Nu vill alla testa parkour Image

Nå vil alle teste parkour

Sporten parkour er hetare än någonsin. Tacka trenden med funktionell träning och den hypade boken Natural born heroes for det. Inta stan och få en stark kropp du också!

Hva handler parkour om egentlig?

- Parkour skapes for å gjøre hvert enkelt individ sterkt og funksjonelt i en uforutsigbar verden. Målet er å bli sterk på alle måter som ordet kan brukes, å kunne bruke sin styrke både fysisk og psykisk, for å kunne ta hånd om deg selv og andre. Dessutom handlar det förstås om att ha kul, lära sig rörelser du inte trodde var möjliga, bygga utmaningar och skapa en lek av allt omkring dig och kreativt använda din omgivning, säger Martin Svenselius på Quality movement (före detta Stockholm parkour academy).

Hvorfor tror du parkour begynner å bli mer og mer populært?

- Utomhusträning och funktionell träning har blivit större och i och med det har även parkour vuxit. Fler börjar också inse att det här är något alla kan lära sig, det krävs inga galna hopp från hustak eller bakåtvolter, trots att det är det som många visar upp. Det er et veldig misvisende bilde av hva parkour er.

Hva er effekten av parkour?

- Tränar du på rätt sätt, alltså med stor säkerhet och rätt kunskap om fysisk träning, ger det förstås ökad kondition och styrka. Dessuten trener du balanse, koordinering, mod, kreativitet, problemløsning og samarbeidsförmåga. For å få sikker og effektiv veiledning anbefaler jeg alle som er nyfikna på å ta kontakt med en ADAPT-utdannet parkourtränare. Parkour kan liksom de fleste treningsformer være veldig farlig om det utføres på feil måte.

Hva er de vanligste fordomarna mot parkour?

- Nå for tiden pleier vi ikke har mye problem med fordommer, men en sak er til eksempel at vi er oppe og klättrar på folks private hustak. Det ligger förstås ingen sanning i det, det er olaga intrång, så det är självklart att vi inte gör det.

Tror du at springa, hoppa og klättra er noe som finnes i oss mennesker naturlig?

- Absolutt. Parkour har alltid funnits, det fick ett namn för att det ska vara lättare att förstå. Titta på barn och djur! De leker, klättrar, utforskar, puttar på och drar i saker för att se vad som händer, den viljan att utforska finns hos alla, men vissa glömmer den då skrivbordsjobb och pengahets kliver in.

Hvem kan begynne på parkour?

- Alle. Også du som er rullestolbruker kan utøve det på ditt vis. Parkour er ikke en oppsett av bevegelser, det er en idé om en sterk person og det budskapet kan alle ta til seg.