Så ska du tvätta dina tights Image

Så skal du tvätta dina tights

Med riktig skötsel förlänger du livet på träningsplaggen. Så her vasker du dine tights på beste måte.

Uansett hvilken type tights du velger å trene i, så skal du unngå å slänga dem i en svettig høyde på gulvet. Häng upp dem direkt efter träningen så att de kan torka snabbare. Huruvida du vill tvätta efter varje användning eller inte är en smaksak, men om du har svettas mycket kan tightsen bli stela. Skölj upp dem i lite vatten så gör det inget om du väntar med tvättningen.

Generellt sätt ska du inte tvätta tights i mer än 40 grader, men vissa modeller tål bara 30 grader. En del kompressionstights rekommenderas till och med att handtvättas. Att läsa tvättrådslappen är därför ett ganska självklart tips, men något som däremot gäller för alla tights (särskilt kompressionstights) är att undvika sköljmedel.

- Sköljmedel täpper till den naturliga stickningen och den naturliga ventilationen i byxan. Det legger seg nesten som en hinna på tyget. Funktionerna finns kvar, men den blir mycket sämre när du använder sköljmedel, förklarar tightexperten Martina Ryström på Röhnisch.

Om du ikke vasker bomullsmaterialer kan du faktisk skippa sköljmedel helt. Varken polyamid eller polyester mår bra av sköljmedel.

- Och du ska inte torktumla, då dödar du fibrerna. For mycket värme på ett konstgjort material gör att det smälter och tappar funktionen, säger Martina Ryström.

Om du vil vite hvilken type tights som passer til akkurat din treningsform. kan du lese vår tightsguide her!

LÄS MER :Beste kompresjonstightsen for løping

LÄSMER: Topp 5: Våre aller beste treningstights