"Magrutor betyr ikke at du har en sterk kjerne"
En synligt sexpack är mångas dröm. Men faktum er at det ikke sier någonting om din corestyrka.
- Det er for stort fokus på magrutor når det kommer til magträning, sier personlige treneren Charlotte Beijer.
Många förknippar en stark och vältränad kropp med synliga magrutor. Og når strandsäsongen nærmer seg er det mange som søker etter knep for å få de ettersträvansvärda rutorna, viser Google Trends. Men Charlotte Beijer, som driver en treningsblogg som du finner på hennes hjemmeside Charlottebeijer.se og som er personlig trener på Sats Bromma, synes at det er ett for stort fokus på de ytliga sexpacks-musklerna och för litet fokus på den inre magmuskulaturen.
- Magrutor har blitt et statussymbol. Om du har det så tror andre at du er hälsosam. Men det magrutor kan si om din hälsa är att du inte har så mycket fett på magen. Om du har fett på magen syns ikke rutorna lika mycket, men du kan ändå ha världens starkaste kärna, säger Charlotte Beijer och fortsätter:
- Om du går på en diett kan det være så at bukfettet rundt mageforsvinner og da får du synliga magmuskler. Det som syns då är den raka bukmuskeln, men förutom den består coren av yttre samt inre sidomuskler och den djupa inre bukmuskulaturen som inte syns. Den djupa bukmuskeln hjälper till att stabilisera ländryggen, du kan nästan säga att den är som en korsett för kroppen. Men det er ingen som sier "kolla mina snygga, inre bukmuskler".
Hvorfor skal jeg ha en sterk kjerne?
- For at det hjelper deg på så mange måter. Om du har en sterk mage klarer du av så mye mer i vardagen, du får en bedre holdning og kan utnytte styrkan i magen for å hjelpe andre kroppsdeler, noe som i sin tur leder til færre skader. Jag tycker att det är jätteviktigt att jobba på alla delar av magen eftersom det är magen som håller upp kroppen.
Kan jeg på noe sätt testa om jag har en stark core eller om den behövs stärkas?
- Først og främst tycker jag att det alltid är viktigt att jobba med magen och att träna den. Bara för att du har starka magmuskler ska du inte sluta träna dem. Jeg synes at det er viktig at du er bevisst på hvordan du skal bruke dine magmuskler i ulike situasjoner, som i vardagen når du lyfter opp saker og på gymmet når du utfører ulike øvelser som til eksempel marklyft. Det er situasjoner der du virkelig trenger støtten fra din mage.
Finnes det noen øvelse jeg kan gjøre som en styrkemätare?
- En øvelse jeg synes er bra er legdrop. Legg deg på ryggen med bena rakt opp mot taket. Benen ska sedan sakta föras ner mot golvet, ett åt gången. Här är det viktigt att du pressar ned ländryggen är i golvet, alltså ingen svank. Om du får i en hånd mellom golvet och ländryggen bör du sluta med övningen för att inte få några skador.
Kan kan jeg gjøre en enklere variant av øvelsen i så fall?
-Ja. Lägg dig på rygg med benen i 90-gradig vinkel och dippa ned hälarna i golvet, en åt gången. Også her er det viktig at ländryggen pressas ned i golvet for bästa effekt på magträningen. Om du fortfarande får en svank på båda övningarna bör du träna upp din djupa bukmuskulatur innan du fortsätter med övningarna. Det er nemlig veldig vanlig at den indre bukmuskulaturen er inaktiv.
Hva skal jeg tenke på når jeg trener magen?
- Ha fokus på teknikken! Når du trener magen er det viktig å vite formålet med øvelsen: hvilke muskler du trener og hvordan det skal føles.
Men om jeg likevel drømmer om å få synliga magrutor, hur gör jag?
- Helt ærlig, gå på diett og tren hardt. Om du endrer din kost går det å stramme til kroppen. Tenk på maten du spiser, hvilken næring gir råvarene deg? Det er vanskelig å få tak i en sexpakke. For å få den raka bukmuskelen til å bli sterkere må du utmana dig och göra tyngre övningar. Kör övningar med tyngre vikter, gör inte hundra situps om inte syftet är uthållighet utan gör tolv tunga situps i en maskin eller med rep i en cable cross.
Charlotte Beijer tipsar om Sats magklasser ABSolution och Core om du vill träna upp dina magmuskler. Eller avsluta varje pass med några magövningar.
Charlotte Beijers 3 beste tips for å få en sterk mage
1. Variera övningar så hittar du olika muskler. Om du vil få hjelp så kontakt en PT.
2. Jobba med magen i vardagen. Aktivera magen når du sitter og står så du får støtte av den.
3. Finn riktig teknikk når du trener magen. Om du er usikker på om du gjør rett, ta hjelp av noen som kan.