Guide: Korrekt påklædning til sejlads Image

Guide: Korrekt påklædning til sejlads

Er det på tide at kaste los og begive sig ud på vandet? Gør sejlturen endnu mere behagelig ved at være klædt på i det rette tøj. Her er guiden som holder deg på rette kurs!

seglingDet kan stille store krav til ens påklædning og dets funktioner at være ude på åbent hav.

Vejret til søs kan hurtigt skifte fra sol og mild brise til mørke skyer og blæst, og derfor kan det være rarest at være godt forberedt på lidt af hvert.

Det viktigste du skal tenke på, når du skal være til søs, er å tenke på at klæde dig indenfra og ud. Det vil sige at du gerne må tage flere lag af tøj på som er lavet af funktionsmateriale, da det leder fugten bort fra kroppen og dermed lader den ånde.

Lag-på-lag-princippet for dig som kan lide båd-livet

Første lag:

Nærmest huden er det best at have undertøj som transporterer fugten væk fra kroppen. Polyester og uld er gode materialer her.

Andet lag:

Som med andre lag, er det skønt at have en funktionstrøje i fx polyester eller fleece på som gør, at du holder varmen. Der findes også fleecebukser som varmer og derfor kan være glimrende kombination med trøjen.

Tredje lag:

Yderst bør du have et lag som beskytter mod vand og vind. Der findes alt fra enklere sejlerjakker til rigtigt sejlertøj. Klæd dig efter de behov, som du kommer til at have.

Hvad adskiller en sejlerjakke fra en normal jakke?

Normalt er en sejlerjakke 100 prosent vind- og vandtæt og har blandt andet hætter som kan justeres, fleecefor ved håndleddet og kanaler i stoffet som sørger for at lede vandet væk. Ofte er disse lavet i farveglade farver, så man kan blive set uden problemer ude på det åbne vand.

Når du er ute på havet og der er uvejr, så har du sjældent nogen steder at søge ly og det kan derfor være betryggende at have pålideligt tøj på. Visse sejler- og regntøj beskytter bedre end andet og dets modstandskraft mod vand måles i vandsøjler.

For vandsøjler bestemmer hvor tæt et tekstil er og dermed hvor godt det modstår vandet. Målingen av dette er standardisert (ISO 881:1981/EN20811 Hydrostatisk trykktest) og den gjennomføres på følgende måte:

Stoffet som skal testes fastgøres under et rør. Røret fyldes med vand og når vandet begynder at lække igennem stoffet, måles højden på vandet i røret og dermed afgøres antallet af tøjets vandsøjler.

For at stoffet skal kunne klassificeres som vandtæt, skal vandet i røret overstige 2 000 millimeter. At et stof har vandsøjler 2 000 millimeter garanterer dog ikke, at det kommer til at holde dig tør i al evighed, hvis du begiver dig ud i hårdt regnvej. Stof som udsættes for tryk og belastning, eksempelvis hvis du ofte sidder på knæ, har en endnu lavere modstandskraft overfor vand.


vattentätHold udkig efter tøj med svejsede sømme. Da sømmene er ekstra udsatte kan de være svejset på på indersiden og på den måde minimere at vandet trænger igennem.

Vil du ha klær som er ekstra vandtæt?

Sigt efter tøj med membran. Det er et tyndt lag som sitter i tøjet og gør det vand- og vindtæt. Det finnes ulike leverandører av membraner, hvor de typiske er Gore-tex og Dermizax. En membran har ofte et virkelig høyt antall av vandsøyler, enkelte har op til 45 000 millimeter.

Husk at imprægnere dit sejlertøj i ny og næ

Selv sejlertøj som er vandtæt behøver imprægnering sommetider, da ydersiden bliver slidt af anvendelse, og selvom tøjet eksempelvis har en Gore-Tex membran, kan stoffet på ydersiden stadig blive vådt. Imprægneres tøjet regelbundet, så rinder vandet lettere af tøjets ydre overflade og bliver ikke helt så tungt, som det ellers kan blive.

Beskyt hovedet med en hue!

Hovedet er en følsom kropsdel som afgiver meget varme. Når det er koldt, beskytter en hue dit hoved mod kulde og sørger også for at du ikke fryser så nemt som ellers. På kølige sommeraftner kan det være behageligt med en tyndere hue i funktionsmateriale.

Sejlersko gir et godt greb

Sejlersko har ofte en sklisikker sål som sikrer deg et godt grep, selv på våde underlag. Den tradisjonelle sejlersko er i skin eller ruskind og har læderremme til snøring.

flytväst

Glem ikke redningsvesten!

Sørg for at købe en redningsvest som er tilpasset til din kropsvægt. Skal du købe en redningsvest til andre end dig selv, så er det vigtigt at du først kontrollerer, hvor meget netop den person vejer.

Skal du kjøpe redningsvest til barn? Les artikkelen her.