Johan tränade sig frisk från sin utbrändhet Image

Johan trente seg frisk fra sin utbrändhet

Johan Norén levde et stressende liv og hadde vanskelig for å si nei. En dag sa kroppen og psyken ifrån. Han ble utbränd. Men etter flere års kamp for å bli frisk fant han veien tilbake med treningens hjelp.

Johan Norén ser seg omkring i den store kampsportslokalen i Stockholm. Han venter på en gruppe mennesker som han er personlig trener for, personer som er sykskrivna på grunn av utbrändhet og utmattningsdepression.

- Den största utmaningen för dem är inte själva träningen, utan att komma iväg hemifrån och ta sig hit, säger han med eftertryck.

Johan Norén vet selv hvor vanskelig det kan være. Den 14. august 2012 sykskrevs han for utbrändhet. Då var att gå ut och hämta posten vid brevlådan ett jätteprojekt som tog hårt på krafterna. I januar 2015 friskskrevs han, men det betyr ikke at han er helt gjenställd.

- Jag har skapat olika strukturer som jag förhåller mig till men att bli helt återställd är uteslutet och något jag har accepterat. Jeg kommer alltid til å ha en forhöjd sårbarhet samt vissa nedsättningar av kapaciteten och behöver förhålla mig till detta resten av mitt liv. Inledningsvis var dette en stor sorg, men jeg sier nå at jeg er mer frisk enn jeg var innan, for det som jeg tyckte var "friskt" då var bevisligen sjukt.

johan norén
Bilden till vänster visar Johan Norén när han var sjukskriven för utbrändhet. Bilden til höger togs i höstas då han genomförde Iron man Kalmar. Foto: Privat

Johan Norén var under flera års tid delägare i fyra företag, vd och försäljningschef. Varningssignalerna att något var fel fanns där, men då valde han att blunda för dem.

- Jag insåg aldrig att jag var utbränd utan ljög för mig själv och förnekade i det sista att jag hade tydliga symptom på kraftig obalans. Till mitt försvar förstod jag inte var det som var på väg att hända, att jag höll på att dränera mig själv totalt inifrån. Jag hade tur som efter mycket kämpande av min familj fick möjligheten att träffa hjälpsamma läkare och psykologer och genomgå en lång behandling. Jeg har hatt tur som var rik på mennesker som hjalp meg.

Hur illa var det?

- Jag låg sju veckor på psykiatrin, var suicidal och var sjukskriven i mer än 1 000 dagar. Folk forstår ikke at tilværelsen blir helt overklig, det går ikke innningsvis å tenke en klar tanke. Du hamnar utanför dig själv och alla system som finns.

Det tok sju år for Johan å bli syk. Han säger att det tar lika lång tid för hjärnan att återställa sig. Et av de viktigste vendepunktene kom når han fant treningen, som ble et viktig instrument for å må bedre og vårda det friska i seg selv.

- Høsten 2014 dro jeg på en kombinert rehabiliterings- og treningsreise til Portugal. Jeg hadde 25 kilo overvikt som følge av at jeg hadde vært inaktiv. Jeg var helt otränad men hade bestämt mig för att göra allt som krävdes för att återfå ett nytt liv och var beredd att prova alla behandlingsformer för att komma tillbaka.

Hva har treningen betydd for deg?

- Den har hatt en avgjørende faktor. Vi kom over en studie som gjorde på råttor som sprang seg ur sine depresjoner. Vid träning producerar hjärnan fördelaktiga substanser som hjälper den att läka, bland annat serotonin och dopamin. For meg ble trening mer enn den fysiske aktiviteten. Den fick mig att komma hemifrån till positiva sammanhang där jag fick en grupptillhörighet och kunde bryta destruktiva tankar. Jag kommer alltid behöva ta min medicin och den medicinen heter fysisk aktivitet.

I höstas ställdes Johan Norén för en stor utmaning då han genomförde Kalmar Iron man.

- Jag grät när jag stod på startlinjen och hörde låten Just i dag är jag stark. Jag fick tårar innanför simglasögonen eftersom jag visste att jag skulle klara det och att det var en obeskrivlig skön känsla att ha återtagit kontrollen över min kropp och byggt upp ett nytt liv.

Iron man er en tøff utfordring. Hvordan kom det seg at du tok sikte på akkurat det?

- Av mange forskjellige årsaker. Jag hade kraftiga sömnstörningar med mycket morgonångest som jag kanaliserade genom att gå ut mitt i natten och röra på mig. Jeg hadde turen til å treffe Lukas Svärd, som i dag er en av mine beste venner, når han var midt oppe i en satsning til Iron man på Hawaii og ble medbjuden på ett av hans pass. Etter det tilbringade vi nästan ett år tillsammans med dagliga morgonlöpturer. Under dem sorterade jag mina tankar och märkte hur bra jag mådde efter varje pass, jag sprang bort min ångest och fick hjärnan att läka av sig själv.

Hvordan ser ditt liv ut i dag?

- Jag har startat ett eget företag där jag tränar alla kategorier av människor och företag som vill jobba med förändringsprocesser och är föreläsare och rådgivare kring stress och förändringsprocesser. Privat så gifte jeg mig nyligen och tränar fortfarande varje dag. Jeg lever min drøm.

johan norén
Følg Johan Norén på Instagram @jnorrre for å ta del av hans inspirerende tekster og bilder! Foto: Instagram