"Jag har alltid varit en krigare" Image

"Jeg har alltid vært en krigare"

På lørdag skal Mikaela Lauren forsvare sin verdensmestertittel i boksing. Just nu är hon extremt nervös.

Den sjette juni kommer bokseren Mikaela Lauren, 40, til å møte amerikanske Victoria Cisneros og bokse for sin femte VM-tittel. Hun er allerede verdensmester i organisasjonene WBC, WPBF, UBO og WIBA i lett mellomvekt og nå slåss hun (bokstavelig talt talat) for UBF-tittelen.

- På lördag hoppas jag att det kommer att bli en fullsatt arena och att alla matcher kommer att bjuda på en riktig show. Dessutom hoppas jag att jag kommer knocka min motståndare, så att jag blir historisk som första svensk med fem VM-titlar, säger Mikaela Lauren, som också är aktuell i SVT-serien Den dömda världsmästaren.

Hvor er nerverna før lørdag?


- Siden jeg ikke bare skal bokse, men også er arrangør, har det vært väldigt mycket att tänka på vid sidan av. Derfor har jeg ikke hatt tid til å tenke så mye på kampen i seg, men det er veldig mye som står på spill så det er klart at jeg er nervøs. Jeg har aldri vært så stresset over noe i hele mitt liv.

Hva gjør du med det da?

- Forsöker trycka på min mentala stoppknapp så fort det kommer negativa tankar. Da prøver jeg å slutte å tenke på det og tenke positivt i stedet.

Hvordan kjenner du deg presis før du går opp i ringen?

- Laddad! Men nervøs. Jeg er alltid veldig nervøs før. Jeg sitter i omklädningsrummet och frågar mig själv varför jag gör det här egentligen. Tänker "shit, jag är helt dum i huvudet".

Hva er du så nervøs for?

- Jeg er ikke redd for at det skal gjøre ont men jeg bekymrer meg for om jeg skal prestera på topp eller om jeg kommer förlora och göra mig själv, mina fans och alla runtomkring mig besvikna. Nu boxas jag på Sveriges nationaldag och folk har köpt resor för att komma till Stockholm och se en grym match och då känns det jätteviktigt att de inte blir besvikna.

Hvordan kommer du deg opp?

- Ikke optimalt skulle jeg vilja säga. Jeg har fått løst så mange logistiske problemer med alt fra lyd, lys, stolper til personal og innkjøp. Nu är mycket jobb gjort så de sista tre dagarna innan matchen hoppas jag kunna ta det lugnt. Jag tänkte ta in på hotell och låtsas att jag är utomlands, för hemma kan jag inte gå in i min bubbla. Det er svårt eftersom det är så stökigt hemma för det har jag inte hunnit ta itu med, och jag har sovit väldigt dåligt sista veckorna.

På grunn av stress?

- Ja, stress at få galan å gå ihop både økonomisk och praktiskt samt att prestera på topp, samtidigt som jag har mina jobb på sidan av som PT och instruktör.

Hvordan er det å være kvinne i en mansdominerende idrett?

- Det er for jävligt och väldigt orättvist. Vi jenter har det supertufft. Jeg er min egen manager og promotor. Jag är fyrfaldig världsmästare och har ändå inget skyddsnät. Jeg håper at min kamp kan endres for fremtidige jenter som satser på boxningen. Det känns verkligen viktigt för mig, för jag tror inte så många klarar av det jag går igenom.

Tross at det er tøft så fortsetter du å kjøre på. Hvor kommer din fighting spirit fra?

- Det er mitt finska sisu. Jeg har alltid vært en krigare. Når jeg var simmare kallade de till och mig för fighter, för jag är en människa som kämpar och sliter. Det finnes i mitt blod. Jag älskar utmaningar och när det hettar till och blir tufft. Ju svårare desto roligare. Når jeg simmade satsade jag på den tuffaste distansen, 200 meter fjäril, och nu håller jag på med den tuffaste sporten man kan utöva. Jeg er født både fysisk og psykisk tøff.

Hva er den verste leken du har fått noen?

- Det finns för många för att jag ska kunna välja ut den. Svært mange hårda smällar har det blivit genom åren.

Hva er din drøm å møte i ringen?

- Jeg vil ha revansch på Cecilia Brækhus, en norsk superstjerne i vektklassen under meg. Jeg mötte henne når jeg hadde proffsboxats i bare ett år og hadde gått sex matcher. Nå har jeg gått 27 og er en helt annen boxare. Jag hoppas det ska ske inom en snar framtid.

mikaela lauren guld
Blir det ännu ett guld för Mikaela på lördag? Foto: Katja Elmen.

Mikaelas styrkor og svakheter som fighter

+ Mentalt stark och vägrar ge sig. Får hon en hård smäll taggar det henne extra mycket.
+ Extremt bra kondition.
+ Fysiskt stark. Massor av muskler som er redo att slå ned motståndaren.

- Utviklas fortfarande tekniskt, men blir bättre för varje år.
- Som gammal simmare är hon uthållig, men behöver bli mer explosiv.
- Det taktiska tänket kan bli bättre.

mikaela lauren
Biljetter til galan kjøper du på zeticket.se. Det bjuds på fire proffsmatcher i boxning samt uppträdanden av Dogge Doggelito, Södra sidan, Alpis och DC Grimsta, Codie samt Rawda och Gabbe. Palo Roberto er konferansier, en DJ er på plass og George Scott blir intervjuet på scenen.