Johanna Toftby: Åk på cykelsemester! Image

Johanna Toftby: Åk på sykkelsemester!

Magisk, svettig og opplevelserik. Slik beskriver treningsbloggeren Johanna Toftby sitt sykkelsemester i Europa. Häng med på äventyret!

Johanna Toftby, 42 år, frisør, krønikør og helseblogger har nettopp vært på et riktig drømmesemester. Hon tog bilen genom Europa med stopp i Tyskland och Italien, för att sedan hoppa upp på sadeln och trampa sig igenom de makalösa omgivningarna.

- Jeg er helt banket av alle de vakre vakre vyer jeg har sett. Det var magiskt! sier Johanna Toftby to dager etter hjemkomsten.

Hva var det vanskeligste du så?

- I Füssen, Tyskland, såg vi sagoslottet Neuschwanstein, som är förebilden till Törnrosaslottet. Det er så fint at man nesten avlider. Jeg er en romantiker, så jeg synes det var helt fantastisk å se. Alla höga berg vi såg när vi cyklade i Livigno var oslagbart, att cykla i Alperna var så vackert och mäktigt!

Hvor fikk du inspirasjon til reisen?

- Min sambos sønn og pappa skulle sykle i Italia og da ble vi sugna på å henga på. Etter Tyskland åkte vi gjennom Østerrike ned mot Italia, til Livigno i Alperna. Det er en skidort, men også et sykkelmekka. Jeg kan virkelig forstå hvorfor, det var oslagbart å sykle der på over 2 200 meters høyde.

Hva var det?

- Det er väldigt speciellt att cykla i 35-gradig värme i så tunn luft uppför berget, så det var en utmaning. Hjärtat slog kraftigt och jag fick hög puls, trots att det inte var en så svår backe. Etter några timmar vande jag mig, men det var en annorlunda upplevelse som jag inte varit med om förut. Men vi tog en liten pause här och där och efter några timmar vande jag mig vid luften. Jeg syntes det var underbart å se alle bergstoppar med snö på omkring mig, var jag än cyklade.

Etter det åkte jeg til Gardasjön for å sykle dit. Hva var den største forskjellen mot Alperna?

- Att det var 40 grader och tropisk värme men eftersom man cyklar snabbt får man mycket vind, som svalkar. Jag ville nästan inte stanna för det var mycket varmare att gå än att cykla.

Saknade du det jäsiga strandlivet?

- Nei, for jeg har fått både og. Vi cyklade bara några mil per dag, så vi bodde på hotell och cyklade tillbaka till hotellet efter dagens utflykt. Ingen charter kan någonsin slå en sådan här äventyrssemester, för jag har fått se så otroligt mycket. Jag älskade det! Nå vil jeg åka på en likadan resa igen, redan i höst.

Hvor mye cyklist er du?

- Jag gillar många olika sporter, som ridning, dans, bodypump och crossfit och har precis upptäckt cykling efter att jag genomförde ett cykellopp för Göteborgs stadsmission på 7,4 mil. Da fikk jeg en wow-känsla, for det var roligt att flyga fram på sadeln.

Du gjorde en vurpa under semestern, er det lett hänt?

- Vurpan var ikke så farlig, for jeg cyklade ikke så fort, men det er likevel litt läskigt. Jeg var supervarm, slarvade och vinglade till vid ett möte så att jag flög av sadeln, men jag cyklade inte en meter utan hjälm. I Alperna var det många superproffs som cyklade, de svischade ned för backarna där jag krampaktigt höll i bromsarna med skräckblandad förtjusning eftersom det var brant stup rakt ned. Det gäller att vara vaksam och hålla koll.

johanna
Räkna med många häpnadsväckande vyer!

Hvordan vil du si at jeg må være i stand til å klare av en slik reise?

- Siden du selv bestemmer hastighet og sträcka behöver du inte vara så vältränad även om både benen och bålen får jobba. Er du frisk og syklisk kravløs så klarer du av det. Är det för tufft får du pausa eller leda upp cykeln, det är inte svårare än så.

Hva hadde du for favoritsnacks under reisen når du trengte litt ekstra energi?

- Vatten, energidryck och bars som ger snabb energi.

Er sykkelsemesteret sosialt?

- Ja, jeg synes det. Siden det ikke var et lopp uten semester syklet vi sammen hele tiden. Min sambo Jannes pappa er 71 år og holdt til i Alperna og sønnen hans har syklet med sin farfar i noen år, så det er ett sätt som hela familjen kan umgås på.

Hva er det viktigste og det mest unødvendige å pakke med?

- Sykkelbyxor er A og O. De der snygga blöjbyxorna räddade livet på mig. Hjälm, linnen eller sykkeltröjor är också bra att ha. Köp också en nätt ryggsäck att med dig, vi använde våra extremt mycket. Det mest onödiga var alla vackra klänningar, för när jag väl framme och så ville jag bara dra på mig något svalt skynke efter vi badat.

Hvordan belønner du deg etter en lang dag på sykkelsadeln?

- Jeg har både ätit den största pizzan någonsin och njutit av fantastiskt vin och kalla öl. Vi äter och dricker precis vad vi vill och njuter av det utan ångest. Det kan man göra med gott samvete efter alla mil på cykeln. belöningen är också att kunna stanna under man cyklar och ta ett skön dopp. Det var underbart.

Johannas 3 beste tips til deg som vil åka på cykelsemesteret

  1. Var säker på att din cykel fungerar som den ska. Glöm inte hjälmen.
  2. Planera lite innan så att du har en rutt att utgå ifrån.
  3. Våga åka! Det er mye roligere enn et tradisjonelt charter.

janne johanna
Janne og Johanna ved slottet Neuschwanstein.

Vil du få flere bilder, informasjon og tips? Besøk Johanna Toftbys blogg HÄR.