Så springer du snabbare utan att träna mer Image

Så springer du snabbare utan att träna mer

Selvklart er øving A og O når det kommer til löpning. Men det finns faktiskt en hel uppsjö med smarta små tips som ser till att du springer snabbare på nolltid.

Att intervaller och noggrant uttänkta träningsupplägg förbättrar dina löprundor är sedan gammalt, men visste du att enkla knep kan spara sekunder - och därmed vara väldigt effektiva i det långa loppet? Linus Holmsäter er en svensk friidrettsutøver som blant annet har tatt SM-gull på 100 km og sprunget Stockholm Marathon på 2:27. Vi frågade ut löparen, som går under namnet @inpinkshorts på Instagram, hur man ska gå till väga.

Kan jeg verkligen bli snabbare utan att träna mer än jag gör?

- Jeg inspirererras ofte av Gunde Svan. Han tränade hårdare än de flesta. Men han bytte også ut skidspetsarna i sina stavar mot sådana med lättare metall för att spara 1,5 gram vikt i varje stavtag. Han utvecklade en effektiv duschteknik för att hinna träna mer. Han lärde sig att svepa sportdryck från tyska öldrickare för att spara ett par sekunder på varje vätskekontroll, säger Linus Holmsäter.

Hva kan jeg gjøre for å bli raskere, bortsett fra å trene meg til det?

- En enkel grej som gjør din löpning snabbare på nolltid är att köpa ett par tävlingsskor. Gamla, tunga skor kan göra att du använder 2-5 procent mer energi jämfört med de snabbaste modellerna. Du kan også lære deg springa i medvind. Cyklister fattar att man ska hålla sig bakom någon annan. Som löpare är effekten mindre än för cyklister, men motsvarar ändå cirka 30 sekunder på ett vindstilla tiokilometerslopp. Och till sist, välj rätt lopp. Backiga, varma lopp eller blåsiga lopp gör att du kan förlora 10 minuter eller mer på ett maraton.

Hva er det ultimate loppet å springe?

- Bäst är runt sex grader varmt, asfalt och så platt som möjligt. Tjejmilen er til eksempel en mellantuff bana.

Hvordan kan min utrustning forbedre løpetiden?

- Löpning behöver inte vara så komplicerat. Men om man ändå vill komplicera lite grann tycker jag att varje löpare ska ha minst tre par skor - två stycken av olika modeller för lite längre pass, och ett par tunnare för intervallpass. Kanskje funkar några av dessa även för tävling. Selv har jeg mange forskjellige par som jeg roter rundt, fra barfotaskor til tunneldistanseskor, for å variere belastningen og løpeopplevelsen, sier Linus Holmsäter og fortsetter:

- Det er ikke heller en helt dum idé å ha en schysst löparklocka. Jag använder min för att kunna hålla ett jämnt tempo under tävling, samt för att hålla min stegfrekvens tillräckligt hög.

SHOPPA HÄR: Vårt store utvalg av pulsklockor

Spiller det noen rolle hvilken taktikk jeg har?

- Absolutt, men det beror helt på hva formålet med löpningen är. Vill du springa snabbt, springa du för en placering eller vill du bara njuta? For att njuta gillar många att träna lite mer existentiellt, såsom att springa med ett syfte, tillsammans med vänner eller med en kul destination. Vill du springa snabbt så sker generellt de största tidsförlusterna när man misslyckas med att hitta rätt tempo. Mange springer for raskt, ryckigt eller lyckas inte hitta det tempo som de verkligen har potential att ha. Enkelt fixat med en bra plan, en GPS-klocka, ett bra träningssällskap och lite rutin.

Linus Holmsäter Run Camp Löparen Linus Holmsäter har bland annat sprungit Stockholm Marathon på tiden 2:27. Prova på hans små knep for å springa snabbare du också!

LÄS MER: Så får du bedre löpteknik

LÄS MER: springer du milen raskere

SHOPPA HÄR: Vårt stora utbud av löparskor