Köpguide: Hitta rätt löparskor Image

Köpguide: Hitta rätt löparskor

Hvordan skal løsparskon sitte på foten? Hvordan skal jeg tenke rundt dämpning, stöd och grepp? Elitlöparen Charlotte Arvered går igenom allt du måste ha koll på.

Elitlöparen Charlotte Arvered er vår nya löparambassadör. Hon hjälper dig gärna att hitta rätt löparskor. Spana bland annat i hennes guide här.

Hei Charlotte! Hvordan vet jeg hvilke løpartikler jeg skal velge?

- Det beror på flera faktorer: ditt löpsteg, fotens uppbyggnad, underlag som du tänkt springa på, erfarenhet, ambitioner med löpningen och vilka sträckor du vanligtvis springer. Men det viktigste av alt, skon må kännas skön på foten. Sedan är det ju såklart en bonus om du tycker att den är snygg också!

Hvordan skal en løparsko sitte?

-Det er viktig å finne en passform som passer akkurat din fot. Min erfaring er at vissa varumärken passar bättre för just mina fötter, men ibland kan det också skilja sig väldigt mycket mellan olika modeller. Du ska inte vara rädd för att testa nytt, säger Charlotte Arvered och fortsätter:

- Personligen gillar jag att ha lite luft framme vid tårna på mina mängdträningskor, medan jag vill ha mina tävlingskor och intervallskor lite tightare - jag brukar däremot inte behöva gå upp eller ned i storlek utan oftast är passformen lite tightare på snabbare skor. Også terrängskor har en tightare passform så foten ikke skal glida.

Løsninger for asfalt eller terreng

Kan jeg velge ulike løsninger for ulike underlag?

-Ja, absolutt. Det er stor forskjell mellom å springa på hardt underlag som asfalt og mjukt underlag i skogen. For löpning på hårt underlag är det viktigare med dämpningen och mindre viktigt med bra grepp. Mange landsveiskor er utstyrt med stabiliserende teknikk som styrer foten til riktig posisjon. For at du skal kunne springe i skogen trenger du skor med bra grepp, mindre støtdemping (siden underlaget ofte er mykt) og mindre stabilitet siden foten sjelden er i en flat posisjon. Terrängskor er ofte mer slitstarka, både for å beskytte skons livslängd men också för att skydda fötterna.

Charlotte KarlssonCharlotte Arvered er elitlöpare och vår nya löparambassadör! Spana in hennes Instagramkonto @thecharlottearvered.

Hva skal jeg se mer etter?
- Hälkappan är en viktig faktor. Den kan være hard eller myk, høy eller lav. En mjuk och låg hälkappa låter foten jobba mer fritt, medan en högre och hårdare hälkappa ger mer stabilitet. Personligen vill jag ha en mjuk och lite lägre, annars kan jag få lite ont. Men det er individuelt, sier hun og fortsetter:

- Plösen är också något som du kan ta i beaktande, men den tycker inte jag är lika viktig. Jag vill gärna ha en tunn plös eftersom jag tycker att det är otympligt med en tjock. Fördelen med en tjock kan vara att den skyddar mot trycket från skosnörena och ökar komforten.

Kan jeg som kvinna köpa löparskor för män?

- Dam- og herremodeller skiller seg ofte åt gjennom at herremodellen har en bredare läst än motsvarande damsko. Men det stämmer inte alltid, ibland kan en manlig fot vara smalare eller en damfot bredare.

Snabba löparskor för tempohöjningar

Hvilken type løvsko skal jeg velge om jeg vil presse tiden på milen?

- Ett par snabba skor, även kallat lättviktsskor eller temposkor, är perfekt när du vill höja tempot i löpningen som vid intervallpass, snabbdistanspass eller på tävling. Hvis du er ute etter å springe i en mengdetreningssko så kommer du til å oppleve at den her typen sko føles som rena turboknappen. Du kommer förmodligen att känna dig lättare, snabbare och få ett bättre driv i steget. Helt enkelt en bedre følelse som gjør löpningen lite roligere, säger hon och fortsätter:

- Ofta förbättras även löpekonomin i den här typen av sko då den tvingar löparen till att springa mer på fotbladet och därmed minska inbromsningen och öka effektiviteten i steget.

Borde jag inte alltid springa i snabba skor då?

- Nei, det du skal tenke på er at lettvektskor er mindre dämpade och ger därmed mindre stöd och kan därför öka risken för skador. Jeg synes ikke at du bare skal springa i ett par sådana skor, utan växla mellan ett par skor som är mer anpassade för mängdträning.

Hvilken type løvsko skal jeg velge til en maraton?

- Det beror helt på ambisjoner og erfaring. Det finns lätta skor som passar distanser upp till ett maraton för de mer erfarna löparna, men de kanske är mer anpassade för milen och ett halvmaraton för motionären. Det har gått raskt fremover med utviklingen av løparskor vilket gör att stabila skor med mer stötdämpning är lättare än tidigare, och de lätta skorna har blivit mer stötdämpande. For någon som springer maraton för första gången skulle jag däremot rekommendera ett par mer dämpade skor.

Hitta rätt löparskorDet er mycket som spelar in i valet av löparskor. Passform og komfort ligger i toppen följt av distans, underlag og mål med din löpning. Foto: Fredrik Wannerstedt.

Hvordan skal jeg tenke rundt skons drop?

- Tanken med lavere drop er å få et mer naturlig løpesteg med en bedre løper. Den typen løparskor fremmer et løpesteg der du lander på fotens fram- og midtdel, snarare än hälen. For vana löpare kan det ge ett effektivare löpsteg med bättre fotisättning, men det ställer också högre krav på löparen då det är jobbigt för en ovan löpare att landa på framfoten. Genom att springa i skor med lägre drop kommer graden pronation automatiskt bli mindre eftersom du landar längre fram på foten. Derfor finnes det skor med lavt fall som også har pronasjonsstøtte. Det finnes helt enkelt inget behov av det stödet.

SPILLER MITT FOTVALV INN I VALET AV LÖPARSKO?

- Ja! Hvis du ikke vet hvordan ditt fotografi er utformet, kan du gjøre en enkel test ved å legge ut en bit papir på gulvet, stille deg på det med bløte føtter og klippe av, sen kolla hvordan fotavtrycket ser ut.

Hvilken løvsko skal man velge?

Högt fotvalv (smalt fotavtryck) innebär att du har supinerade fötter, det vill säga att du har en tendens att springa på yttersidorna. Lågt fotvalv (plattfothet) innebærer at du har pronerade fötter, altså at du har en tendens til å springa mer på insidan.

  • Neutrala löparskor (ej uppbyggda på någon sida och har en jämn hårdhet i mellansulan) rekommenderas till dig som varken pronerar eller supinerar i steget. Skorna är ofta lagom dämpade och lagom stabila för den generella löparen.
  • Pronerar man mycket kan det vara bra med stabila skor, som också kallas pronationsskor. Ju mer du pronerer, desto mer stöd på insidan behöver du för att foten inte ska falla inåt.
  • Det er ikke så vanlig med supinasjon. Om du derimot lider av det finnes det iläggssulor som kan hjelpe, men renodlade supinationsskor är sällsynta.

SHOPPA HÄR: Alla våra löparskor

LÄS MER: Så behandler du en sträckning