Måste jag springa på främre delen av foten? Image

Måste jeg springa på främre delen av foten?

Att sätta i hälen först när du springer ses av många som ett riktigt rookie-misstag. Men faktum er at det perfekte løpeobjektet ikke nødvendigvis bare må være på den fremste delen av foten.

Vi er mange som er på jakt etter det perfekte løpet. Et steg som gjør at det går åt så lite energi som mulig og som er skonsamt mot kroppen. Spørsmålet er hvordan det ser ut, eller om det ens finnes?

Hvordan skal jeg springa, altså utföra mitt löpsteg, för att slita så lite på kroppen som möjligt?

- Jeg tror at ulike løpesteg passer til ulike typer mennesker, men fremfor alt også ulike typer løping. Det har gått en trend den siste tiden i at det enda rätta är att springa på främre delen av foten och att hälisättning är det värsta du kan göra som löpare men jag tror att man får se från person till person, säger leg. sjukgymnast Maja Pernefeldt.

Hva er fordelene henholdsvis nackdelarna med löpstilarna?

- Hälisättning kan till exempel slita mycket på knäna, eftersom kraften från isättningen går tillbaka in mot kroppen i stället för att leda kroppen framåt. Framfotsisättning å andra sidan kräver god teknik, kraft och spänst för att leda kroppen framåt på det sätt som är tänkt. Tar du alltför långa steg och landar med foten långt fram framför kroppen kommer kraften stötas tillbaka in mot kroppen ändå, oavsett om du landar på framfoten eller hälen. Skillnaden är att musklerna i vaden och foten hjälper till att dämpa kraften på väg tillbaka mot kroppen vid en framfotsisättning, men det är ändå mer slitsamt än om du sätter i foten mer in under kroppen.

Hva anbefaler du for løpesteg?

- Om du er i bevegelse og pleier å jogge noen ganger i uken for at det er skönt å röra på sig och inte känner av några problem i underben, knän, fötter eller höfter - fortsätt med det löpsteg som känns mest naturligt för dig. Er du mer avansert löpare och springer långa distanser eller vill jobba på att förbättra dina tider - ta kontakt med en duktig löpcoach som kan hjälpa dig individuellt.

Og om jeg tross alt får ont når jeg springer?

- Børjar du känna av besvär av din löpning oavsett om du motionär eller mer avancerad bör du kontakta en sjukgymnast, så att du kan få hjälp att se över dina besvär innan de blir långvariga eller allvarliga.