Husk dette, når du kjøper indendørssko
Der er faktisk en del forskelle på indendørssko til floorball, håndbold og andre sportsgrene. Les guiden for å finne den riktige skoen til deg og din trening!
Normalt er sko til innebandy, håndball, badminton og volleyball samlet i en enkelt stor kategori - indendørssko. Der er dog gode grunde til, at du skal være lidt mere specifik. Der kan være mange forskelle på en indendørs sko til f.eks. håndbold og volleyball.
- Bevægelsesmønsteret er forskelligt, afhængigt af hvilken sport, du dyrker, og så kan det være vigtigt, om skoen er specielt udviklet til en eller flere forskellige sportsgrene, forklarer Salmings skoekspert Pär Eriksson og fortsætter:
- Våre viktigste idrettsgrener er innebandy, håndball og squash, hvor mye av spillet er basert på hurtige bevegelser og retningsendringer. Derfor har vi tilføjet detaljer, der forbedrer og hjælper med den slags trin. For eksempel har vi en såkalt roll-bar på indersiden av alle sko. Det er for at spilleren skal få en blødere, bedre og raskere overgang, når han eller hun træder sidelæns.
Forskellige typer innendørssko
Nej, ikke alle indesko er velegnede til alle sportsgrene, men nogle modeller fungerer muligvis til flere.
- I vores tilfælde kan du helt sikkert have en og samme sko til f.eks. floorball og håndbold, fordi vi producerer sko til begge sportsgrene. Med andre ord er våre produkter testet av både innebandy- og håndballspillere.
Selvom Salming fungerer på den måde, er det ikke sikkert, at resten af mærkerne gør det. Derfor skal du som en tommelfingerregel se på skoens produktbeskrivelse, inden du køber. Passer den sko, du har valgt, til den sport, du dyrker? Hvis ikke, bør du nok lese videre!
Fodboldsko skiller sig ud
Blandt sko til indendørstræning er der en type, der skiller sig ekstra ud - indendørs fodboldsko med flad sål, lidt dæmpning og minimalistisk overdel. Det kaan næppe skjules, at du føler dig meget tilpas i en sådan sko, men hvor forskellen på håndbold og badminton er tydelig, er forskellen på fodbold og håndbold endnu større.
- Indendørs fodboldsko er designet til at få meget kontakt med bolden gennem skoens materiale. Det betyr, at den har mindre dæmpning og en tyngre ydersål - funksjoner, der er unødvendige i andre sportsgrene. I floorball og håndball løber du ofte længere distancer og har derfor brug for mere dæmpning og frem for alt mere stabilitet end i indendørs fodbold, siger Pär Eriksson.
- Det skal dog siges, at jeg ikke er ekspert på indendørs fodboldsko, fordi vi ikke producerer dem. Hva jeg dog kan sige er, at de tests, vi udfører i vores sportsgrene, viser, at du har brug for mere, ikke mindre, dæmpning og stabilitet.
Det viktigste er å finne en sko som passer til dine føtter, din spillestil og den idretten du utøver.
Hvilke indesko passer til mig?
Der er en ting, som alle indesko har til fælles, uanset sport:
- Alle ønsker et godt greb, så jeg vil si, at det er det viktigste ved en indendørs sko. Ellers er det veldig individuelt, sier Pär Eriksson og forklarer:
- Hvad de vigtigste egenskaber er, baserer sig også på hvilken spillerstil, du har - og andre forhold som hvad du foretrækker mht.skoens vægt, dæmpning og stabilitet.
Jo større du er, desto mer stabile sko skal du investere i
De smidige spillere, der kan lide at suse gennem modstanderens forsvar som en hæklenål, har tendens til at kunne lide fleksible indesko, mens en stor og stabil forsvarsspiller foretrækker en mere kraftfuld skomodel. Der er ikke noget rigtigt eller forkert, men nogle ting kan være til gavn for dig - mere eller mindre afhængigt af, hvordan du er bygget.
- Generelt foretrækker en tung spiller normalt en sko med mere dæmpning og øget stabilitet, fordi den reducerer belastningen på foden og giver en blødere følelse. Men fødderne er enormt individuelle. Man kan ikke generelt sige, hvad der er rigtigt eller forkert - du skal teste dig selv.
EN SKADE KAN ENDRE ALT
Hvis du har spilt et stykke tid, har du sandsynligvis en ret god idé om, hvilken type sko du og dine fødder foretrækker. Imidlertid er noe, der drastisk kan endre denne preferansen, for eksempel en skade.
- Hvis du har tendens til å forstuve dine føtter, vil jeg bestemt anbefale en mer stabil sko eller en sko med et lavere drop. Så kommer du tættere på jorden, hvilket minimerer risikoen for at falde (dvs. at vride eller forstuve foden, red.anm.).
- Hvis du har en skade, er det meget vigtigt at skanne markedet for sko, der er udviklet til din sport, og som giver mere stabilitet under træning og kampe, foreslår Pär Eriksson.
Hvor ofte skal jeg skifte innesko?
På en løbesko kommer der ofte huller i overdelen, før sålen bliver slidt. Dette er bare sjældent tilfældet med indendørssko, der har forstærkninger på toppen. Spørsmålet er: hvordan ved du, når du skal skifte?
- Det avhenger av, hvor mye skoene brukes, hvilket nivå du spiller på, og hvilken spillestil du har. Generelt: hvis du spiller fire til fem dager om ugen, har du muligvis brug for op til tre par sko på en sæson.
Det lyder måske ret dyrt, men på trænings- eller motionsniveau kan skoene sagtens holde længere.
- Hvis du kun spiller en dag om ugen, kan du nøjes med et par pr. sæson. Det viktigste er at føle, at skoen giver dig det ønskede greb, og at stabiliteten såvel som dæmpningen opretholdes. Hvis det ikke er tilfældet, er det tid til et nyt par sko.
Hva koster en god indesko?
Hvis du er den superaktive typen, der kan lide tennis, løb, floorball og fodbold, ved du, at det kan være ret dyrt at købe sportsudstyr. Så er det fristende å finne de billigste tingene! Spørgsmålet er, hvor lav pris du kan vælge, uden at det går for meget ud over kvaliteten....
- Det er et vanskeligt og individuelt spørgsmål, men jeg vil sige, at sko er dit vigtigste redskab til at præstere det bedste! Skoene hjelper deg enormt i løbet af sæsonen, så jeg synes ikke, du skal spare her, især ikke hvis du træner meget.
En god indesko fra Salming koster et sted mellom 700 og 1600 kr. for seniorer og ned til 400-500 kr for børn og juniorer. Er budgettet lavt, kan du prøve Salming-ekspertens bedste trick:
- For å komme ned i pris kan du alltid søke etter siste års modeller. De vil normalt være tilgjengelige til en rimelig pris.
Slik ved du, om du har funnet den rigtige sko
Ja, hvordan ved du, om dine nye sko passer deg? Her er Pär Erikssons beste tips:
- Stram fornemmelse på toppen af foden uden at klemme nogen steder.
- At du føler, at hælen "klæber" på en behagelig måte. Sidder skoen for løst, gir det let slid!
- Der skal være et rimeligt stort rum foran ved tæerne - tæerne skal ikke nå helt ud, men du må heller ikke glide rundt inde i skoen. Så blir skoen nemlig langsommere, mer slidt og du får gnavesår.
SHOP HER: Alle tilbud på innendørssko!
LÆS MERE: Stort guide! Slik finner du de rigtige træningssko