Om du er nyfiken på hvordan 3D-trening for gravide kan se ut kommer her litt inspirasjon. Testa dig fram, det går nästan inte att göra fel!
Annika Rasmusson er barnepleier og 3D-tekniker for gravide og nyfødte mødre. Hun synes at det ultimate treningsredskapet for 3D-trening er den så kalte Procedos-mattan. Den gjør det enklere for deg å vite hva du skal sette i gang.- I 3D-träning jobbar vi i olika plan, framifrån, bakåt, sidledes och i rotationer. Vi jobbar också med olika fotpositioner, alltså med raka fötter, inåtroterade och utåtroterade, säger Annika Rasmusson, som har en hemsida där du kan köpa träningsprogram och produkter.
Hva trenger jeg å tenke på når jeg 3D-trenner som gravid?
- Du kan egentlig ikke gjøre så mye feil. Generellt att tänka på vid träning under graviditet och som nybliven mamma är att jobba med lite kortare och inte så djupa steg. Undvik hastiga och yviga rörelser i ytterlägen. Är du osäker på hur du ska göra så ta hjälp av en PT som är expert på just 3D-träning.
Er det noe jeg burde unngå?
- Hopp og studs brukar man sluta med runt vecka 20-25, men alla personer är olika. Vissa kan köra på ganska tufft medan andra får dra ner rejält, beroende på hur man mår och om man är drabbad av till exempel foglossning. Lite pulstoppar behöver du inte vara rädd för.
Inåtroterade fötter ger inte lika stor belastning på bäckenbotten som utåtroterade fötter.
Beroende på hur du sträcker armarna och händerna i olika nivåer och riktningar så får du varierande reaktioner i hela kroppen, även i bäckenbottenplattan.
Jobba med mindre og kortere steg på 3D-mattan i et noe lugnare tempo om du er gravid.
LÄS MER: Derfor skal du 3D-träna som gravid