Så håller du dina tygskor fräscha Image

Så håller du dina tygskor fräscha

Tygskor är sommarens bästa skoval, men de kan se allt annat än fräscha ut efter några veckor på grus och gräs. Så her sköter du om dina textilfavoriter.

Vi vet, det er enkelt og bekvämt att kasta in dina Superga eller Converse i tvättmaskinen när de börjar se solkiga ut. Tyvärr förkortar den hårda och varma tvättningen livslängden på dina tygdojor avsevärt då limmet i sulan kan börja släppa. Sebastian Holmström fra Superga Sverige vet hur du slipper förstöra dina sommarfavoriter - och hur du ska gå tillväga om du trots allt måste köra dem i maskinen.

1. Impregnera kontinuerlig

Det beste knepet for at dine skor ikke ens skal bli smutsiga från början är att impregnera dem. Det gjør helt enkelt at fläckar har svårare att sätta sig. Men kom ihåg att spraya skorna igen om du har tvättat dem.

- Rengör du skorna tar du ofta bort lagret som impregneringen lagt. Det er samme prinsipp som for en behandlet GoreTex-jakke. Om du vasker den så forsvinner behandlingen bare for at den har en vannavvisende effekt, forklarer Sebastian Holmström.

2. Badda fläcken med galltvål eller diskmedel

Om du gnuggar på fläcken finns det en risk att du trycker i den i materialet och lämnar ett märke. Genom att blötlägga det smutsiga området luckrar du i stället upp fläcken.

- Beroende på fläck rekommenderar vi diskmedel eller galltvål. Galltvål er veldig bra på lerret. Men viktigst er å badda fläckarna med ljummet vatten och antingen galltvål eller diskmedel för att lösa upp fläcken och inte trycka in den i canvasen.

Hva synes du om bakpulver og vinäger som rengöringsmedel?

- Det finnes ju många sådana husmorstips som säkert fungerar. Du får teste deg fram og se hva som passer. Vissa tipsar till exempel om att bleka sulan med lime och det kanske du kan göra, men vi använder en sneakerspenna som gör sulan vitare.

3. Ha ett textiltänk

Textilen på dina skor är egentligen inte annorlunda än den dina kläder är gjorda av, så försök behandla skon på ett liknande sätt.

- Får jeg en fläck på en vit bomullsskjorta så använder jag alltid galltvål innan jag tvättar den i maskin. Du får ha litt samme tanke når det kommer til dine tygskor. En t-skjorte med gummitrykk skulle du ju inte slänga in i tvättmaskinen hela tiden.

Hva sier du om at jeg skulle tvätta mina tygskor i tvättmaskinen?

- Du kan tvätta dina Superga-skor en eller två gånger i tvättmaskin för det är ett bra lim, men till slut kan limmet släppa. Du får ha i beaktning att det är ett par skor och det är ett lim. Kör i en tvättpåse på ett fint tvättprogram utan centrifugering, den gör att skorna bara dunsar runt därinne. Och inget sköljmedel.

4. Sköt om sulan

Sulan förtjänar också lite TLC (tender loving care). Sebastian Holmströms hemliga knep är att använda sig av kokosolja.

- Ta hand om sulan, framför allt efter en maskintvätt då den kan bli lite stel och tråkig. Ett tips er å smøre sulan med kokosolje. Det er en naturlig måte å smøre opp gummisulan på.

Skal jeg smøre i sulan etter hver bruk?

- Nei, det er ikke som en nattkräm som du skal stryka på, men etter en maskintvätt.

Kan er jeg superlimma sulan om den släpper?

- Det kan du absolutt gjøre. Det er bare å bruke superlim eller tekstillim som fungerer med gummi eller lerret.

5. Tvätta dina skosnören

Skosnører dekker en stor del av skon, så det kan gjøre stor forskjell å ta hånd om dem eller kjøpe nye.

- Du kan tvätta dem i maskin i en tvättpåse, alternativt lägga dem i en balja med vatten och lite såpa eller Vanish.

LÄS MER: Sommarens snyggaste tygskor

LÄS MER: Därför älskar vi Converse