Nu vill alla orientera Image

Nå vil alle orienta

Löpning, natur och en del smartness på det - allt fler lockas av mångsidigheten med orientering. Svenska orienteringsförbundet har märkt av en boom i antalet medlemmar och tackar Tough viking-trenden för det.

Förra året ökade antalet personer som stämplade in som medlemmar i Svenska orienteringsförbundet. Det er den første økningen som forbundet har sett på flere år.

- Det känns bra eftersom det bekräftar vår känsla, att allt fler börjar orientera, säger förbundschef Susanne Söderholm.

At allt fler svenskar väljer att lägga till ytterligare utmaningar till sin löpning - kartläsning med kompass och terränglöpning - kopplar hon ihop med den rådande hinderbanetrenden.

- Att springa lopp med hinder, som Tough viking, ligger i tiden og vi tror at det beror på at den motionerande människan vill ha en större utmaning än att bara springa, säger Susanne Söderholm.

I dag er nærmere 75 000 svensker medlemmer i en orienteringsklubb. Og det råder ingen brist på utmaningar för den som vill testa sin förmåga. Hvert år arrangererras rundt 600 orienteringstävlingar runt om i Sverige. Mange av dem har motionsklasser som er åpne for deg som ikke er medlem i noen klubb uten bare lockas av en löptur där huvudet måste vara med.

- Om du er sugen på å konkurrere, synes jeg at du skal velge en konkurranse i nærheten av der du bor, tipser Susanne Söderholm.

Karta, färdiga, gå!

HÄR kan du se vilka orienteringstävlingar som arrangerasras i år och få veta hur du gör för att vara med.