Isabella är Sveriges starkaste tjej Image

Isabella er Sveriges sterkeste jente

Isabella von Weissenberg har et VM-sølv i styrkelyft og verdensrekord i knærne. Her forteller hun hvordan det føles å være best i verden og hvorfor hun elsker å styrketräna 15 timmar i veckan.

I klassisk styrkeløfting, eller "powerlifting" som det heter på engelsk, konkurrerer du i å løfte så mye vekt som mulig - uten utrustning - i tre ulike løft: bänkpress, knäböj och marklyft.

For tre og et halvt år siden visste Isabella von Weissenberg ikke ens at den her sporten fanns, än mindre att det gick att tävla i den. Hon hade aldrig lyft vikter eller tränat i någon större utsträckning, men efter att ha blivit medlem i ett gym i Göteborg, där hon bor och pluggar till socionom, blev hon helt hooked.

- Jag stod framför spegeln varje dag och tränade med en kvast, kollade på YouTube och lade mycket tid på det. Jag blev helt förälskad i de här grejerna, berättar hon.

Med hjelp av en personlig trener, som hun träffade av en slump i receptionen på gymmet, utvecklade hon sin teknik och blev väldigt bra, väldigt snabbt.

- Jag visste inte riktigt att jag var så stark, men när hon sa att jag var det och fick höra det från andra så började jag förstå det.

Etter några månader blev vikterna så pass tunga att PT:n på gymmet inte kunde passa henne längre. Isabella von Weissenberg "trillade in" på styrkeklubben som låg närmast hennes hem, tränade intensivt och ett halvår senare tävlade hon för första gången.

Hvordan kändes det innan din första tävling?

- Det var hemskt. Haha! Riktigt hemskt. Jeg var helt grønn i ansiktet, det var ikke morsomt. De här tävlingarna tar ju tre timmar ungefär och det sista man gör är marklyft. Då hade jag bränt ur min energi, jag var som en urblåst ballong, säger hon och förklarar att det var första gången hon tävlade i någonting överhuvudtaget.

Isabella von WeissenbergForra året tok Isabella von Weissenberg verdensrekord i knäböj i sin viktklass.

Forväntningarna, både från henne själv och andra, var skyhöga och hon "ville vara bäst från början". Tävlandet kändes jobbigt och hon har kämpat en del med prestationsångest, särskilt inför stora internationella tävlingar. Innan VM 2015 kände hon en enorm press från sig själv och andra.

- Mange tenker kanskje ikke på hvordan det føles å ha visse forventninger til seg selv og sier saker i all velmening, noe som blir veldig stort for den som skal konkurrere.

Sedan dess har hon lärt sig att hantera sin nervositet och stänga av kommentarer som känns pressande. Hon har övat mycket på visualisering och har en daglig rutin där hon visualiserar hur det ska gå och kännas under en tävling.

- Jeg mådde såpass dårlig over det her at jeg var nødt til å bestemme meg for om det skulle være rolig, eller om jeg skulle legge ned. For det er ikke verdt det om det ikke er rolig, jeg får jo ikke betalt for min idrett.

"Jeg blir så lycklig av att hålla på med det här"

I dag tränar hon ungefär 15 timmar i veckan. Det som påvirker hennes hverdag mest er kravet om restitusjon. Om hon gör något så enkelt som att gå på stan innan en träning så försämrasras resultatet.

- Om jeg ska träna på kvällen så utgår jag från det hela dagen. Sömnen och maten, mentalt att jag behöver tänka vad orkar jag med egentligen.

Du kan ikke direkte gå ut og klubba på fredagar?

- Nei, ikke hver fredag i alle fall. Haha!

Hva gjør du for å unngå skader?

- Å lytte på kroppen er nummer én. Det krever erfaring å kjenne "i dag tar vi det lugnt". Sova mycket är väldigt underskattat. Jeg ligger ikke på noe kaloriunderskudd uten å spise ordentlig. Uppvärming kan jag bli bättre på, haha, men det är också väldigt viktigt. Jeg gjør ganska mycket hållfasthetsträning, träning som jag gör specifikt för att hålla kroppen i god kondition.

Hva er det for slags øvelser?

- Det kan være alt fra ryggresjoner for å få gjennomblødning i ryggen til at jeg kjører mine basistreninger på veldig lette viker, at jeg trener lettere under perioder for at kroppen skal bygge opp og gjenhämta seg.

Nå er det tre og et halvt år siden du begynte med styrkelyft, hva er den største endringen mellom Isabella da og nå?

- Jeg blir så lycklig av att hålla på med det här, så hela min livskvalitet har ju ökat av att få göra något jag älskar och är bra på, något jag kan utvecklas inom och utmana mig själv med. Det er en fantastisk følelse som jeg ønsker at alle fikk ha i sitt liv.

Styrkelyftningen har styrket henne både fysisk og mentalt.

- Jeg har tatt meg gjennom vanskelige perioder gjennom å sette mål og jobbe meg opp til dem. Det jeg har åtadkommit har jag gjort med hjälp av arbete till största delen, så klart talang också, men det har gjort att jag har blivit stark i mig själv på ett helt annat sätt.

Isabella von WeissenbergFor Isabella von Weissenberg er styrkelyftning like mye mindfulness som fysisk trening.

Fra mansdominerat til tjejtungt

Styrkelyft har tidligere ikke vært en sport som har interessert spesielt mange jenter, men Isabella von Weissenberg tror at det begynner å endre seg.

- På SM förförra sommaren var det fler tjejer än killar som ställde upp för första gången. Det har virkelig eksplodert de siste årene.

For henne er styrkelyftning mer enn bare en sport. Det er et sätt att vara närvarande, utmana sig själv och kanalisera alla känslor. Alla tankar om vad som förväntas av henne, hur hon ska vara och vad hon ska göra försvinner när hon tränar.

- Når jeg lyfter er jeg i en harmonisk følelse, også om det ikke ser ut slik. Det finnes ikke rom for å tenke på alle de der grejerna når man lyfter. Det er lite mindfulness, jeg er oerhört närvarande i stunden när jag lyfter, säger hon och forsätter:

- Gjennom mitt liv har jeg aldri truffet en slik superbra kanal for følelser og energi som jeg synes at styreklyft är. Jag har varit ute och sprungit och blivit helt dödsuttråkad, snark liksom. Så begynte jeg dra i skivstänger och kände "wow, vad kul!".

I somras blev du bäst i världen på knäböj, det måste kännas coolt!

- Jo, haha, det tok noen måneder før jeg fattade. Jag satte det på EM och gick in efter ett otroligt bra lyft dessförinnan som var hur lätt som helst, och så frågade landslagscoachen: "Ska du ha det der världsrekordet eller inte?". "Ja!", sa jeg og kände med hundra procents säkerhet att jag skulle ta det, inga tveksamheter. Det var en ganske ball følelse.

Isabella von Weissenbergs 3 Instagramtips for styrkelyfts-inspo

  1. Ana Rosa Castellain @anarosacastellain er en brasiliansk styrkelyftare som tidligere hadde verdensrekordet i knäböj.
  2. Kimberly Walford @trackfu fra USA er en av verdens beste styrkelyftare.
  3. Sofia Loft @loftsofia bor i Skövde og har tre VM-gull i styrkelyft.

Isabella von Weissenbergs Instagram finner du her!

LÄS MER: Skor eller ikke vid tunga marklyft?