Klä barnen för fotbollsträningen Image

Klä barnen för fotbollsträningen

Den ultimata guiden för alla föräldrar som har barn som vill börja spela fotboll i vår. Varsågod!

Vid sex års ålder kan barn börja spela fotboll organiserat och enligt siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) kommer över 400 000 svenska barn att spela minst en fotbollsmatch i år. Som fotbollsförälder kanske du är osäker på vad du ska köpa för utrustning men oroa dig inte, experten Håkan Nilsson guidar dig rätt.

Fotbollsskor

– Ta reda på vilket underlag barnet kommer att spela på. Nu för tiden är det mycket konstgräsplaner i städerna och då ska du köpa skor anpassade för det. De skorna går även utmärkt att använda på vanligt gräs, så om barnet ska spela fotbollscup i en vecka på gräs behöver du inte köpa nya skor, utan sulorna är kombinerade och går att använda på både konstgräs och vanligt gräs, säger Håkan Nilsson.

Vad ska jag mer tänka på?

– Det kan vara bra att känna till att vi har något som heter FXG, vilket är ett sulsystem med fjädrande dobbar. När barnen springer på hårt underlag, som en sliten konstgräsplan till exempel, så flexar dobbarna lite inåt, vilket gör att barnen inte får tryck från dobbarna upp i benen. Det blir lite mjukare helt enkelt. Det är en produkt som är vi är jätteglada över.

Måste jag tänka på materialval?

– Dagens skor är till stor del gjorda av syntet, men även om själva materialet är vattenavvisande så kommer det in vatten i skorna vid snörningen om det är ruggigt väder. Anledningen till att de inte görs i läder och skinn är för att det drar åt sig väta.

Om barnet är lite äldre, vad vill de ha då?

– Från ungefär tolv års ålder och uppåt blir de mer modemedvetna och då betyder även design och färger mycket. De vill gärna ha den senaste modellen och kollar på vad storstjärnorna spelar i för skor. Messi har till exempel en helt egen skomodell och den vill många ha eftersom de har Messi som förebild.

Byxor

– Knickerstiden är förbi. Nu när det är kallt spelar de i stället i långa Condivo Tiro pants, som är så trendiga att ungarna har samma byxor i skolan också. De är gjorda i klassiskt polyestermaterial, men det som skiljer dem från vanliga fritidsbyxor är att de är betydligt tightare från knät och nedåt. Byxan har en liten dragkedja längst ned, så att du får plats med benskyddet under, men sedan när du zippar igen byxorna är det inget som fladdrar runt när barnen springer.

condivo tiro
Condivo Tiro pants är världens trendbralla och används även när kidsen inte är på träningen.

Strumpor

– I vissa medlemsavgifter ingår strumpor och tröja, men det beror på hur klubben paketerar sitt erbjudande. Andra klubbar köper in strumpor, shorts och tränings-t-shirts som föreningen lagerhåller och säljer i sin klubbshop i kaféet, om det finns en sådan. I andra klubbar så beställer man och betalar för hela träningsuniformen man valt. Hör dig för med föreningen.

Benskydd

– Alla skydd som Adidas säljer är godkända och säkra, så det behöver du inte tänka på. I stället måste du välja om du ska köpa ett klassiskt litet skydd som bara täcker smalbenet, eller om du vill köpa ett som går ned till vristen som en socka och under foten, som skyddar knölarna. De skydden säljer vi mest av till barn. Barn sparkar ju hej vilt och de där knölarna är känsliga. Det finns också skydd där du kan ta loss den nedre delen, eller fästa det med kardborre.  

Finns det olika storlekar?

– Ja, och det är klassiska storlekar som S, M och L. På förpackningarna finns en storlekstabell där det står en ungefärlig åldersgrupp, men alla sjuåringar är förstås inte lika stora. Därför står också längden på personen i fråga, så genom att läsa storlekstabellen ska du kunna träffa så rätt som möjligt.

Övrigt

– Mössa är givet, även om den kan vara i vägen vid nickar till exempel. Dessutom kan jag rekommendera så kallade field gloves, vilket är handskar för utespelarna. De är gjorda av fleecematerial, och finns även med wind protection och är med andra ord varma och goa. På insidan har de små plastpluppar, så att man får bra grepp vid inkasten. Då slipper barnet dra ned tröjärmarna för att det är för kallt.

LÄS MER: 3 saker alla fotbollspelare vill köpa i vår