Nykomlingen växer i racketfamiljen Image

Nykomlingen vokser i racketfamilien

-Padel er først og fremst en veldig sosial sport. Man spiller alltid double og spelet går lite långsammare än i tennis och squash. Det gjør det også vanskeligere å komme inn i spillet, sier Anders Mattsson.

Padel spilles i en bur på 10x20 meter. Over ett tennisnät och med tennisboll men med ett racket i kompositmaterial där träffytan är perforerad med små hål.

-Likheterna är störst med tennis, volleyspelet är i princip identiskt. Till skillnad från i squash måste bollen dock studsa i marken först innan den tar i väggen. Så den stora utmaningen i padel är att positionera sig rätt och läsa spelet, säger Anders Mattsson.

Han spilte selv Padel första gången i Spanien för tio år sedan. For tre år sedan drog han igång Helsingborgs Racketklubb som nu har fem padelbanor, fyra inne och en ute.

-Många pratar om padel och sporten växer, främst här i Skåne, vi hoppas inom kort kunna starta ett seriespel i Sverige. Växjö har fått en hall, det finnes i Göteborg og Malmö. Haparanda har en utomhusbana och ska bygga en inomhus nu också. Det er väldigt kul att det sprider sig, forteller Anders Mattsson.

Det finnes noen tusen utövare i Sverige och ett tjugotal instuktörer. Många hittar in i sporten från tennisen.

-Det långsammare tempot gör att spelet blir mer skonsamt fysiskt. I padel tjänar man inte på att slå hårt eftersom bollen nästan alltid kommer tillbaka, här kan också det lösa slaget vara det vinnande. Intensiteten sjunker men matcherna kan vara längre med högre kvalité, fortsätter han.

Vanligst er at man spiller på en stum konstgräsmatta med sand i. Utrustningsmässigt är det bara racketet som skiljer padel från sina kusiner tennis och squash.

-Jeg håper verkligen fler får upp ögonen för padel och förstår hur kul det är. Speciellt den sociala biten. Vi ska bygga en liten café i anslutning till våra banor nu så man kan sitta där och ta en kaffe och titta på spelet. Så ser det ofta ut i Spanien, man umgås på padelklubben, unga som gamla, sier Anders Mattsson.


Snabbfakta om padel

  • Oppfanns på 70-tallet av spanjoren Alfonso de Hohenlohe Enrique Corcuera.
  • Poängräkningen är samma som i tennis men bara underarmsserve är tillåtet.
  • Det finnes omtrent 13 millioner utøvere i verden, flest i Spania og Argentina.
  • Det internasjonale padelforbundet ble dannet i 1991. Året etter ble det spilt EM for første gang.