Kom igång med löpningen efter vintern Image

Kom i gang med løpingen etter vinteren

En bra start på löparsäsongen gör att kroppen håller hela vägen. Löpcoachen Emma Bertilsson vet hvordan du reduserer risikoen for skader og maksimerer springglädjen.

På vintern är det lätt att välja bort löpning på hala gator mot löpband och annan konditionsträning. Men når våren kommer og gatorna sopas rena är det dags att komma igång med dina löparrutiner igen. Emma Bertilsson er personlig trener, løpscoach og driver bloggen MarathonEmma hvor hun skriver om sin egen løpsatsning. Hon vet exakt hur du ska göra för att ha en skadefri kropp, som orkar springa hela säsongen.

- Det viktigste er ikke å gå ut for hardt i begynnelsen og springa for lenge. Belastningen på senor och ligament blir enorm, och även om konditionen hänger med gör inte dina senor och ligament det och du kan lätt dra på dig skador på grund av överbelastning, säger hon.

Hvordan skal jeg gå til väga för att undvika skador?

- Öka träningsmängden successivt, max tio procent varje vecka. Om opptrappingen blir for rask kan det også resultere i en skade. Det er også bra at variera underlaget du springer på og variera löpningen med till exempel cykling. Sedan är det viktigt att lyssna på kroppen, något som kan vara lättare sagt än gjort.

Skal jeg kjøpe noen ny utrustning?

- Det er smart å investere i et par nye løsninger. Vid varje fotnedslag blir belastningen mellan sju och tio gånger så mycket som din kroppsvikt och även om fjolårets skor är hela har de ett bäst-före-datum och du bör byta dem en gång om året.

Hvordan får jeg löpningen att bli en rutin igen?

- Generelt sett er det bra å sette opp et mål der du bestemmer deg for hva du vil komme med i løpet og hva som kreves for å nå det. Sätt upp en struktur och skriv upp vilka dagar i veckan du ska springa, så att det inte blir så att du bestämt dig för att springa tre dagar i veckan men inte bestämt vilka dagar. Behöver du extra pepp så boka en tid med löpcoach, deras jobb är att pusha dig och ge tekniktips. Ett annat bra tips är att tänka att dagen inte är slut förrän träningen är avklarad. Hjärnan lurar sig själv hela tiden men kroppen luras aldrig.

Skal jeg kompleta konditionsträningen med någon typ av styrketräning?

- En kjempebra supplerende trening er core- og rörlighetsstyrka. Fokusera framförallt på att kunna koppla din core till löpning. Mange har en sterk kjerne, men kan ikke koble på den når de springer og da blir det ingen effekt. Er du usikker på om du kan gjøre dette så ta hjelp av en PT eller löpcoach.

emma bertilsson
Følg Emma Bertilsson på Instagram @marathonemma!

LÄS MER: Bygg opp kroppen for löpning