Höstens stora test av löparjackor Image

Høstens store test av løpejakker

Vi har testet 10 løse jakker fra Adidas, Nike og alle de andre store merkene. Uansett om du er kille eller jente kommer du til å finne den perfekte jakken for akkurat deg. Psst! Den billigste jakken ble best i test.

Hösten är här - så förse dig med en löparjacka, som gör att du slipper frysa när du är ute och springer. Vi lot et stort testpanel prøve ti ulike modeller på løparjackor, slik at du lettere skal kunne finne riktig løparjacka for just dig.

Test av 5 løparjackor for jenter (Scrolla ned for killar)

Test av: Nike, Stadium Jacket
Resultat
: Lyxig, ventilerende og dyr
Ordinær pris: 1 995 kroner.
Omdöme:


Smakar det så kostar det. Stadium Jacket från Nike kostar nästan 2 000 kronor, men då får du också en lyxig löparjacka som du inte vill ta av dig.

- Ja, en riktig höjdarjacka! Så fort du provar den så kjenner du hvilken høy kvalitet den har og hvor skön den är. Dessutom är den snygg, säger en av testpersonerna, och får medhåll av en annan:

- Jag gillar material i den här jackan. Det är ett material på armarna, och ett annat på fram- och baksida. Jätteskön att ha på sig, säger hon.

Jackan uppfattas som normal i storleken, men modellen är ganska kort. I övrigt har den många smarta funktioner.

- Bra med fickor med dolda dragkedjor och jag älskar att det är hål för tummarna i ärmarna. Jackan står emot vind bra och transporterar bort svetten snabbt och effektivt. Jeg känner mig fräsch under hela löpturen, säger en testare.

Et annet pluss er ventilasjonen langs ryggen og bra reflekser. Det enda testarna kan komma på att de saknar är möjligtvis resår i midjan, för att kunna reglera jackans passform. Topp!

löparjacka nikeHÄR hittar du Stadium Jacket från Nike.

Test av: Adidas, Supernova STM Jacket
Resultat: Mjuk, tørr og elskad
Ordinær pris: 899 kroner.
Omdöme:


Sportamores testpiloter elsker Supernova STM Jacket fra Adidas.

- Jeg elsker den her löparjackan! Den har mye stretch, så den känns mjuk men samtidigt är den superlätt, säger den ena testpersonen, och får medhåll:

- Jag gillar den verkligen, både passformen och andningsförmågan. Du håller dig helt torr i den. Löparjackan har också smarta detaljer, som en svettskyddad ficka, som hjälper till att hålla dina saker torra samt två sidofickor med dragkedja. Reflextrådar är invävda i tyget så den går att springa i även under de mörkaste vinterkvällarna, säger annan testare.

Storleken upplevs som lagom, kanske en aning stor över axlarna. Du kommer ikke til å bli besviken om du klikker på "Köp".

löparjacka adidasHER finner du Supernova STM Jacket fra Adidas.

Test av: New Balance, Lite Packable Jacket
Resultat: Pakkbar, figursydd og fargerik
Ordinær pris: 999 kroner.
Omdöme:

En lett löparjakke med ekstremt bra passform, som ikke er varmende. Så skulle man kunne sammenfatta Lite Packable Jacket fra New Balance.

- Passformen var veldig bra, den er figursydd men du får likevel plass med en langermet under, så den får räknas som ganska rymlig. Den er veldig skön att springa i, faktiskt den skönaste löparjackan jag har testat, säger den ena testpersonen.

Jackan har flere refleksdetaljer både fram og bak, vilket är bra. Reflexen baktill i nacken skyms dock av luvan. En annan bra sak är att jackan har en hög och bra krage som skyddar mot blåst. Det finns en dragsko i luvan som kan dras åt så att luvan inte åker av när du springer. Under armarna samt längs ryggen finns små ventilationshål, vilket gör att det inte känns så instängt fastän jackan skyddar så bra mot vind.

- Designen är genomtänkt, men personligen tycker jag att det är skönt när löparjackor har någon form av tumhål i ärmsluten, vilket jag saknade på den här jackan. Ärmlängden var väldigt bra, även till mig som är lite längre än medel, säger en testperson som är 174 centimeter lång och provade storlek small.

Den glada färgen gick hem hos testpersonerna.

- Färgen var väldigt snygg, snyggare än på hemsidan faktiskt! Den korallrosa färgen är skarpare i verkligheten. Det eneste jeg saknar är sidofickor, den här jackan har bara en bröstficka, vilket inte är så bekvämt att ha telefonen i.

En rolig funksjon er at jackan er pakkbar.

- Den kan pakkes ner i framfickan så den blir som et lite pakke som försluts med en dragkedja. Det er en kul funksjon, men jeg tror ikke at jeg skulle bruke den, sier testperson nummer ett.

Löparjacka New BalanceHER finner du Lite Packable Jacket fra New Balance.

Test av: Blacc, Hydrogen
Resultat: Prisvärd, praktisk och toppbetyg
Ordinær pris: 499 kroner.
Omdöme

Den her löparjackan kammade hem högst betyg av alla i testet, den fick 5 av 5 av testpersonerna. Det er ju anmärkningsvärt med tanke på att det också är den billigaste löparjackan i testet. Ett kap, med andre ord!

- Riktigt skön, lätt och snygg vindjacka för blåsiga väder! Jackan har en luva som sitter som en smäck på huvudet, utan att åka av när det blåser. Bra passform uten å bli for tight någonstans, uansett bevegelse. Den sitter verkligen perfekt, men är du mellan två storlekar skulle jag rekommendera att du går upp en storlek, säger en testperson.

Testpersonerna tycker att jackan är av bra kvalitet, du får mycket för pengarna. Den andas bra och transporterar bort fukten från kroppen. Dessuten har den praktiske funksjoner.

- Den har tumhål i ermmuddarna, vilket är skönt att dra över händerna om det blir kallt. På baksidan sitter en väldigt praktisk och bra ficka som rymmer en större mobil. Mobilen ligger stadigt i den utan att flyga runt. Du har även två sidfickor, vilket är perfekt. Jackan är utrustad med en ganska stor reflex bak, men den täcks till viss del av luvan. Den har även reflexer på dragkedjan och armarna, men de är i minsta laget, säger en annan testperson.

Sist men ikke minst så liker testarna även jackans mönster och design.

- Vindjackan får deg til å se riktigt snygg ut, utan att vara obekväm och lämpar sig under höst- och vårdagar men även kalla sommardagar. Blacc Hydrogen får en solklar femma!

blacc löparjackaHÄR hittar du Hydrogen från Blacc.

Test av: Peak Performance, West 4th Street Jacket
Resultat: Luftig, kort og velgjord
Ordinær pris: 1 595 kroner.
Omdöme:

Det her er en løparjakke som våre testere ga høyeste betyg på design, kvalitet og passform. Den er dessuten sval og transporterer fukt veldig bra. Men den er ikke for alle. Den korte modellen krever litt attityd.

- Om du er en person som gillar en jacka som går over höfter och rumpa så är detta tyvärr inget för dig, jackans modell slutar i midjan. Men for mig kändes det befriande och skönt eftersom den inte stramade åt vid höfterna och påverkade löpsteget, säger en testare.

- Jeg skulle säga att det här är jackan för dig som vill vara snygg i spåret men som inte tummar på kvalitet. Modellen er kortare, lösare och prydd med fickor på bröstet som är perfekt för nycklar och annat som man kanske måste ha med sig ut i spåret, säger en annan tjej som har provsprungit i jackan.

Båda testarna tycker också om jackans fina detaljer.

- Jackan har refleksremsor sydda på ärmarna och runt midjan finns ett orange band som hjälper till att synas när höst- och vintermörkret faller på. Jackan har også en luva som var perfekt når det begynte regna, den har også dragskor i luvan om du vill dra åt den så att den sitter på plats. En annen bra grej med West 4th Street Jacket fra Peak Performance er at den andas bra, både tack vare vare materialet og den ikke så åtsittande modellen. Den har også smarta ventilerande delar under ärmarna, sammanfattar en testperson.

peak performance löparjackaHÄR finner du West 4th Street Jacket fra Peak Performance.

HÄR hittar du hela Sportamores utbud av löparjackor för tjejer.

Test av 5 løpejakker for jenter

Test av: Peak Performance, West 4th Street Jacket
Resultat: Snygg, fin og vindtett
Ordinær pris: 1 595 kroner.
Omdöme:

Löparjackan från
Peak Performance upplevs som normal i storlek, om än ganska lång i modellen. Den gör verkligen jobbet med att hålla vinden utestängd.

- Förvånansvärt vindtät, även rejält tät vid cykling och inte enbart vid löpning, säger en av testarna.

En annan testare uppskattar att jackan är i hög kvalitet och genomarbetad.

- Det er bra med små reflekslinjer, det er mesh i armhålor og nere på sidorna av jackan for ekstra ventilasjon og det er riktigt bra dragkedjor. Også fikkorna er bra og den er snygg i sin helhet. Det er definitivt en jacka jeg skulle rekommendera, sier han.

peak performance löparjackaHER finner du West 4th Street Jacket fra Peak Performance.

Test av: Nike, Shield Hood Racer Jacket
Resultat: Lett, varm og kvalitativ
Ordinær pris: 999 kroner.
Omdöme:

Det her er en toppbra jakke om det viktigste for deg er at den er lett. Den er også väldigt vindtät och det känns att den är av hög kvalitet.

- Att den inte släpper igenom vinden är jättebra, men jag tycker att den var så tät att den inte andades. Jag saknar lite mer mesh för fukttransport, säger en av testarna, och får medhåll av en annan testare:

- Den var litt varm og svettig, men vi gjorde det her testet i august og jeg tror den passer bedre i september og oktober, sier han.

Annars tycker de att jackan från Peak Performance är en "standardlöparjacka" som antagligen passar de allra flesta. Den har ficka, huva som sitter på plats och små blixtlås som är lätta att dra i.

löparjacka nikeHER finner du Shield Hood Racer Jacket fra Nike.

Test av: Blacc, Utility jakke
Resultat: Billig, komfortabel og stilren
Ordinær pris: 599 kroner.
Omdöme:

Om du vil ha mye løsjakke for pengene er Utility Jacket fra Blacc et bra alternativ. Den koster bare 599 kroner, men er likevel väldigt användbar.

- Det er en veldig lett og komfortabel jacka som går å bruke både en mild sommarkväll og under et regnigt höstpass, om den kombineras med ett bra underställ. Kvalitetsmässigt finns lite mer att önska, men med tanke på det låga priset förväntade jag mig ingenting annat, säger en av testarna.

En annan testare är väldigt nöjd med löparjackans utseende.

- Jackans stilrene design med reflekser både bak og fram som ikke klistrer i øynene passer meg veldig bra. Den har tre funksjonella fickor med dragkedjor, där nycklar eller telefonen får plats. Siden den er så pass ren i designen går den å kombinere med otaliga klädesplagg och skor. Dette er verkligen en jacka jag kan, och kommer, rekommendera till alla typer av löpare, säger han.

blacc löparjackaHER finner du Utility-jakken fra Blacc.

Test av: Salomon, Bonatti WP Jacket
Resultat: Velpleid, ultralett og behagelig
Ordinær pris: 1 595 kroner.
Omdöme:

Bonatti WP Jacket upplevs av testarna som välsydd och skön, men den passar inte alla typer av kroppar.

- Jeg synes den er ganska stor i storleken på bredden och i vidden på ärmarna, men däremot lite kort på längden. Är du mellan två storlekar bör du nog beställa båda för att se vilken som passar dig bäst, säger den enda testpersonen.

Vad gäller utseendet och funktionen får löparjackan högsta betyg. De gillar de smarta reflexerna och hur den känns att springa i.

- Det er ikke bare en fin jakke, den er også veldig anvendelig. Jeg skulle si at den passer for alle treningsformer, ikke bare for løping. Den er ultralett, har fin passform og en krage som går opp i halsen og beskytter mot vind. Luvan omsluter huvudet på ett bra sätt. Jag gillar färgerna också, orange och blått är en sportig och tidlös färgkombination, säger en annan testperson.

Det eneste som testpersonerna saknar på jackan är något bättre fukttransport och fler fickor.

- Värmen och svetten stängs inne och det blir lite klibbigt. Det finnes en brystficka for mobil og musikk, men det er ikke å föredra for det blir lite obekvämt. Tyvärr är det den enda fickan, jag saknar "vanliga fickor" nere vid magen, säger den första testpersonen.

salomon löparjackaHER finner du Bonatti WP Jacket fra Salomon.

Test av: Adidas, Response Wind Jacket
Resultat: Sval, komfortabel og bylsig
Ordinær pris: 599 kroner.
Omdöme:

For under 600 kroner får du en løparjakke fra Adidas. Bare det er så klart en bra grej! Det her er dock en ganska enkel modell, den har inget extra, men det är en bra löparjacka om du inte kräver extra finesser.

- Känslan i materialet var skön och löparjackan gav bra vindskydd, samtidigt som den kändes sval och komfortabel att svettas i. Den har en smart liten ficka nertill på sidan på ryggen, stor nog för ett par nycklar och ett bankkort. Sparsamt med reflekser, bare en liten i nacken og på loggan på bröstet, men den starka färgen gör att du syns ganska väl ändå, säger en av testpersonerna.

Det som ikke er perfekt med jackan er passformen. Testpersonerna tyckte att den satt lite konstigt.

- Modellen er stor och bylsig nertill över magen, lite som ett tält, men normal i storlek upptill. Passformen runt axlarna och under armarna är inte heller perfekt, något som ger begränsad rörelsefrihet av armarna, säger den andra testpersonen.

adidas löparjackaHÄR hittar du Response Wind Jacket från Adidas.

HÄR hittar du hela Sportamores utbud av löparjackor för killar.

LES MER: Test av Adidas Pureboost X