Så hittar du rätt dunjacka från Peak Performance Image

Så finner du riktig dunjakke fra Peak Performance

Funderer du også på å kjøpe en dunjakke fra Peak Performance? Følg de her smarta rådene for å finne en dunjakke som sitter perfekt og holder lenge!

Dunjakker fra Peak Performance tilhører Sportamores storselgere år etter år. Avhengig av hvilken modell du velger kan du få en jacka som passer akkurat deg og dine behov, uansett om du vil ha en praktisk hverdagsjacka eller en jacka å ta med på eventyr i naturen og som du kan bruke ved forskjellige temperaturer.

En riktigt bra dunjacka kostar ofta lite mer, men på andra sidan kan du räkna med att den kommer att hålla i flera år, beroende på hur mycket du använder den och hur du sköter om den. Och att ta hand om din dunjacka på rätt sätt är enkelt!

- Dun är känsligt för tvätt. Vill du inte kemtvätta din jacka kan du tvätta den i maskinen, men du måste följa instruktionerna till punkt och pricka så att inte temperaturen blir för hög. Du får heller ikke sentrifugera den. Dunet blir dårligere jo mer det vaskes, sier Jonas Olsson, designer på Peak Performance Active.

Oftest er det kragen på jackan som blir smutsig eftersom den kommer i kontakt med huden.

- Når det händer kan du försöka gnugga bort smutsen med en fuktig trasa. Heliumjackorna skyddar mot vind och yttertyget är vattenavvisande och därför lätta att göra rena.

3 spørsmål at ställa dig innan du klickar hem din dunjacka

1. Hva skal jeg bruke jackan til?

- Ska du vara aktiv i din jacka ska du prova den och se att den inte glipar när du sträcker upp armarna och att du kan röra armarna obehindrat i den. Ta også stilling til om du vil ha en jacka med luva eller uten. Har du tenkt ha jackan under en skaljacka kan en luva kännas i vägen, men ska du använda den som en allvädersjacka kan det vara skönt att ha en luva som ett extra skydd när de blåser eller snöar. Det beror också på hur lätt och smidig du vill att din jacka ska vara, en luva tar lite mer plats och gör att jackan väger lite mer. Storleksmässigt är det bra om det finns plats för en tröja under jackan, säger Jonas Olsson.

2. Hva er det for dun i jackan?

- Dunet i dunjackor brukar delas upp i gås och anka, där gås normalt anses vara lite finare än anka, men det behöver inte nödvändigtvis vara så. Dunets kvalitet i en jacka bestäms av hur fint det är, det vill säga hur stor andel hårda fjäderdelar som dunet består av. Ju tunnare och finare dun, desto högre loft får man. Loft eller fillpower er en benämning för att klassificera, enkelt uttryckt, hur fluffigt dunet är. Ju bättre loft desto bättre isoleringsegenskaper har dunet. Dunet i Helium består av 90 prosent fint dun, som generelt er en høy andel, og 10 prosent fjærer.

3. Hvilket stoff er jackan produsert av?

- Tyget hos en dyr og en billig dunjakke kan skilja sig väldigt mycket. Polyamidväv, som det er i Heliumjackorna, är normalt sett en starkare väv än en motsvarande polyesterväv.

dunjackorEn luva gör att jackan väger lite mer, men å andra sidan ger den skydd mot blåst och vind. HÄR hittar du Sportamores utbud av dunjackor från Peak Performance.

Ser du det? Den mest populære fargen på dunjackor er svart!

LES MER: Derfor skal du kjøpe en Helium Hood Jacket fra Peak Performance