Så behandlar du en sträckning Image

Så behandlar du en sträckning

Om du får en sträckning i baksida lår eller rumpa är det viktigt att behandla rätt för att minimera skadan och återhämtningstiden. Dette er naprapatens beste tips.

En sträckning eller muskelbristning er en vanlig skade som drabbar mange som trener, springer eller idrottar på annat sätt. Det som händer när du sträkt baksida lår eller sätesmuskeln är att en eller flera muskelfibrer slits av och du får en liten blödning. Antall muskelfibre som slites av avgjør hvor stor skaden blir, noe som også påvirker rehabiliteringstiden.

SHOPPA HÄR: Kompressionstights som stimulerar blodtillförseln

- Sträckningar beror ofta på att muskeln har blivit utsatt för en större belastning än vad den klarar av i ett utsträckt läge. Det sker ofta vid explosiva aktiviteter eller upprepande rörelser, som till exempel vid löpning, förklarar Mathias NeeraasResultat Naprapat.

Det er mange som drabbas av sträckningar året runt, och det är bland annat vanligt efter ett träningsuppehåll, då kroppen får en plötslig ökning av belastning.

- For att förebygga att drabbas av en sträckning ska du ha en successiv återgång till träningen och inte gå från noll till hundra. Når du ikke har trent under en lengre periode, kan det være en bidragsytende årsak til sträckning.

Ved akuta muskelsträckningar ska du behandla efter PRICE-principen. Det betyr at du skal avslutte aktiviteten du holder på med direkte! Deretter skal du legge en elastisk linda over området som smärtar, det reduserer blødningen og reduserer rehabiliteringstiden. Kyl området med is for att minska blödningen (men lägg inte ispåsen innanför lindan, det gör kompressionen sämre). Avsluta med vila och högläge, vilket också är bra för att reducera blödningen.

Förebygg och behandla en sträckning

Mange som får en sträckning tenderar att sträcka sig på samma ställe flera gånger. Om du drait baksidan av låret, hinner du kanske knappt komma tillbaka förrän olyckan är framme igen. For å forebygge det er det viktig å fortsette med styrketräning av till exempel baksida lår i ett förebyggande syfte efter att sträckningen är läkt.

- Det gjelder å styrke det svaga området. Övningen Nordic hamstring, også kjent som "Finnen", har til eksempel vist seg å ha veldig bra forebyggende effekt mot strekking av hamstringsenan.

Men styrketräning av det utsatta området räcker inte. Om du strekker baksida lår ofte kan det finnes mange anledninger til hvorfor området blir overbelastet. Det kan for eksempel være en helt annen muskel som ikke jobber nok, noe som gjør at strekningen i baksida lår gang på gang kommer tilbake. Da kreves det et tiltak for en komplett rehabilitering, noe en naprapat kan hjelpe til med.

- Naprapater kan hjelpe til med for eksempel lettere sirkulasjonssøkende massasje, for å påskynda läkningen, allerede etter tre dager. Vi kan også hjelpe til med øvelser for å rehabilitere strekkene raskere og styrke opp musklene slik at du ikke får strekkene gang på gang. Vi kan også undersøke og gi svar på hvorfor det har blitt en overbelastning om den ikke oppkommit under

Hva skal man gjøre om man strekker seg?

Direkte:

P - Beskytte

R - Hvile

I - Is

C - Kompresjon

E - Elevasjon

(Les mer om det her steget ovanför i artikeln.)

Hvordan behandler man en strekk?

  1. Dag 1-2:
    De første dagene etter strekkingen er det en blödning i muskeln, da er det viktigt att undvika träning, stretching och massage av den skadade muskeln för att inte öka blödningen. Använda en elastisk linda de första två dagarna för att försöka minska blödningen.
  2. Dag 3-5:
    Nå har blödningen slutat och lättare cirkulatorisk träning kan inledas för att påskynda läkning. Du kan promenera eller cykla med lätt motstånd, men du ska inte springa eller stretcha.
  3. Dag 5 og fremover:
    Dags å påbörja rehabiliteringsträningen. Her inngår styrke, balanse og konditionstrening. Nå kan det hända att du inte har så ont och det känns hyfsat bra, men det är däremot viktigt att jobba med rehabiliteringsövningarna och hålla igen på nivån, då risken för återkomst av skada är stor. Et tips er å kjøre rehabiliteringsøvelser med gummiband.

LÄS MER: Övningarna som håller dig skadefri

LES MER: Slik behandler du en gubbvad

SHOPPA HÄR: Nya löparskor