”Jag kör tills de stinker” Image

"Jag kör tills de stinker"

Thomas Wassberg er årets store idrettsstjerne i Let's Dance. Vifick en pratstund med skidmästaren efter veckans repetitioner där han avslöjar sin stora last, favoriten till slutsegern och hur ofta han egentligen tvättar sina träningskläder.

Med fire gull i OS, tre i VM og ett Bragdguld har Thomas Wassberg en merittliste ingen kan matche i årets opplaga av TV4-programmet Let's Dance. Men det var i skidspåren og nå er det dans som gjelder. En konkurranseform han aldri har vært i nærheten av tidligere.

- Fysiskt är det inte några problem för mig, det är takt och koreografi som är utmaningen. Första dagarna när vi prövade på alla möjliga i var jag rätt trött i huvudet på kvällen, säger han när vi träffar honom efter veckans repetitioner.

Några speciella förberedelser har han inte gjort inför programmet, som innebär mellan fyra och sex timmars dansträning om dagen. Den gamla mästaren, som fyller 60 år nästa vecka, åker skidor två till tre timmar i veckan och har fortfarande en imponerande fysik. Hans välkända vinnarskalle har dessutom börjat vakna till liv.

- Jag tar det vecka för vecka, men nu har jag kommit in i tävlingen och tänker köra så länge det håller. Jag vill vara kvar så länge det går.

Men någon chans på slutsegern ger han inte sig själv. Han säger att han är väldigt imponerad av alla som är kvar i tävlingen - och har en klar favorit.

- Elisa Lindström er väldigt duktig, hon är min favorit till segern. Men det er det mange som er skickliga och jag kommer aldrig komma upp i deras klass.

wassbergThomas Wassberg på tredje sträckan i VM-stafetten i Oberstdorf 1987. Nu har han bytt valla och stavar mot vals och välpolerade skor.

Utöver dansen passade vi också på att ställa några snabba träningsfrågor till Thomas Wassberg.

Hva har du for forhold til styrketrening?

- Jeg liker ikke å trene på gym. Jeg har aldri gjort det fordi det er så tråkigt utan all styrketräning har jag gjort med min egen kroppsvikt på vilket golv som helst, eller i skogen.

Hvor ofte bruker du dine treningskläder?

- Jag kör tills de stinker. Det tar olika lång tid lite beroende på hur hårt jag kört. Har jeg kört riktigt hårt kan det ta två pass bara.

Hvor viktig er fåfengsel som drivkraft for din trening?

- I det hele tatt, jeg har ikke det behovet. Nå vil jeg bare komme ut og røre på meg og må bra.

Hva har du for stil når du trener?

- Jag har ingen stil, jag tar bara något gammalt jag hittar som passar. Jeg prøver derimot alltid å klä meg så bra som mulig etter temperaturen. Bomull bærer jeg aldri siden det ikke fungerer.

Er det noen øvelse du bruker lite?

- Mag- och ryggträning var inget jag gillade men gjorde för att det var bra under min karriär. Men det krävdes inte så mycket, tre olika situpsvarianter och någon ryggövning, inget märkvärdigt.

Hva spiser du når du vil unna deg noe?

- Det kan bli vad som helst, gärna fisk och så har jag mycket älgkött i frysen. Men jag är en chokladälskare så där måste jag hålla igen lite, haha.


LÄS MER: Klä dig rätt för längdskidåkning