Rågod rawfood (här är recepten!) Image

Rågod rawfood (her er recepten!)

Att börja äta rawfood är inte svårt, tvärtom! Inspirerras av rawfood-kocken Viktor Ingemarssons gröna, sköna värld (och få ett piggare och friskare liv på köpet)!

Hej då, skräpmat och godis! Hei, økologiske nyttigheter! Å spise naturlig er en trend som er her for å stoppe. Vissa nöjer sig inte med att utesluta socker och välja ekologiskt i matbutiken, utan tar steget längre och hakar på rawfood-trenden. Rawfood er mat som ikke har vært opphetet over 42 grader, vegansk samt fri for gluten og laktos. Det innebærer at du ikke spiser kjøtt-, fisk-, melke- eller kornprodukter, raffinerte matvarer eller annet som kommer fra dyreriket.
- Rawfood er frukt, grønnsaker, bær, örter, rötter, nötter, frön, alger og groddar. Allting ska tas till vara på ett naturligt sätt som möjligt för att bevara alla näringsämnen och nyttigheter naturen skapat från grunden, säger kocken Viktor Ingemarrson, som jobbar på rawfoodrestaurangen Jos Bar på Sankt Jörgen Park i Göteborg. Han var vegetarianer i flere år med fastnade för rawfood efter en lång resa i Indien. Siden da har det vært hans lidenskap, som han bruker for å inspirere andre, blant annet gjennom e-boken Raw & Delicious og hans Instagramkonto Rawchefviktor.

Men, blir jeg mätt på det?

- Ja, absolutt! Många gäster jag har i rawfoodrestaurangen där jag jobbar blir väldigt förvånade av att de håller sig mätta så länge trots att de "bara" serverarras grönsaker.

Gillar barnen att äta det då?

- Det finns massor av sköna färglada smoothies som barn älskar, som melonsmoothies med päron. Ett bra knep er at visa barnen frukten du stoppar ned, och sedan kan du alltid smyga ned lite spenat. Även rawfoodbars, chiapuddingar och rawfoodglass brukar barn gilla. Men bare for at du inspirerar dem hur gott det kan vara med frukt och grönt ska du förstås inte utesluta annan kostnad.

Hvorfor er rawfood så bra?

- Det gjør underverk! Du får mer energi, blir friskare och piggare, blir av med overvikt, sover bedre, får mer lyster i huden, matsmältningen förbättras, blicken blir klarare och du får lättare att tänka klart.

Hva er ditt beste tips om hvordan jeg vil begynne med rawfood?

- Kjøp en bra blender! Det gjør råkostlivet litt enklere. Stressa inte in nya matvanor utan ta en rätt i taget. Du kan börja med att dricka smoothies till frukost och göra några chiapuddingar till en början, så får du se hur långt du vill gå på din rawfoodresa. Byter du ut frukosten er du oppe i omtrent 25 prosent rawfood allerede av dagens intag! En sak er säker och det är vi alla behöver äta mer grönsaker och det här är ett underbart sätt att börja göra det på!

Tre fantastiska rawfoodrecept av Viktor Ingemarsson från e-boken Raw & Delicious, som finns att köpa i App store

Chai- og chiafrögröt (2 pers)

chia

Jeg er personligen väldigt förtjust i indiska och asiatiska smaker. Under mina resor har jag fått mycket inspiration och möjlighet att utveckla mitt eget smakbibliotek. Det her reseptet er en egen tolkning av Masala chai, en melke med marsalakryddor jeg brukade dricka på mornarna i Indien. En gröt med denna typ av smaksättning kände jag inte kunde gå fel, testade och nu är det en personlig favorit att börja morgonen med.

Gröt

1/2 msk kardemumma

1/2 tsk svartpepparkorn

4 nejlikor

1 dl chiafrön

1 msk agavenektar (el honung)

1 msk ingefära

1 dl banan

1/2 dl kokosolje (temperert til flytende form)

Mandelmjölk

2 dl mandel

7 dl vann

Topping

2 dl honungsmelon

2 dl jordgubbar

2 msk hampafrön

2 msk solroskärnor

Gör så här: For att göra denna rätt behöver vi en blender/kannmixer och helst också en kryddkvarn. Bruk gärna hela kryddor och mal själv till pulver, detta gör att smaken blir starkare och kommer mer till sin rätt. Men glöm i så fall inte att sila kryddorna genom en finmaskig sil efteråt så att inga stora kryddkorn finns med i blandningarna ni gör. Selvklart går det bra å bruke färdigmalda kryddor också. Då vår gröt kommer ha mandelmjölk som bas inleder vi med att göra den. Mixa samman mandel och vatten i en blender. Sila av drycken genom en finmaskig sil eller en silduk.

Mixa därefter samman mandelmjölk med kryddor, agave, ingefära, banan, rumstempererad kokosolja och hälften av chiafröna på högsta hastighet i ca 30 sekunder. Häll ned allt i en form eller en bunke och tillsätt resterande chiafrön och rör om. Ställ in i kylen och låt stå i 2 timmar.

Gröten är nu klar för att ätas. Tag fram robusta glasburkar eller ett par djupa skålar och fördela gröten i dessa. Skär upp jordgubbar, melonbitar och häll över tillsammans med hampafrön och solroskärnor. Om du vil kan du dekorere med fine ätbara blommor på toppen.

Rätten går utmärkt att förbereda och göra kvällen innan frukosten nalkas.

Mandel inneholder essensielle fettsyrer, jern, magnesium, kalium, sink, växtsteroler, protein, fibre, B- og E-vitamin.

Grønn asiatisk drøm deluxe (2 pers)

grön smoothieDet her er kanskje min absoluta favorittfrukost under vinterhalvåret. Koriander i smoothien er virkelig noe ekstra. For å gjøre den her smoothien er det bra om du har tilgang til en høyhastighetsblender da det er mye fibre som skall rivas sönder. Annars går det like bra å skära alla ingredienser i mindre bitar innan man mixar samman dem.

4 store blad grønnkål (uten stjälk)

1/2 knippe koriander

1/3 dl ingefära (ca 2 cm)

1 dl mango

2 dl ananas

1/2 dl kokosolja

1 tsk gurkmeja

70 g spenat

1 msk chiafrön

1/2 dl solroskärnor (blötlagda 4 h)

3 dl vann

Gör så här: Blötlägg solroskärnor ca 4 h. Ta bort stjälken på grönkålsbladen. Skär alla ingredienser i mindre bitar och mixa till önskad konsistens i en blender / kannmixer. Häll upp i glas och njut.

Grönkål är rikt på många näringsämnen och anses vara en näst intill "superfood". Den inneholder bl.a. B12, B6-vitaminer, C- og E-vitaminer, betakaroten, folsyra, lutein, kalsium, jern og kisel.

Sjøgräsnudelsallad(2 pers)

nudelsalladDen her rätten är en av mina absoluta storfavoriter. Förhoppningsvis blir den din med. En nudelsallad att bjuda de mest kräsna gäster på, full med smaker och en rätt som genererar en behaglig mättnadskänsla efteråt. Smakerna är influerade från det asiatiska köket och har de klassiska fem ingredienserna i sig - vitlök, chili, ingefära, koriander och limeblad. Det kan helt enkelt ikke bli annet enn bra.

Sallad

300 g sjögräsnudlar (1 pakke)

1 st pak soi (kinakål)

1/2 dl gojibär

70 g spenat

1 dl brokkoli

2 dl morot

1 st avokado

1/2 dl pumpakärnor (blötlagda 4h)

1/2 dl solroskärnor (blötlagda 4h)

2 dl squash

5 st tomater

1 dl mungböngroddar

2 st skivor vattenmelon.


Dressing

1/2 st solovitlök

4 cm chili

1/2 knippe koriander

2,5 cm fersk ingefära

4 st limeblad

1/2 dl sesamolja

1/2 dl tamarisoja

1 dl vann

1 dl mango

Dekor: Hyvlad mango

Gör så här:

Dressing Hacka vitlök, chili, koriander, ingefära, limeblad och mango och mixa i en blender/kannmixern. Häll därefter i soja, vatten och olja och mixa till en jämn dressing.

Sallad Blötlägg solros- och pumpakärnor ca 6h före användning. Skär sjögräsnudlarna. Själv brukar jag dela ett paket i fem delar med kniv och därefter separera dem från varandra i en bunke. Skölj nudlarna i vatten och blötlägg i 1-2 minuter. Häll av vattnet och vänd därefter i dressingen. La dra i ca 8-10 minutter.

Strimla pak soi fint och lägg i en separat bunke. Hacka sedan broccoli, morot och tärna ned avokado. Skär tomater i större bitar samt strimla zucchini och addera till vad som nu börjar bli en underbar blandning grönsaker. Häll av vätskan från solros- och pumpakärnorna och vänd ned i salladen tillsammans med bär och spenat.

Når du merker at nudlarna har mjuknat i dressingen är det dags att blanda i dessa i salladen tillsammans med dressingen. Blanda runt ordentligt och servera i djupa tallrikar. Servera gärna med en skiva vattenmelon vid sidan för att bryta smakerna och tillföra ytterliga fräschör till rätten. Sen är det bara för dig och dina gäster att hugga in.

Mer av Viktor finner du på www.rawchefviktor.com og @rawchefviktor på Instagram!