän piti itsensä poissa kaikesta sosiaalisesta mediasta, ja hän vietti aikaa perheensä ja kumppaninsa William Poromaan kanssa, joka on myös hiihtäjä.
- Luulen, että tämä harjoittelutauko oli minulle hyödyllinen, sitä helposti muuttuu lajikseen eikä sitten jäljellä ole mitään muuta, mielestäni se voi olla vaarallista pitkällä aikavälillä, hän ajattelee.
Nyt jälkikäteen Frida voi katsoa taaksepäin ja katsoa kriittisesti miten hän harjoitteli, sekä ymmärtää, mitä todella tapahtui. Hän oli äskettäin valmistunut lukiosta, ennätysajassa teki merkittävän läpimurron myös aikuisten tasolla ja oli osa uutta tiimiä - Ruotsin maajoukkuetta.
- Kaikki tapahtui niin nopeasti, eikä minulla ollut kokemusta ja tietoa siitä, miten minun olisi pitänyt toimia, jotta kehoni olisi selvinnyt korkeasta harjoittelumäärästä sekä elämästä eliittiurheilijana ja kaikista sen aiheuttamista vaatimuksista. Nyt olen saanut apua palautumiseen ja sen arvioimiseen kuinka paljon energiaa minun täytyy saada, jotta keho jaksaa, hän sanoo.
Pyrimme aina parantamaan
Kun hän sitten tämän vuoden helmikuussa - hieman yli kahden kuukauden tauon jälkeen - sai vihreän valon treenaamiseen ja kilpailuun, koska hänen arvonsa näyttivät hyvältä testisarjojen jälkeen, hän ei ollut treenannut melkein 70 päivään. Hän oli harjoittanut jonkin verran voimaa, mutta hyvin vähän kuntoa.
- Mutta jätin huomiotta sen tosiasian, että en ehkä ole niin hyvässä kunnossa pitkän tauon jälkeen. Halusin kilpailla, olin kaipannut sitä niin paljon, sekä sitä, että saa olla taas osa jengiä. Suoritukseni parani ja parani jokaisessa kilpailussa, johon osallistuin. Tunsin olevani vahva, tunnit kuntosalilla olivat olleet hyväksi keholleni.
Ja maaliskuun ensimmäisenä viikonloppuna hän voitti ensimmäisen maailmancup-voittonsa arvostetun kolmenkymmenen kilometrin matkalla Holmenkollenissa ja näin hänestä tuli ensimmäinen ruotsalainen nainen, joka voitti kilpailun. Hän taisteli maaliin ennen Therese Johaugia, vaikka hän oli minuutin verran jäljessä, kun yli puolet kilpailusta oli mennyt. Juuri kun Frida oli taas radalla - loistavin tuloksin-, pysähtyi kilpailut jälleen äkillisesti.
Mutta tällä kertaa sillä ei ollut mitään tekemistä hänen arvojensa kanssa, tällä kertaa se oli tietty virus, joka oli tullut tänne Kiinasta. Hän oli juuri pakannut laukkunsa lähteäkseen maailmancupin finaaliin Kanadaan, kun uutinen kevään kilpailujen peruutuksesta tuli.
Joskus Frida juoksee myös kisoissa- mutta vain jos ne ovat lähellä.
- Aluksi se tuntui niin ikävältä, kilpailuista oli jäljellä vain neljä viikkoa ja olin vihdoin saanut uutta tuulta purjeisiin. Mutta se on mitä on, ja muutin asennetta nopeasti ja ajattelin positiivisesti, että kilpailuja on vielä tulossa ja minulla on paljon enemmän annettavaa tulevaisuudessa.
Hän sanoo haluavansa nähdä, kuinka pitkälle hän voi päästä hiihdossa - miten hän voi kehittyä kaikilla osa-alueilla niin harjoittelussa kuin kisoissakin, jotta hän voi hiihtää nopeammin pisteestä A pisteeseen B. Mutta hän ei todellakaan keskity vain mitaleihin ja tavoitteisiin- hän haluaa nähdä, kuinka pitkälle hän voi kehittää itseään urheilijana ja ihmisenä.
- Pyrin tekemään kaiken jatkuvasti paremmin. Voin vaikuttaa vain itseeni ja tilanteeseeni, ja aion tehdä sen 110 prosenttisesti. On todella etuoikeutettua pystyä tekemään sitä, mikä on mielestäsi hauskinta koko maailmassa, ja aion pitää siitä kiinni, hän sanoo.
Haluaako hän sitten kun hän lopettaa hiihtämisen, panostaa juoksuun, sillä hän on niin paljon lahjoja myös juoksussa?
- Ehdottomasti, haluan selvittää kuinka hyväksi voin tulla juoksussa. Minun ei ole ollenkaan mahdotonta alkaa panostaa siihen. Mutta aion juosta polulla, en asfaltilla.
Frida Karlsson tekee yhteistyötä Adidaksen kanssa ja edustaa heidän Cold Ready -konseptiaan - lue lisää konseptista täältä.
Alkuperäinen teksti (lukuun ottamatta otsikoita) julkaistiin Runners World -lehdessä numerossa 6/2020 ja sen on kirjoittanut Minna Tunberger.
OSTA TÄÄÄLTÄ: Uutta Adidakselta
LUE LISÄÄ: Osta treenivaatteet sään mukaan Adidaksen uuden konseptin mukaisesti