Så får du resultat på gymmet Image

Så får du resultat på gymmet

Höj intensiteten och dra ned på antal träningspass. Alla skulle kunna träna mindre och få bättre resultat, menar PT:n Li Åwall.

Du känner säkert igen dig. Du är på gymmet och kör ditt pass men motivationen tryter. Dels for at du har gjort det så mange ganger før, men også for at resultatene uteblir. Att träna själv utan personlig tränare eller träningskompis kan vara svårt i längden.

- Nyckeln är självklart att ha ett tydligt mål med din träning. Det betyder inte att du måste vara en träningsnarkoman och träna jättemycket, men att du vet var du vill ta vägen, säger PT:n Li Åwall.

Att målet är väldefinierat är väldigt viktigt.

- Att bara säga att du vill komma i form räcker inte för att ha kvalité i din träning. Hvilken form vil du være i da? Treningen kommer til å gå så mye bedre om den fylles med mening, fortsetter hon.

Men om jeg ikke vil ha et mål da?

- Motivasjonen kommer enklast om du har et mål. Skap små etappemål. Tar du åtta kilo i hantelpress, kör på tills du känner att du klarar nio. Träningen blir också roligare när du når dina mål.

Hvordan skal jeg sette opp mine mål da?

- Sätt upp fem lätta mål som du ska klara på fyra veckor. Veckorna kommer att gå fort. Etter det setter du upp nya och höjer ribban lite.

Hvorfor er det så vanskelig å presse seg selv?

- Många är rädda för att ta i, ge ifrån sig ljud och faktiskt svettas, de tycker att det är genant. Sedan är det inte så lätt att pressa sig själv till den där nivån där mjölksyran sprutar och du mår illa i några sekunder. Kroppen och hjärnan måste tränas upp att våga göra så mot sig själv. Där kommer valet av PT in i bilden. Att ha en PT behöver inte vara så dyrt som många tror och är mer effektivt än vad många ens vågar drömma om.

Hva er den vanligste feilen mange gjør som trener ensamma?

- Tar med telefonen og scroller rundt på Facebook, det burde være straffburpees på det. Du tappar tempo og effektivitet i treningen direkte. Spar telefonen til soffan.

Hvordan skal jeg ofte gjøre endringer som kan øke vikarene, øke tempoet eller kjøre lengre pass for å beholde motivasjonen?

- Når en vekt føles for lett så er det dags å øke. Våga låt kroppen jobba, den mår bra av det! Pass på en time tycker jag är bra, har du rätt intensitet så hinner du med allt du behöver på 60 minuter.

Hva er ditt beste knep for å motivere dine klienter?

- Jeg legger alltid inn noen øvelser som akkurat den klienten er duktig på eller som jeg vet at hun eller han liker å gjøre. Det gjør passasjen roligere og holder motivasjonen oppe. Att göra övningar man tycker är tråkiga eller som man känner sig svag och dålig på är inte kul att göra ett helt pass.

Hvor mange ganger tror du at du skulle kunne trene færre ganger i veckan om de bara ökade intensiteten på sina pass?

- Alle! Det er kul at du spør, for jeg hadde den her diskusjonen med en klient nylig faktisk. Hon berättade att när hon började träna med mig så tränade vi två gånger i veckan och hon tränade själv tre eller fyra gånger. I dag tränar hon med mig två gånger i veckan och springer en eller två gånger utöver det. That's it, och hon har aldrig varit starkare, smidigare, gladare eller friskare!

li åwall
Li Åwall i klær fra Blacc. Foto: Pavel Maira