Guide: Välj rätt träningsväska Image

Guide: Velg riktig träningsväska

Plats för matlåda och dator? Ryggsäck eller axelremsväska? Så her finner du en väska med rätt funktioner för dig.

Du som trener mye kjenner sikkert igjen deg i all problematikk rundt treningsväskor. Antingen er de snygga men alldeles för små och det slutar med att du ändå kånkar träningsskor i handen på väg till gymmet. Eller så er den i perfekt størrelse og har alle fag du ønsker, men den passer kanskje ikke riktigt till din snygga jobboutfit.

Om du ska träna efter jobbet kan du behöva ha plats för mer än bara träningsutrustning, som matlåda eller dator, och vilka träningsväskor klarar det egentligen? En bra träningsväska kan faktiskt underlätta logistiken kring träning så innan du shoppar bör du fundera på hur du kommer använda din väska. Linnea Bengtzing er produktekspert på Kari Traa og har koll på alle detaljer når det kommer til treningsväskor.

- Kommer du til å cykle eller promenere med den? Välj då en ryggsäck med sköna axelremmar. Kommer du ikke bare ha treningsgrejer i den uten også andre saker? Da kan det være bra med en større vei som har flere forskjellige fag. Kommer du til å bära runt på både en träningsväska och en separat datorväska kan det ju vara smart att tänka på att båda väskorna inte bör vara ryggsäcksmodeller redan vid inköpet.

Hvilken träningsväska du föredrar är självklart en smaksak men det finns för- och nackdelar med alla modeller. En ryggsäck fördelar vikten jämnt över axlarna och är bra om du behöver ha händerna fria, men en varm sommardag efter ett svettigt morgonpass finns en risk att eftersvettningarna letar sig fram på jobbskjortan under ryggsäcken. Da kanskje du foretrekker en bag som du bærer i hånden eller over axeln.

For at väskan ska hålla länge ska materialet vara slitstarkt. Stora träningsväskor behöver du oftast ställa ner på marken, därför kan det vara en bra idé att titta efter en modell som är förstärkt i botten. Når det gjelder detaljer så som fag og andre finesser er det bra å fundera på hva du skal pakke ned i väskan.

- Det er alltid bra med fack till värdesaker och småsaker. Jag brukar lägga till exempel laddare och kort i de små facken på utsidan av väskan och kläder i det lite större facket på insidan, så har man koll på grejerna.

En träningsväska bör tåla lite regn och rusk så att du kan ha den oavsett väder. Träningsväskan packas och bärs fram och tillbaka, proppas in i skåp och utsätts för fukt och smuts. Også den mest perfekte träningsväskan kan börja lukta illa, för att slippa detta ska du alltid packa ur och vädra väskan så snabbt som möjligt efter träning.

- Morgontränar du och måste låta väskan stå hela dagen innan du kommer hem så är det smart att låta den vara öppen så det kommer i luft i alla fall, om du inte vill pynta kontoret eller bilen med dina svettiga träningskläder. Jeg skulle også rekommendera att ha en skopåse till skorna och en separat necessär så inte tvålen råkar läcka ut i väskan.

3 raske tips:

  • En klassisk ryggsekk rymmer vanligvis opp til 30 liter, vilket kan översättas som det nödvändigaste. En större väska rummet flera ombyten, skor, handduk och även dator.
  • Kom ihåg att vädra väskan.
  • Titta efter fack du kan komma att behöva, som plats för dator, skor eller värdesaker.

SHOPPA HÄR: Väskor och ryggsäckar

LÄS MER: TEST: Våre bästa träningsväskor