VÅR BLACK WEEK ER LIVE! FINN RABATTER OPP TIL 70% HER!

SE BLACK WEEK

Spis mere antiinflammatorisk til efteråret!

Kvinderne bag bogsuccesen, Food Pharmacy, er tilbage med en ny kogebog udelukkende dedikeret til antiinflammatorisk mad. Her forteller de om, hvorfor du i høyere grad bør tenke på tarmfloraen, når du spiser.

food pharmacy Mia Clase og Lina Nertby Aurell driver sammen bloggen Food Pharmacy. Sidste år udmøntede bloggen sig i en bog, og nu udgiver de en kogebog, som du finder her. Foto: Ulrika Ekblom.

Hvorfor tror I, at jeres første bog blev sådan en stor succes?

- Godt spørsmål! Vi hører ofte, at vi skriver i et let og underholdende sprog, og frem for alt uden løftede pegefingre. Vores mål er at inspirere i stedet for at prædike. Vi har jo selv fortalt en hel del om, hvor lidt næring vi tidligere selv plejede at få, og det, tror vi, kan indgyde et håb hos andre om, at det aldrig er for sent at begynde, siger Lina Nertby Aurell, som er en af forfatterne til Food Pharmacy: Kokboken.

Hva er det spesielle ved oppskrifterne i denne boken?

- De er propfyldt med næring og enkle at lave.

Hva er det beste og verste, man kan indtage, i forhold til immunforsvaret?

- Vi plejer å si, at sukker er en av de største skurkene. Det beste, man kan spise, er rå grønnsaker i alle farger.

Hva kan jeg glede meg til i form av positive forandringer, hvis jeg begynner å spise mer antiinflammatorisk?

- Da vi begyndte at søge den næringsholdige mad og droppede den usunde mad med lav næringsværdi, blev vi straks friskere og stærkere. Derudover kom vi af med de sædvanlige forkølelser under vinterhalvåret, hvilket naturligvis var en stor bonus.

food pharmacy_kokboken

Du kan også få en deilig morgen, hvis du laver guldgrød fra Food Pharmacy: Kokboken. Foto: Ulrika Ekblom.

Når man leser i bogen, fremstår jeg som rigtige fiberfantaster - hvorfor det?

- Vi vil ganske enkelt fodre vores gode og beskyttende bakterier. Fiber er nemlig våre gode bakteriers viktigste føde. Fibrene får de gode bakteriene til å vokse og forøge sig.

I skriver, at tarmfloraen elsker rå grønnsaker, men mange får vondt i maven og bliver oppustet af for mange rå grøntsager. Hvordan henger det sammen?

- Størstedelen av den mad, vi spiser, er bearbejdet og næringsfattig og dermed også fattig på fibre. Det betyr, at vi i dag får alt for få fiber i os, og der er ikke mange, som når op på de daglige 25 gram, som anbefales. Mange, som har spist for å få fiber i en lengre periode, kan derfor få ondt i maven, når de begynder at spise mere fiberrig mad, fortæller Lina Nertby Aurell og fortsætter:

- Tag det roligt og lad kroppen vende sig til det over en periode. Sørg også for at drikke mere vand, da fibre kræver vand. Du kan således få ondt i maven, hvis du drikker for lidt.

En annen ting, I nævner i bogen, er korttidsfaste - hvorfor bør jeg overveje at prøve det?

- Hver gang vi putter noe i munden, sættes vores organer på arbejde. På samme måte som vår hjerne ikke har godt av å jobbe hele tiden, har våre andre organer heller ikke godt av å jobbe konstant. Korttidsfaste betyr, at vi forlænger den periode om dagen, hvor vi lader kroppen få en pause fra mad. I stedet for at spise fra vi står op, til at vi går i seng igen, flytter vi morgenmaden og starter i stedet med en tidlig frokost. Forskningen peger på en rekke helsefordele ved at korttidsfaste.

LÆS MERE: Boostende boller