Så sköter du ditt barns vinteroverall Image

Så sköter du ditt barns vinteroverall

En sak som er sikker når det kommer til barneklær er at de kommer til å trenge vask. Det gjelder også vinteroverallen. Les ekspertens tips om hvordan du vårdar den på bästa sätt.

Slask, gegga, jord og sand - det finnes mye som kan smutsa ned et barns vinteroverall. Men også om det er frestande å slänga overallen i tvättmaskinen regelbundet ska du undvika det. Annelie Sneitz på barneklädeselskapet Reima forklarer at det i første hånd er best å torka av overallen med en våt trasa eller å skölja av smutsen i duschen.

- Ofta er det så at många tvättar sönder overallen, säger hon.

Men når ingen annen løsning finnes enn å tvätta overallen ska du först stänga alla dragkedjor och kardborreband och vända overallen ut och in. Bruk sedan vanligt tvättmedel, dock inte för stor mängd, men skippa sköljmedlet.

- Sköljmedel får fibrerna att röra på sig, förstör hela ytan på plagget och får ytimpregneringen att lossna. Om du råkat tvätta overallen med sköljmedel så får du köpa gore-teximpregnering och impregnera om materialet.

Hvordan tørker jeg overallen?

- Det beste er å alltid droppe overallen. Har du et vannburet element er det mulig å legge overallen på det og gå og vende på plagget da og da.

Når er det mulig å begynne å bruke overallen?

- Många använder fodrade galonkläder länge, men eftersom det bildas mycket kondens i dem blir de kalla. Jag tycker att det är dags när det börjar bli två, tre plusgrader och nedåt. Till en början får man ha lite tunnare plagg under overallen.