Hvorfor blir jeg ikke raskere av min løpetrening?
Har du løbet et stykke tid, men oplever ikke rigtigt forbedringer længere? Vores løbeambassadør, Charlotte Arvered, gennemgår her de mest almindelige faldgruber, og hvordan du kan komme (læs: løbe) ud af dem.
Det er både motiverende og givende at se klare fremskridt med ens træning. Men nogle gange sker der noget, der får dig til at stoppe med at se forbedringer. Det kan være vanskeligt at forstå, hvad der er helt præcist er gået galt. Så er det heldigt, at vores eliteekspert, Charlotte Arvered, kan hjælpe med at opklare alle spørgsmålene!
SHOP HER: Tøj og sko til løbetræningen
Hva er de mest vanlige årsakene til at jeg ikke forbedrer med løp?
- Der kan være forskellige årsager. Du har muligvis ikke sat et specifikt mål og ved ikke rigtigt, hvad du rent faktisk ønsker at opnå med din løbetræning. Når du klart har definert for deg selv, hva dine mål med treningen skal være, så blir det lettere å lage en plan og deretter til å følge den med større motivasjon, forklarer Charlotte Arvered og fortsetter:
- Du løber måske ikke ofte nok. Kontinuitet er altafgørende. Der er ingen nemme genveje. Det kan også være, at du har for lidt energi under din træning. Får du egentlig nok ut av dette treningspaset?
Hvor viktig er variasjon?
- Veldig viktig. Løb lette restitutionspas med med distancer og intervaller, løbestyrke og mobilitet. Og du, glem ikke løpeteknikken. Med en god løpeneknikk kan du både mer effektivt og raskere.
Hvor ofte skal jeg løpe for å se forbedrede resultater?
- Det avhenger helt av hvilket nivå, du er på i dag. Gå ut fra ditt eget nivå. Jeg har utviklet meg utroligt meget ved bare for at øge mængden af min træning. Da det ikke længere var muligt, tilføjede jeg kvalitet og det på bekostning af mængden.
Kan min diæt danne grundlaget for ikke at blive hurtigere på løbeturen?
- Ja bestemt, kostnadene har naturligvis en stor innflytelse. Den mest almindelige fejl, mange mennesker begår med kosten, er, tror jeg, at du får for lidt kulhydrater. Hvis du vil være i stand til å løbe hurtigt, skal du have kulhydrater. Jeg er ikke kostekspert, så jeg bør ikke stikke min hage for langt frem, men for min egen del merker jeg tydelig betydningen av kulhydrater. Jeg springer aldri over måltider og spiser tilberedt mad til frokost og middag. Der er ingen genveje til optimal ydelse. Du har brug for balance mellem søvn, motion, ernæring, energi, væske og restitution.
Charlotte Arvered, som er Sportamores løpeambassadør, har masser av tips og triks til deg, som vil se en klar forbedring i din løpetrening.
Kan min oppvarming påvirke, at jeg ikke løber hurtigere? Hvorfor / hvorfor ikke?
- Opvarmning er selvfølgelig vigtig før de hårdere træningspas. Du skal bestemt ikke løbe hårdt uden at varme op først. Så er det en risiko for at du får skader.
Hva kan jeg ellers gjøre, hvis jeg ikke oppnår nye resultater, og hvordan kan jeg endre dette?
- Test deg selv. Lyt til kroppen. Ikke alle treningsformer fungerer for alle. Bare fordi du ikke reagerer på én type trening, betyr det ikke at du ikke reagerer på nogen anden træning. Hvis holdningen er god og positiv, har den en positiv effekt på ydeevnen.
Hva er ditt beste tips til å oppnå raske resultater med ens løpetrening?
- Jeg tror ikke på hurtige resultater. Det skal ta tid. At øge træningen markant kan give dig hurtige resultater på kort sigt, men det straffes ofte med skader eller tilbageslag senere. Det er bedre at lade kroppen vænne sig til det gradvist, ikke foretage for store ændringer eller for mange forskellige ændringer på samme tid.
SHOP: Hele udvalget at tøj og sko til løbetræningen
LÆS MERE: Stor test av løbeshorts