Test: Löparskor på REA – med toppbetyg! Image

Test: Löparskor på REA - med toppbetyg!

Noen av testpanelets favoritter finnes akkurat nå på vår Summer Sale. Her er de beste skoene på REA for damer og herrer.

Alla inbitna löpare vet att du kan förgylla vilken distans som, helst genom att matcha rätt rundor med rätt löparskor. Ska du springa snabbt, men kort bör du satsa på ett par lättviktsskor. Ska du å andra sidan springa långt och länge i lägre fart kan det vara bra med en mängdträningssko med mycket dämpning. Her hittar du en salig blandning av löparskorna som är på REA just nu.

SHOPPA DIREKT: Löparskor dam och löparskor herr

Löparskor för dam på REA:

Test: Adidas, Adizero Adios 5

Dam - adidas adizero adios 5.jpg

Finnes i färgerna: Svart/orange och orange.

Passar dig som. .. har ett neutralt löpsteg och ganska bra teknik. Den här är en lättviktssko som passar perfekt vid tempopass.

De bästa egenskaperna: Att de är nätta och ventilerade.

Sammanfattning:

Adidas Adizero Adios 5 er en lett sko som kommer til å tjene deg riktigt väl på alla pass där du vill känna dig snabb. Skon gör sig bra på träning inomhus på löpband så väl som utomhus. Komforten er et stort pluss. Under helsen finnes så Adidas populære Boost-dämpning.

- Skon var riktigt skön och utan att jag använt den innan så sitter den perfekt på foten, berättar en testare.

Adizero Adios hör till Adidas serie av lättviktsskor (en skara som även SL20 nedan räknas tillhöra). Det gjør at den passer deg med et løpesteg som du kan lita på.

- Extremt lätt och snabb sko skulle jag säga, däremot inte en sko jag kan ha under längre tid, då den är alldeles för platt och instabil för längre pass, säger en testare och en annan tillägger:

- Ja, Adizero Adios er kanskje optimal på langdistans for deg som er lett på foten, men for meg som veier mer er det viktig for knær og fotleder at man har en bra og stabil sko med støtdemping. Det får du ikke av Adios.

Sist men ikke minst sier testpanelen at de aldri fått så mye komplimanger som de får for Adizero Adios. Hela fyra oberoende personer hinner kommentera hur snygg den är, innan testpanelen avslutat första rundan. Om ikke det er et bra betyg, så hva er det?

Test: Nike, Zoom Fly 3

Dam - Nike Zoom Fly 3.jpg

Finnes i färgerna: Grå, vit/svart, rosa/rød og lila.

Passar dig som. .. har ett neutralt löpsteg och söker en mängdträningssko med grym energiåtergivning.

De bästa egenskaperna: Energiåtergivningen och passformen.

Sammanfattning:

Redan når du får på deg skorna känner du att de kommer hjälpa dig att studera fram under löpturen. Från första steget du tar i dem till sista, en mil senare, är hur bekväm som helst.

- Hälen omfamnas av två kuddar på varsin sida som ger känslan av att foten håller sig på plats under löprundan. Jag har nu sprungit i skorna både i skog och på asfalt och tycker dämpningen håller måttet oavsett, konstaterar en testare och en annan tillägger:

- Det er en sko for løparen som uppskattar dämpning eftersom man verkligen känner att man har en rejält studsig sula under sig, men inte så att man känner sig obalanserad i löpsteget.

I övrigt är skorna true to Nike-size, vilket innebär att de är mindre än andra löparskomärken, men att du kan köpa samma storlek som du har i alla dina Nike-skor.

- Jeg synes at det her er en vanlig størrelse 40 fra Nike med lagom plats framför tårna så att foten kan röra sig bekvämt under löpturen.

Det er også verdt å nevne at alle føtter svinger under ansträngning och Nike Zoom Fly lämnar just precis lagom utrymme för det. Designet er også snygg tycker testpanelen. Den er litt annerledes, men likevel ikke så utstickende at folk kommer til å heve øyebrynene. Lagom kaxig, helt enkelt!

Test: Adidas, SL20

Dam - adidas SL20.jpg

Finns i färgerna: Svart/orange, vit/grå, svart/grå och svart/röd.

Passar dig som. .. har ett neutralt löpsteg och letar efter nya löparskor till intervallpassen.

De bästa egenskaperna: Nättheten och komforten.

Sammendrag:

SL20 er ny for år 2020 og retter seg mot de som vil skala bort hundredeler på kortdistanser. Den største fordelen med skorna, förutom att de är väldigt minimalistiska, är hur bekväma de är.

- De er normale i størrelse og bredde. Jeg vil verkligen ge ett plus för komforten på dessa skor, är det första en testare säger efter debutrundan i SL20.

Ovandelen på den her løsparskon er i mesh som gir ekstra ventilasjon, noe som gjør at føttene føles svala også under de hardeste passasjene - noe som er perfekt for sommerens svettiga rundor!

- Hälkappan er mer stödjande jämfört med andra lättviktslöparskor vilket jag gillar.

SL20 er däremot inte skon för dig som gillar mycket dämpning. Til forskjell fra Ultraboost og Adizero Adios finnes ingen boost-dämpning. SL20 har i stedet en mellansula i lettvekts-EVA, som tilfører en hel del til det raske intrycket.

- Jeg har testet skorna på både vått og tørt underlag, og yttersulan ger utmärkt grepp till båda underlagen.

Som vanlig har SL20 produsert i tätt samarbete mellan Adidas och bildäckstillverkarna Continental. Yttersulan er därför föga förvånande grym på asfalt så väl som elljusspår.

Test: Nike, Renew Run

Dam - Nike Renew Run.jpg

Finnes i färgerna: Svart/silver, svart, svart/rosa og vit/rosa.

Passar dig som. .. söker neutrala löparskor med mycket dämpning, för korta till långa distanser.

De beste egenskapene: Designen och dämpningen.

Sammanfattning:

Bland många giganter i Nikes sortiment blir Renew Run lätt bortglömd, vilket är synd tycker testpanelen. Det her er en grym løparsko med mye dämpning, perfekt for deg som har ont i menisker eller benhinnor.

- Första känslan när jag tagit på mig skorna är att de känns stela och lite klumpiga. Jag börjar därför med en längre promenad och efter ett tag blir de riktigt sköna! säger en testare.

I övrigt är Nikes Renew Run ganska stabila för att vara neutrala löparskor, som till råga på allt har mycket dämpning. I kontrast er många andra dämpade löparskor nästan lite vobbliga.

- Känns som att jag får en del hjälp när jag springer. Jeg skulle säga att skorna gör sig bra för korta samt medellånga sträckor på asfalt eller grus.

Dämpningen är en av de allra bästa egenskaperna med de här skorna. Det tycker både de testare som har problem med knä- eller fotleder såväl som de utan skador och skruppler.

- Jag har tidigare haft problem med benhinnorna, speciellt på asfaslt, men hade inga känningar efter två löprundor med Renew Run.

Sist men ikke minst er de luftiga och har bra ventilationsförmåga vilket gör de perfekta för varma dagar. Testpanelen ger även tummen upp för prislappen. Inte illa för att vara en sko av sådan kvalitet. Det her er helt klart testens positive overraskning.

Test: Nike, Joyride Dual Run

Dam - Nike Joyride Dual Run.jpg

Finns i färgerna: Vit/blå, vit/lila, lila og rosa/grå.

Passar dig som. .. pronerar lätt och vill ha en nätt sko med mycket dämpning under hälen.

De bästa egenskaperna: Dämpningen under hälen, som är den plats där de flesta behöver den som mest.

Sammanfattning:

Joyrides mellansula er minst sagt spesiell. I stedet for å være en fast mellansula finnes det en luftkudde med små TPU-kulor som rører seg fritt inuti. Tanken er at kulorna ska anpassa sig efter hur just du belastar skon och på så sätt får du en skräddarsydd dämpning under foten.

- Jeg skulle si at Joyride passer deg som har knackig teknikk slik at du lander først på hälen. Då är dämpningen perfekt, säger en testare, som känner igen sig i sin egen beskrivning.

I övrigt är Joyride från Nike en skön löparsko med en nätt ovandel som andas bra. En annen sak som er bra å vite er at de sitter stramt. Använd gärna träningsstrumpor under då bomullstrumpor lätt kan korva sig eftersom de sitter lösare.

- Ofta när jag springer i löparskor med mycket dämpning tycker jag att de är klumpiga, men det tycker jag inte den här gången, säger en testare.

Det eneste som testpanelet ikke er helt fornøyd med, er stabiliteten. Joyride Dual Run er klasset som en stabil løparsko, men der lar den en del å ønska. Du som pronerar kommer ikke til å bli tilfredställd. Og den vobbliga känslan som aldrig infinner sig när du springer i Renew Run finns faktiskt i Joyride.

- Tross det blir mitt sluttbetyg på Joyride høyt, først og fremst på grunn av komforten! avslutar en testare.

Löparskor for herr på REA:

Test: Adidas, SL20

herr - adidas SL20.jpg

Finnes i färgerna: Svart/orange, svart och svart/röd.

Passar dig som. .. vill ha en lätt, neutral löparsko för snabba tempopass.

Det bästa med skorna: Komforten och lättheten.

Sammanfattning:

Akkurat som damtestarna upplever herrarna i testpanelen att SL20 från Adidas är en snabb löparsko som gör sig som allra bäst på kortare rundor med hög intensitet.

- Skon känns bekväm och lätt på foten. Vikten er det første man tenker på når man springer i dem, sier en testare och en annan tillägger:

- Samtidig er de ganska dämpade, mer dämpade än andra lättviktsskor från Adidas tycker jag.

Dämpningen i mellansulan är till skillnad från Adizero Adios och Adizero Boston tillverkad av ultralätt EVA, och inte TPU. Skillnaden er først og fremst viktig, men hvilken type demping du foretrekker er i tillegg en smaksak. Medan dampanelen föredrog TPU tycks herrarna charmas mer av EVA:t.

- SL20 lämpar sig för kortare och snabbare pass, jag skulle nog inte springa mer än milen i dem. Då vill jag ha en löparsko med mer sula och gärna en rullsula.

I likhet med andre Adidas-sko er yttersulan på SL20 produsert sammen med bildäckstillverkarna Continental. SL20 har med andre ord klockrent grepp på både blöt och torr asfal.

- Designmessig liker jeg de ikke like mye som Ultraboost. De är lite sportigare, och därmed matchas de hellre till löparshorts än jeans.

Meshen på ovandelen gjør at de kjennes ventilerade och svala, även om det är över 20 grader ute.

Test: Salming, Greyhound

herr - Salming Greyhound.jpg

Finnes i färgerna: Blå

Passar dig som... gillar långlopp på hårda underlag.

Det beste med skon: At det er en robust sko, med bra grepp på asfalt.

Sammanfattning: Salming är kanske inte ditt vanliga löparskomärke, men trots det gör du helt fel i att underskatta deras löparskor. Greyhound er en riktig tuffing som dämpar stötarna från hårda underlag.

- Den har en strumpekonstruksjon som gjør at den sitter stramt om hele foten, fra hæl til tå, sier en testare.

Under första rundan anmärker testarna på att sulan är lite stel och formlös, men efter några rundor till ger den med sig.

- Jätteskön, mjuk dämpning som ger hjälp vid frånskjutet, utan att ge en överdrivet studsig känsla, förklarar en testare.

Designet er enkelt og grått, og passer deg som hellre går for stilrent enn for kaxigt färgglatt. Det märks också att yttersulan är designad för asfalt. Trots att det regnar presterar den bra och ger grymt fäste.

- Overlag känns den väldigt slitstark och robust. Jeg tror at det her kan komme til å bli en modell som holder lenge.

Nämnvärt är att den slitstarka ovandelen visar tendenser att bli varmare än övriga skor i testet. Det betyr at den passer perfekt også for perioden då sommar övergår till höst.

Test: Nike, Air Zoom Structure

herr - NikeAir Zoom Structure 22.jpg

Finnes i färgerna: Blå

Passar dig som ... pronerar och behöver en prisvärd sko som rätar ut ditt löpsteg.

Det beste med skon: Komfort

Sammanfattning:

Pronationskon Nike Air Zoom Structur lider av samme problem som mange andre sko med pronasjonsstøtte. Den er nämligen lite stel i början, och kräver några rundor innan den mjukats upp.

- Den er noe bredare framtill än vad Nikes löparskor brukar vara. Men i övrigt sitter den verkligen som en smäck opm foten, förklarar en testare.

Det her er en løparskor med ganska mycket dämpning, som gör att du landar mjukt i varje steg. Det gjør den superskön att springa i tycker de i panelen som har problem med benhinnor och oförlåtande knäleder.

- Jeg har testet Air Zoom Structure tidligere og synes at den her løsparskon bare blir lettere og lettere i sammenligning med tidligere modeller.

Sist men ikke minst er den av klassisk Nike-storlek. Om du sammenligner med dine sko fra Adidas og Salming til eksempel, så kan du teste å gå opp i størrelse.

Test: Adidas, Adizero Boston 8

herr - adidas adizero Boston 8.jpg

Finnes i färgerna: Svart/vit, orange och blå.

Passar dig som. .. söker en snabb löparskor med bra energiåtergivning.

Det beste med skon: Boost-dämpningen som gör att den tål lite längre sträckor trots låg vikt.

Sammanfattning:

Adidas löparsko Adizero Boston 8 er en riktig favoritt som henger med lenge. Testpanelen blir direkt på bra humör när de inser att Boston ingår i testet.

- Åh, det her er min klara favorit när det gäller lite längre tempopass upp till ett maraton! utbrister en ivrig testare.

Til forskjell fra SL20 har Adizero Boston den hyllede Boost-dämpningen (TPU) i mellansulan. Det gir den der studsiga känslan med härlig energiåtergivning, som du som er ett Adidas-fan förmodligen redan älskar.

- Jeg elsker Boost-sulan, som likevel er ganske diskret i den her modellen. Også om du får den der mjuka dämpningen så slipper du komma för högt upp. Her har du markkontakt hele tiden.

En stor skillnad mellan sulor i EVA och TPU är att TPU är mer hållbart. Skal du utsätta din nya löparsko för stor påfrestan kan det därför vara smart att satsa på den senare. Boost-sulan kommer ikke tappa sin spänst över tid.

- Det her er første gangen jeg tester Adizero Boston, men jeg vet av erfaring fra blant annet syskonskonskonseptet Ultraboost at du förmodligen hinner slita ut ovandelen, eller kroppen for den delen, innan du sliter ut dämpningen!

Sammenlignet med andre Adidas-sko, til eksempel Ultraboost som vi tester nedenfor, er Boston aningen liten i størrelse. For att vara på den säkra sidan rekommenderar testpalenen att du beställer den i en halv storlek större än vad du brukar ha.

LÄS MER: Charlotte Kallas knep som gjør löpningen lättare