Så får du tid att träna Image

Så får du tid til å trene

Staffan Dahlgren er en hengiven løper og mannen bak den populære bloggen 4:30 fart genom tillvaron. Her er hans beste tips for å få tid til å träna trots en fullbokad vardag.

Etter snart ti år som löpare är farten betydligt snabbare än 4:30 för Staffan Dahlgren, som skriver bloggen 4:30 fart genom till varon. Personliga rekordet på maraton är nu 2:50, men tiden att träna betydligt knappare. Med en träningsintresserad fru och fyra barn krävs god planering.

LÄS MER: Föräldrar, så får ni tid att träna inför långloppet

En normal träningsvecka springer Staffan Dahlgren mellan fem och sex mil och lägger ungefär samma antal timmar på sin träning. For att få kvalitet i sina pass anpassar han ambitionen efter hur mycket tid han har.

- De pass där jag behöver fokusera mer och jobba lite extra lägger jag in när jag har mycket tid och kan vara avslappnad. Samtidig gjelder det å være fleksibel. Har jeg en bra følelse men bare en time til å springe på lunsjen så ser jeg til å kjøre på litt ekstra, sier Staffan Dahlgren.

Att springa under arbetsdagen är en nyckel för att hinna få många mil i benen.

- En standardvecka brukar innehålla lunchpass tisdagar och torsdagar. Da vil jeg alltid helt på måndagen og springer onsdag kveld, iblandt også torsdag kveld og får altså i to pass på en dag. Fredag är också träningsfri och sedan gör jag gärna pass både lördag och söndag. I snitt blir det fem pass i veckan och det kommer jag långt på om jag kan hålla en bra kvalietet.

Vissa dagar passar bättre för olika typer av pass.

- På helgen blir det av naturlige grunner enklast å springa langpass som krever mer tid. Lunchpass er bra for fart og intervaller. I perioder har jeg også transportert meg litt til og fra jobben for å få kilometer i bena.

Att få familjelivet att gå ihop och samtidigt hinna träna så mycket är beroende av en sak: planering.

-Min fru tränar också mycket, vi förstår varandra och ger varandra möjlighet att träna. Våre barn, 17, 15, 10 og 6 år, er også aktive, så vi må planlegge bra for å få det til å gå ihop, men det går om framhållningen är god. Samtidig er det viktig å tilpasse kravene etter mulighetene. Ibland funkar det bara inte. Sedan är det ju också så att andra saker måste försakas, tv-serier är till exempel ingenting jag hinner se.

Ibland händer det saker som gör att löpträningen får ställas in trots allt, men det är ganska sällan.

- Jag ställer inte in pass så ofta, jag är sällan sjuk men det är klart att olika omständigheter gör att schemat spricker och det blir ofrivilliga vilodagar. Det er aldri roligt men då får jag kompensera det med andra pass.

dahlgrenStaffan Dahlgren har fyra barn men hinner ändå träna fem gånger i veckan.

LÄS MER: Vårens store løparskotest

LÄS MER: Kom igång med löpningen!