Guide: Hitta rätt löparskor från Adidas Image

Guide: Hitta rätt löparskor från Adidas

Maxa löpupplevelsen med rätt löparskor! Varsågod, her er en guide som gjør at du kan finne modellen for just dig bland Adidas stora löparskoutbud.

Älskar du att snöra på dig ett par Adidasskor när du ska ut och springa är du långt ifrån ensam. Adidas er kjent for sine flotte sko og utvikler stadig ny teknologi for at du skal få en så fin løptur som mulig. Men å finne rett sko i deras store utbudet kan være knepigt så her får du en guide som hjelper deg å finne rett!

For dig som letar efter en snabb och lätt löparsko för tempopass, intervaller och tävling:

SL20Till snabba tempopass är en minimalistisk och lätt löparsko att föredra, så att du känner dig så smidig som möjligt. Tenk motsatsen til en klumpig sko.

Vill du känna dig snabb? Leta etter en smidig og fleksibel sko med lav vekt. Adidas løparskofamilie Adizero, som inneholder Boston og Adios, er skapt for nettopp konkurranser, tempo og intervaller. Skorna har en avskalad vikt, nära markkontakt samt håller en hög ventilation som passar perfekt för de svettiga passen. Ofta har konkurranseskor et lavere drop enn mängdträningskon, men Adidas har valt att gå emot det.

- Nästan alla Adidasskor har ett drop på 10 millimeter, vilket vi märkt är det optimala för löpning, eftersom det påminner om en fots naturliga drop. Vi har derfor samme drop på våre temposkor, noe som förvånar mange, sier Stefan Rehn, produktekspert på Adidas.

i 2020 lanserte Adidas den sprillans nye SL20, en nøytral løparsko som er snudd på hodet for å være like minimalistisk og lett som Adizero-skorna. Elitlöpare fastnar snabbt för SL20 och älskar den till både korta och medellånga distanser där tempot får styra.

SHOPPA HÄR: Løse sko fra Adidas

Det definerer lettvektsskor fra Adidas:
  • Låg vikt
  • Ventilerad
  • Lite dämpning
  • Flexibel
  • Nær markkontakt
En lettvektssko passer:

Du som er en av løperne siden mindre dämpning i en löparsko kräver mer stötdämpning från kroppen. Om du har tränat upp ett grymt löpsteg kommer du bara se fördelar med att springa i en temposko (även om du självklart borde varva med en mängdträningssko emellanåt). Är du däremot åt nybörjarhållet brukar du vanligtvis behöva mer dämpning i fotisättningen för att undvika skador.

Temposkor fra Adidas:

LÄS MER: Maxa tiden på tävlingen med nya löparskon SL20 från Adidas

För dig som älskar löparskor med mycket dämpning och vill springa som på moln:

Adidas löparskorHar du sprungit i Ultraboost fra Adidas en gang, kommer du aldri vilja springa i något annat!

Om du har ett neutralt löpsteg och bara ska köpa en löparsko är en dämpad, neutral modell svaret. Majoriteten av Adidas' løpesko er klassiske, nøytrale løpesko og inneholder vanligvis merkets klassiske mellansula i Boost. Populärast är löparskon Ultraboost som lanserades för första gången 2015. Den ekstremt dämpade löparskon blev snabbt en favorit och har bara blivit bättre och bättre för varje uppdatering. Noe som däremot alltid är sig likt är den populära Boost-dämpningen som idag äger uttrycket "som att springa på moln".

Ultraboost er en dämpad, neutral löparsko som passar alla löpare och distanser. Selvklart har det skapats ulike varianter av superskon, blant annet Ultraboost X som er spesielt framtagen for det kvinnliga löpsteget, Ultraboost PB som har en hardere og mer ventilerad ovandel samt Ultraboost Primeblue, som er tillverkad av 40% återvunnen plast.

- Oavsett om du vill använda Ultraboost 20 till vardags eller för löpning ska skon vara tekniskt avancerad och fotriktig, men också gå att matcha till din vardagsoutfit, säger Stefan Rehn.

SHOPPA HÄR: Alle løperne i Ultraboost-serien

Det definerer løparskorna med boost-dämpning:
  • Rejäl sula
  • Mjuk Boost-dämpning
  • Grym komfort
  • Et fall på rundt 10 mm
  • Passer til alle løp og distanser
En dämpad löparsko passar:

De allra flesta löparna. Avhengig av hvilken løper du velger ved hvilke anledninger du skal bruke den. For motionären och löparen som springer runt två pass i veckan brukar en dämpad, neutral löparsko funka vid både korta och längre pass. Faktum er at en dämpad löparsko er å föredra når du springer over milen så at fötterna landar mjukt kilometer etter kilometer.

Om du däremot är en van löpare som tränat upp ditt löpsteg kan en dämpad löparsko upplevas som aningen klumpig. De löparna brukar välja en sådan här modell till återhämtningspassen, säg dagarna efter ett tempopass där du maxat tiden på milen, och du vill låta fötterna ombonas ordentligt.

Dämpade löparskor från Adidas:

For deg som overpronerar og krever en løparsko med mye støtte for foten:

Adidas Solar GlideSolar Glide ST er en stabil løper i Solar-familien som finnes for både herrer og damer.

Om du pronerar kraftigt, springer mest på insidan av fötterna och/eller tippar inåt med knäna i ditt löpsteg kan det vara klokt att springa i en stabil sko som ger extra stöd. Tanken med en stabil sko er ikke bara att du undviker att trampa snett, de rätar även upp foten och justerar just ditt löpsteg så att du inte sliter onödigt mycket på kroppen.

Att springa i Adidas löparskor om du har en överdriven pronation är en bra idé. Noen av merkets favorittskor, i form av Solar Glide og Ultraboost, har blitt skapt i varsin stabil variant. Du får alle fordelene fra den dämpade löparskon, men med ekstra stabilitet og en opphöjande hålfot för att räta upp foten.

- Bland annat så har Solar Glide ST en bredare sulbas, än den neutrala varianten, och lite mer material i mellanfoten, en kraftigare ovandel som trycker ned foten och förstärkningar på ovandelen, speciellt vid stortån, säger Stefan Rehn.

Det definerer Adidas stabila löparskor:
  • Veldigt stabila
  • Ofta något bredare yttersula
  • Väldämpad, ofta med Boost-dämpning i mellansulan
  • Kraftigere ovandel som holder foten på plass
En stabil löparsko passar:

Löparna som överpronerar, det vill säga har en hälisättning som rullar från utsida häl till insida tå. Att ditt löpsteg rullar hör till, men får du en för kraftig vinkel på rullet belastar du fötterna mer än nödvändigt och kan behöva en sko som stöttar upp foten. Tanken når du skjuter fra marken i fraskjutet er at du har lika mycket belastning på hela foten. Den ska varken tippa inåt eller utåt.

Stabila löparskor fra Adidas:

SHOPPA HÄR: Vårt totala utbud av löparskor från Adidas

LÄS MER: Elitlöparen testar: Här är bästa löparskorna från Adidas