Så blir det härligt att springa i värmen Image

Så blir det herligt at springa i värmen

Låt inte löparskorna vila bara för att det är en varm sommardag. Petra Kindlund på Runacademy vet hvordan vårturen kan bli en behagelig opplevelse tross gassande sol og svettframkallande temperatur.

"Jeg hadde tenkt springa i dag men det er så varmt ute, så jeg vet ikke om jeg orkar". Du känner säkert igen dig. Glada springnyheter - det går utmärkt att få till ett skönt löparpass utan att komma hem med bultande huvudvärk och yrsel.

- Det viktigste er å se til at du driver ordentligt når du springa i värmen. Varma dagar gör du av med mycket mer vätska än annars. Ska du springa längre än 45 minuter rekommenderar jag att du tar med dig vätska, säger Petra Kindlund, grundare av idrottsföreningen Runacademy.

Siden du svettas mycket mer i värmen är det viktigt att inte bara dricka vatten, utan även se till att fylla på med salter så att inte kroppens vätskebalans rubbas. En annen sak som er viktig å tenke på ved löpning når temperaturen klättrar uppåt är att lyssna på kroppen.

- De dagene det er skikkelig varmt kan du ikke regne med prestera på topp. Ha det i åtanke og jämför dig inte med dina prestationer de dagar när det varit svalare. I början på sommaren kan kännas jobbigare att springa än i slutet av sommaren. Till slut vänjer sig kroppen och blir bättre på producera svett, något som gör att kroppen svalkar sig bättre, säger Petra Kindlund.

Vill du ha en behagligare löparupplevelse, lägg dina pass på morgonen eller kvällen, eller spring i skogen där trädens skugga ger skön svalka.

Finnes det noen temperatur som er for varm til å springa i, synes du?

- Inte så att skulle vara farligt, men det blir väldigt jobbigt när det är 40 grader utomhus. Jeg har selv sprungit hårda intervaller i stekande sol utan skugga, det går ju men det blir inte så skönt. Man får ta litt lugnare då helt enkelt. Om du springer når det er varmt ute, forsøk springa förbi vatten så att du kan svalka dig eller hälla vatten över dig. Er det varmt når du springer et lopp så ta alltid en ekstra kopp med vann ved kontrollerna och häll över dig.

löpning
Kallt vatten ger snabb svalka under svettiga löparpass.

Finnes det fordeler med å springa i varme?

- Ja, det er skonsammare för kroppen eftersom du blir mjukare. Och skador minskar när det är varmt ute. Du kan også bli mentalt tåligere, du kan nemlig få en psykisk effekt av at du klarade av å springa en sträcka när det var varmt och det gör det lättare att springa samma sträcka när det är svalare ute. Jag tycker om att springa när det är varmt eftersom man inte behöver ha så mycket kläder på sig, det blir lite frihetskänsla.

Kan har det noen negative effekter å løpe på sommerdagen?

- Ja, hvis du ikke drikker ordentlig. Det kan påvirke din återhämtning och du kan bli uttorkad. Er det riktigt varmt ute kanske inte kroppen hinner uppfatta att den är uttorkad innan det är för sent. Och dricker du bara vatten och inte får i dig något salt kan du bli illamående och prestera sämre.

For att undvika det kan du dricka ett glas Resorb innan och efter träningen och tänka på att ha lite mer salt på maten. Springer du längre distanser över en timme är det bra att ha lite sportdryck med dig.

Hvordan vet jeg om jeg må avbryte treningen på grunn av at det er for varmt?

- Du kan bli yr och illamående och känna att kroppen inte svarar, att det knappt går att springa eller att det känns väldigt tungt. Om du hittar skugga en stund och svalkar dig brukar det försvinna.

Hvordan gjør jeg for å motivere meg til å springe når jeg hellre vil til stranden?

- Jag brukar åka till stranden och ta en löprunda när jag är där. Da kan jeg hoppe i vannet etteråt. Annars kan du springa tidigt på morgonen innan frukosten när det svalt ute och njuta av frukosten efteråt. Eller så kan du springa i vannet på stranden, da blir det ikke for varmt i alle fall, haha.

Har du noe tips for å unngå skavsår når føttene svømmer i vannet?

- Ett sätt kan vara smörja i fötterna med vaselin, det hjälper eftersom då blir det inte friktion. Och välj inte bomullsstrumpor, utan löparstrumpor.

petra kindlundPetra Kindlund springer året rundt. Etter et löparpass på sommaren väljer hon gärna något svalkande, som ett glas med kall juice och ett proteinrikt ägg till, eller en stor skiva vattenmelon. Testa det du med etter neste svettiga pass! Foto: Mattias Malmgren