Så går det i kampen mot perflourerade ämnen Image

Så går det i kampen mot perflourerade ämnen

Det er den vannavvisende impregneringen som gjør at jackan holder deg tørr. Men at vannet pærer seg og rinner av kan skade naturen. Utendørsfirmaer kjemper for å finne et miljøvennlig alternativ til perflourerte stoffer.

Om du liker utendørsaktiviteter bryr du deg sannsynligvis om miljøet. Dessverre er mange ytterplagg som er teknisk avanserte, smuss- og vannavvisende impregnerte med perfluorerte stoffer (PFAS). De er svært vanskelige å bryte ned og kan være skadelige for både mennesker og miljø. Til tross for at perfuorerade ämnen använts sedan mitten av 50-talet var det först i början av 2000-talet som man kom på hur farliga de är. De har vist seg de leverskador, påverka fettmetabolismen, immunförsvaret och reproduktionsförmågan. De langkedjiga varianterna, som PFOS och PFOA har historiskt varit mest använda, men det är också de som är farligast.

- Det er ingen tvil om at spesielt de langkjedete PFAS med flere enn åtte kolatomer, til eksempel PFOA, er hormonforstyrrende og ikke skal brukes. PFOA er forbudt i Norge. De perflourerade ämnena med sexkolatomer och mindre har en betydligt mindre påverkan. Hur mycket håller vetenskapen på och diskuterar, säger Lennart Ekberg, director of sustainability på Haglöfs.

Bruken av stoffer er allerede i dag regulert og flere forbud er på gang. I dag vurderes impregnering av tekstiler og lær å stå for mindre enn fem prosent av verdens totale anvendelse av disse stoffene. Målet er at frilufts- og sportsindustrien skal fasat ut alle farlige kjemikalier fra hele leverandørskedjan til år 2020, men så lenge finnes det ingen fullgoda alternativer som er like vannavvisende. Det er også en risiko med å bytte stoffer til andre som det forskats mindre på.

- På sikt vill alla förstås att alla typer av PFAS ska ersättas av andra och bättre alternativ. Vi använder fortfarande C6-impregneringar på våra skalkläder eftersom det i dag inte finns PFAS-fria alternativ som klarar de funktionskrav som är nödvändiga i en utsatt miljö. Har du en undermålig impregnering eller vannavstötning på ett skalplagg så kan inte vattnet pärla av och yttertyget på plagget suger upp vattnet. Det kan være en stor risiko, spesielt i fjällmiljö, där du inte snabbt kan söka skydd. Dessuten skulle det nog upplevas som mycket okomfortabelt av användaren om inte skalplagget fungerar som det är tänkt.

"Avgiftningen" inom branschen står högt upp på dagordningen och många märken har effektivt jobbat för att fasa ut PFAS ur produktionen. Det arbeidet blir ekstra aktuelt da det nyligen hittats miljöskadliga fluorkarboner i avlägsna vildmarksområden över hela jordklotet.

- Som sagt, vi bruker PFAS-impregneringar men bara på skalplagg som vi ställer högst vattenavvisningskrav på. På övriga produkter, där kravet på en bra vattenavvisning inte är lika stor, som till exempel friluftsbyxor och softshell, använder vi sedan länge PFAS-fria alternativ.