Så klarer du å springa ett maraton
Maratonsäsongen er i full gang! Sara Öhman har sprungit fire maratonløp og vet hvordan du tar deg gjennom det 42 kilometer lange løpet, også når det føles motigt.
I helgen startet 13 528 løpere i det 38:e Asics Stockholm Marathon, av disse kom 12 889 (9 482 menn og 3 407 kvinner) i mål. Sara Öhman, 28, fra Stockholm, var en av løperne som gjennomførte loppet. Det var hennes fjerde maratonløp: 2014 sprang hun maraton i Aten og forrige året sprang hun både Axa Fjällmaraton og Stockholm Marathon. I år hadde hon som mål å senka tiden på Stockholm Marathon fra 3.36 til 3.30.
- Det gick jättebra, till en början! Jeg har lyckats jobba upp tempot från förra året och det kändes superstabilt. Men när jag passerat 25 kilometer började min ena skinka att krampa och jag justerade mitt löpsteg för att komma till rätta med det, något som ledde till att jag fick ont i höger ben från knät och nedåt. Det gjorde svinont, sier Sara Öhman.
Hva tenkte du da?
- Jag var både besviken och arg, men jag ville inte bryta loppet eftersom det skulle kännas värre att inte genomföra det än att springa i mål på en sämre tid än jag tänkt. Men det var tungt å vite at det er ett år kvar innan jag kan försöka sätta personbästa på den banan igen.
Besviken selfie når smärtan slog till under loppet. Sara Öhman er en flitig Instagrammare, følg henne på @saraohman! Foto: Privat
Sara Öhmans envishet vann over det onda benet och hon tog sig i mål på tiden 3.50.
- Jag svor jättemycket när jag lunkade på de sista kilometrarna men fick energi av att veta att mina kompisar stod och hejade längre fram.
Er du sugen på revansch?
- Ja, jeg tenker at jeg skal springa maraton i Helsingborg i høst og ta revansch.
LÄS MER: 8 löpfrågor till sjukgymnasten
Så her tar du igenom ett maratonlopp!
Sara Öhmans beste knep
1. Ha kul!
- Gå inn for at du skal ha en rolig dag, at det kommer til å bli en folkefest som du skal nyte av. Se til at du har saker å se fram emot längs banan, det kan vara saltgurkan vid 21 kilometer, buljongen vid 30 kilometer eller att det kommer vara skönt att springa en viss sträcka. Og når du kommer i mål venter en masse godsaker som korv, kaffe og godis, det var en av sakene jeg så framemot under Stockholm Marathon.
2. Ha en hejaklack
- Rekrytera en hejaklack bland dina kompisar och din familj och placera ut dem där du vet att det kommer kännas värst. Och om det känns tungt däremellan, ta hjälp av publiken! Om du klappar lite i händerna när du springer förbi ett gäng som ser glada ut kommer de klappa tillbaka! Jag brukar också försöka ge barnen i publiken high fives och tänker att jag får "1 up" av dem, som när man spelar tv-spel och får extra liv, fast i det här fallet en massa extra energi, haha.
3. Låt musiken pusha dig
- Många tycker inte om att springa med musik men jag brukar förbereda en spellista med en massa favoritlåtar, både glada låtar och bra springlåtar som jag kan lyssna på.
4. Fokusera på målet
- Når det føles tungt, bit ihop och tänk hela tiden att du ska ta ett steg till. Känslan av å gå i mål är värd att kämpa för, det kommer att vara så mycket känslor när du väl gjort det.
Herlig stämning i målområdet på Stockholm Marathon! Foto: Pressbild
5. Klä dig lite varmare än du tror
- Når energien går ut av kroppen kommer du til å bli kald, uansett hvilket väder det er ute. Derfor er det bra å klä dig så at du er lite for varm i begynnelsen av loppet, du kommer til å være takksam for det.
6. Ha rätt skor (superviktigt!)
- En halvmara kan du klara med ett halvdåliga skor men ska du springa ett maraton är det jätteviktigt att du har ett par bra skor på fötterna. Det behöver inte vara de snyggaste skorna, men de ska vara rätt för dina fötter och för att springa långdistans. Om du ikke springer med rätt typ av skor kommer du få ont överallt.
LÄS MER: Vårens stora löparskotest!
7. Overväg kompresjon
- Många som springer långlopp tänker att de måste ha kompressionsstrumpor men om du inte är van att springa i det kan det göra mer ont än vad det gör nytta. Når jeg ikke var van å springa langt i kompresjonstrykk fikk jeg lettere krampa. Testa deg fram og om du er ovan kan det vara en fördel att ha på dig sådana strumpor eller vadsleeves före och efter loppet.
LÄS MER: Derfor skal du bruke kompresjonshylser
8. Ha bra overdragskläder
- Selv om det er en varm og solig dag kommer du til å frysa massor når du gått i mål fordi du gjort av med så mye energi. Så se til å ha packat med varma överdragskläder att ta på dig efter loppet, jag hade med mig dunjacka och ett par sköna byxor.
9. Våga vår!
- Jag tror att alla kan springa ett maraton. Det behöver inte gå fort, du har sex timmar på dig och på den tiden kan du lunka dig igenom banan, stanna till på vätskestationerna och njuta av folkfesten. Det er morsomt å prøve på en maraton en gang i livet og har du aldri sprungit så lenge før er sex timer en bra tid!
Bra jobbat Sara Öhman, nästa gång springer du på 3.30! Foto: Privat
LÄS MER: Testa tröskelpass for löpning
LÄSMER: Vanligste feil ved løping