Så behandlar du en golfarmbåge Image

Så behandler du en golfarmbåge

Golfarmbåge er en overbelastningskada som kan orsakas av både golfspel och gymträning. Lær deg øvelsene og behandlingen som lindrer symptomene.

En ganske vanlig overbelastningsskade er golfarmbesvær, men hva er det egentlig og hvorfor får man det? Louise Olsson er naprapat og arbeider på Naprapatspecialisten i Stockholm - hun har svar på alle spørsmål!

Hva er golfarmbåge og hva var på kroppen sitter skadan?

- Det er en overbelastning av handledens böjarsenor som skaper smärta i och runt armbågens insida. Om du håller armen rakt ned och roterar ut tummen är det den del av armbågen som ligger på lillfingersidan där man säger att golfarmbågen sitter, förklarar Louise Olsson och fortsätter:

- Smärtan kan även sprida sig över ett större område och stråla ned mot handen eller upp mot armhålan. Det kan være vanskelig å sträcka eller böja i leden och armbågen kan kännas stel.

Hvorfor får man golfarmbåge?

- Golfarmbåge får du etter at du overbelastet handledens böjarsenor, til eksempel ved golfspel där du repetitivt träffar bollen (eller ibland gräset). Da får du en overbelastning av området som ligger rett på innsiden av armbågen.

Men er det bare golfspillere som kan få det til?

- Nei, andre aktiviteter der disse senorene overbelastes, som gymträning eller trädgårdsarbete, kan också orsaka golfarmbåge.

Hvordan behandler man golfarmbånd?

- Som naprapat behandler jeg golfarmbåge gjennom å se på hva som er årsaken til at overbelastningen hamnat i just de muskler som fäster på insidan av armbågen. Ofta handler det om at en hel rörelsekedja i kroppen inte samverkar optimalt, i detta fall en rörelsekedja där handled, armbågsled, axelled, nacke och rygg ingår, förklarar Louise Olsson och fortsätter:

- Det finns olika tekniker att använda sig av. Nålbehandling, triggerpunktsbehandling av muskler i hele rörelsekedjan, justeringar av leder som inte fungerar optimalt, laser samt optimering av lymfflödet ut till armen. Før du har behandlet årsaken er det ingen mening å fortsette å stresse området på det måten som har skapt problemet.

Skal man tejpa golfarmbåge?

- Jeg tejper ikke golfarmbåge, men det finnes terapeuter som bruker seg av kinesiotejp. For meg er det absolutt viktig å korrigera det fel som orsakat besväret och inte att lokalt lindra symtomen.

Kan man bli sjukskriven för golfarmbåge?

- Om du er profesjonell golfspiller eller om du har et arbeid der du daglig må bruke armbåndene dine på en utfordrende måte kan du bli sjukskriven.

Hur lång tid tar det tills det läker?

- Det er veldig individuelt hvor lang tid det tar for en golfarmbåge å leke ut. Får du orsaksbehandling og bra hemövningar att jobba på med kan det ta några veckor att bli bra. I vissa fall kan det bli mycket seglivat och ta över ett år, framför allt om du endast symtombehandlar. Det viktigste skulle jeg säga är att korrigera orsaken till att golfarmbågen uppstod och att se till sin hälsa i stort.

Er tennis og golf samme sak?

- Det er to mycket lika diagnoser och smärttillstånd, det som skiljer sig är att golfarmbåge och dess smärta sitter på insidan av armbågen medan tennisarmbåge sitter på utsidan av armbågen.

louise olsson naprapatLouise Olsson arbeider som naprapat hos Naprapatspecialisten i Stockholm. Følg henne på Instagram her!

Louises stretchövningar för dig med golfarmbåge

  • Håll armen rakt ut och sträck i armbågsleden. Knyt näven och böj sedan handleden rakt upp och bibehåll vinkeln - samtidigt som du sträcker ut fingrarna. Håll/pressa i två sekunder. Gör tvärtom och böj ned handleden så långt ned du kan, knyt näven och pressa så mycket du kan i detta läge i två sekunder. Upprepa sedan detta tio gånger tre varv.
  • Statisk stretch av underarmsmusklerna (böjarmusklerna): Rotera ut handen (låt tummen peka utåt) och sätt ned handflatan mot ett plant underlag. Håll armbågsleden sträckt, luta sedan hela kroppen bakåt så att du får en stretch av de muskler som ligger på undersidan av underarmen. Hold 30 sekunder og opprepa tre ganger.
  • Økad cirkulation i den lilla bröstmuskeln samt ut til armen: Använd dig av en triggerboll och lägg in den mot lilla bröstmuskeln (ligger under nyckelbenet ut mot axelleden). Rulla bollen här i 15 till 30 sekunder i tre varv. Det ökar blodcirkulationen ut i armen samt det lymfatiska flödet som är viktigt både för läkning av skada samt att förebygga att den kommer tillbaka.

SHOPPA HÄR: Alt for din golf

LÄS MER: Därför ska du inte knäcka ryggen själv