Proffsets tips till nybörjaren: Så lär du dig åka längdskidor Image

Proffsets tips til nybörjaren: Så lär du dig åka längdskidor

Å åka längdskidor är kul och dessutom riktigt bra träning. Men som nybörjare kan det vara lite knepigt att få till själva åkningen. Vi bad lengdeåkningseksperten Fredrik Erixon om å dele med seg av sine beste tips!

Fredrik Erixon er en inbiten längdskidåkningsentusiast som fastnade för skidsporten när han letade efter en utomhusaktivitet för att stärka upp sin mage, rygg och axlar.

- Jeg synes det er ganska tråkigt att träna på gym och behöver ha ett mål, annars går jag inte igång. Vasaloppet var et bra mål for meg og for å kunne åka det behövde jag träna, säger han.

SHOPPA HÄR: Alle våre lengdeskidor

erixon
Fredrik Erixon etter ett av de dussin Vasaloppen han åkt. Foto: Privat

Så han begynte nöta i längdspåren och på köpet försvann hans problem med rygg och nacken. Sedan dess har Fredrik Erixon åkt Vasaloppet 12 gånger (2012 åkte han i mål på supersnabba 4.44!) han har grundat längdåkningskursen CCC1000 och driver den informationsspäckade sajten Längdskidåkning.info.

Hva er det som er så vanskelig med lengdesykling?

- Du får vara utomhus och det är bra träning för kroppen och bra konditionsträning. Selv om du er 30 pluss kan du utvikle deg og bli bedre. Den andre delen er at det er så mye å forkovre seg i, som stavar, skidor og vallning. De delene er ganske spennende om du vil nörda ner dig i saker och lära dig. Et annet stort pluss, synes jeg, er at sesongen begynner i oktober og er ferdig i mars. Det gjør at jeg aldri blivit uttråkad utan alltid tycker det är kul när skidsäsongen kommer och jag kan börja valla skidor och träna skidåkning med kompisar, säger han.

Hva er dine beste tips til nybegynnere som vil komme i gang med längdskidor?

- Det første er å se til å ta deg ut selv om du er litt kald. Skaffa bara bra handskar och bra strumpor så att du inte fryser om fötter och händer, det är det många som gör och det är inget kul. Det andre er å ikke komplisere det så mye, bruke starttejp og sette på fästzonen under skidorna så har du perfekt fäste som holder i 20 mil. Det tredje er at om du vil bedre på å åka skidor ska du lära dig att staka, det är stakningen som gör att du använder mage och rygg och gör att du inte blir så trött. For å kunne staka må du kjøpe bra stavar, det er superviktigt.

Hvordan lærer jeg meg staka?

- Du kan kjøpe en stakningsvideo, kolla på Youtube, åka på ett skidläger eller gå med i en skidklubb.

Ge ett bra tekniktips för mig som är nybörjare?

- Längdskidåkning er en enbenssport der du står på en ben i taget, det er då det går att åka. De fleste nybörjare släpar i båda skidorna men det gäller att våga flytta över vikten på ena benet när du sparkar bakåt, det är ganska svårt och kräver träning och övning. Ett sätt för att träna upp åkningen och balansen är att träna utan stavar, alla elitåkare som vill bli duktiga på att åka kör relativt ofta sträckor utan stavar för att träna balans och rörelse. Da pendlar du med armarna som vanligt fast utan stavar.

Våga balansera på en skida och ha tålamod så kommer du lära dig att åka.

Hva gjør jeg for å ta meg tilbake?

- Om du har skidor med bra fäste kan du åka uppför, annars kan du saxa dig uppför, det gör alla.

Måste jeg ha bra forutsetninger for å kunne åka längdskidor?

- Ja, det er en konditionssport, så skal du kjøre skidor fort og komme opp i puls må du være gjennomtrænad. Men du trenger ikke kunne springa raskt for å kunne åka fort. Det året jeg åkte Vasaloppet på 4.44 sprang jeg Boston maraton på 5.04, det beror på at jeg er mer tränad för längdskidåkning men är för tung för att springa.

Hvordan lærte du deg å åka?

- Jeg prøvde så gott jag kunde på egen hand och åkte på läger men tyckte inte de passade mina behov. Jag ville träna med en PT i grupp, men det fanns inte, så då startade jag CCC1000 här i Stockholm. Nå er vi 30 personer som trener sammen med en lengdeåknings-PT hver uke og for meg fungerer det jättebra.

skidåkning
Med riktig teknikk kommer din åkning til å gå smidigare.

Rekommenderar du att ta hjälp för att lära sig åka?

- Ja, å lære seg å åka skidor tar ganska lång tid. Det tar et par år å få ordning på åkningen og finne riktig skidor og valla. Längdskidåkning är ingen quickfix där du kan allt efter två månader utan att du måste bestämma dig för att du vill bli skidåkare och sedan satsa på det. Det finnes instruksjonsvideoer på Youtube, foreninger og trenere. I dag finns det personliga tränare som hjälper till med skidåkning eftersom det är så många som vill lära sig åka.

Hvor lenge skal jeg være ute første gangen?

- En halvtime, til å begynne med. Når det vel er snø er det bra å prøve å kjøre kort og ofte og prøve alle deler med å kjøre diagonalt, staka og staka med fraskjut.

Har du all utrustning du trenger for en tur i sporet? Hos oss finner du pjäxor, tilbehør for både lengdeåkning samt alpint og snowboard.

LÄS MER: Rett klädsel for längdskidåkning

LÄS MER: Slik kjøper du riktig längdskidor

LÄS MER: Vett och etikett i längdskidspåret