“Lev aktivt, du har allt att vinna!” Image

"Lev aktivt, du har alt å vinne!"

Sju svettiga spörsmål

Shirin Djavidi er helsa selv. Sno lite av hennes treningsmotivasjon!

shirin

Shirin Djavidi (43) er et velkjente ansikte i treningssammanheng. Hon är träningsjournalist, motionscoach för Viktklubb, yogainstruktör, gruppträningsinstruktör, föreläsare och författare. For ett år sedan tog hon med hela familjen och flyttade till Mallorca, för att visa barnen att det finns något annat än Stockholm.

- Vi packade två väskor var och lite annat smått och gott och startade en ny resa i vårt liv. Det viste seg å være en god idé. Här lever vi mer, stressar mindre och umgås mer. Men vi flänger fram och tillbaka till Stockholm också, säger Shirin Djavidi, som bloggar här.

Hvorfor synes du om å jobbe med trening?

- Det er enormt morsomt! For snart 20 år siden gjorde jeg min livsstil og lidenskap til mitt yrke. Og jeg synes fortsatt at det er akkurat like kul. Jag får jobba med människor, inspirera, peppa, träna, heja på och får vara delaktig och i deras resa mot ett mer hälsosamt liv. Både mentalt og fysisk. Ibland undrar jag när jag ska börja jobba 'på riktigt', för ibland känns det som jag leker fortfarande. Jag leker träning, haha, det är världens bästa jobb.

Hvor ser en vanlig treningsvecka ut for deg?

- 10-15 minutter med yoga og meditasjon hver morgen, det er det første jeg gjør før jeg får familien. På helgerna slarvar jag lite, då tar jag sovmorgon ibland. Det är också ro för själen, att få vakna med min man och få gosa med barnen. Sedan gör jag två längre yogapass för en helt fantastisk yogainstruktör i veckan. Utöver det cirka tre, fyra pass hemma, cirkelträning i 30 minuter med min egen kroppsvikt som motstånd. Ibland kör jag med TRX, hopprep samt två stora vattendunkar som får fungera som vikter. Nå til høsten kommer jeg långsamt att dra igång löpningen igen efter ett par års uppehåll med hälseneinflammation.

Hvorfor trener du så mye med egen kroppsvikt?

- Det er enkelt og effektivt. Du kan gjøre det var som helst og når som helst. Og for meg er det viktig at treningen er enkel og lettvint. Dessuten er det morsomt å variere. Jeg har trent mange år på gym og også jobbet som aerobicinstruktør i flere år. Nå når jeg bor på en varm og lys plats, med allt jag behöver utanför dörren, skulle det kännas helknäppt att gå in på ett gym. Att träna med min egen kroppsvikt skapar större frihet och mer glädje i träningen känner jag just nu.

Det føles som du kan alt. Er det noen sport du ikke er god på?

- Segling, basket, störtlopp, fotball, simhopp, skateboard, fjerilssim .... og sikkert en masse annet.

Hva er det med yogan du synes så mye om?

- Yogan ger mig ett lugn som är enormt behagligt, jag får utforska nya delar av mig själv och det är en utmaning för mig att träna lugnt och verkligen njuta av det. At yoga gjør meg sterk på et helt annet sätt än någon annan träningsform, den är akrobatisk på ett häftigt sätt och gör mig harmonisk. Att få kliva in på min matta är som en liten rektangulär fristad.

Hva er din absolutte favoritt?

- Jeg får nog säga knäböj. Og i yogan er det helt klart solhälsningen.

Hva har du som treningsmotto?

- Lev aktivt, du har alt å vinne!

shirin
Shirin finner du på to ställen på Instagram, både her og her.

Shirins favoritrecept: Hel kylling i ugn

Pensla kycklingen med en blanding av olivolja, balsamicovinäger, honung, flingsalt, peppar och massor av rosmarin, gärna både torkad och färsk. Stoppa kycklingen med några vitlöksklyftor och lägg på två matskedar smör, en klick på varje lår. La den åka in i ugnen på 225 grader i cirka 60-90 minuter, beroende på storleken. Vänd på kycklingen efter en halvtimme och pensla lite till. Efter en timme, vänd tillbaka och titta hur långt den kommit. Sedan styckar du upp den, gör en sås på skyn som rinner ut och servera med basmatiris smaksatt med saffran och en stor sallad.