Så tar du hand om sneakers i mocka, skinn & tyg Image

Slik tar du hånd om sneakers i mocka, skinn & tyg

Alle sneakers kan ikke tørkes av med en fuktig trasa. Sneakersexperten fra Puma forklarer hvordan du best tar hånd om respektive materiale.

Sneakers, vi kan ikke få nok av dem. Selv om det er en følelse i seg selv å klikke hjem et par nye dojor er det viktig å ge dem du redan äger kärleken som de förtjänar i form av tvätt och puts. Livslängden på ett par skor kan förlängas markant om du tar hand om dem, bland annat med rätt typ av skogårdsprodukter.

- Om du ikke tar hånd om dine joggesko kommer de så småningom til å begynne å lukta illa og på sikt kan de også sömmar och sula släppa från skon, sier David Davidsson, sneakersexpert på Puma.

Tygskor

Puma sneakers tygskor löparskorEn sneaker eller löparsko med ovandel i tyg kan både være løst og hardt stickad. Så her tar du hånd om tekstilene.

Sköna textilier i kombination med en gummisula är ledorden för en klassisk tygsko à la Converse eller Vans. Ovandelen i teksten sitter bekvämt på foten, men kan vara något klurig att ta hand om.

- För att hålla dina tygskor rena bör du impregnera dem med en sprej för textilskor (en sprej som lägger sig som en genomskinlig, vattenavvisande yta, reds. anm.). Fordelen med tygskor er at de også er lette å tvätta i efterhand med olika skotvättsprodukter. Følg anvisningarna på just det rengöringsmedlet du köper eftersom det kan skilja sig något åt mellan produkterna.

Hvordan forlenger jeg skornas livstid?

- Ju fler gånger du använder dina skor desto snabbare kommer de slitas. Om du har ett par favorittskor som du vil bruke dagligen bör du göra rent dem efter dagens användning så förlänger du skorna livslängd.

Kan jeg tvätta vita sneakers i tvättmaskinen?

- Nei, jeg skulle ikke råda någon att tvätta sina sneakers i tvättmaskin, oavsett kulör.

Hvorfor ikke?

- Limmet som holder ihop sulan med skon kan släppa vid tvätt eftersom vattnet i maskinen är så varmt. Dessuten sliter det på alle sømmer i skorna.

Joggesko i mocka

Puma sneakers mockaMockasneakers er et hett val året om (når vädret tillåter, det vill säga) och vi har flera modeller från bland annat Puma, spana in vårt sneakerssortiment HÄR.

Mocka er en type av läderkvalitet där den så kallade "köttsidan" är utåt i stället för inåt som på skinnskor. Mockatyg på sneakers har vært trendy i flere år, og den ser ut til å holde i seg. Derimot behöver du ta hand om dina mockaskor på ett annat sätt än skor i textil och skinn.

- Mocka bör man undvika i fuktigt och blött väder eftersom materialet lätt kan förstöras och tappa formen. Når du väl har använt skorna och de har blivit lite smutsiga funkar det utmärkt att borsta bort smuts med hjälp av en skoborste speciellt tillverkad för mocka.

Hur tar jag hand om insidan av mina sneakers?

- Torka av om det blir smutsigt och byt ut innersulan om den börjar bli tunn, tappar form eller är nedtrampad.

Skinn- og syntetsneakers

Puma sneakers skinnHör du til en av de som søker ett par riktigt lättskötta sneakers är ett par i skinn eller syntet att föredra eftersom du lätt kan torka av dem med en blöt trasa efter användning.

Skinn- og syntetsneakers har en blank og slät yta, vilket gör det väldigt lätt att hålla skorna rena.

- Börja alltid med att impregnera skorna med en sprej för antingen skinn eller syntet (OBS! Bruk ikke impregneringssprej for läder på syntet eftersom det kan förstöra skons ovandel). Materialen er også lätta att torka av direkt efter användning med en trasa eller servett, innan smutsen hinner sätta sig.

Finnes det noen husmorsknep jeg ikke får savne?

- Tandborste, en skål med ljummet vann og tvål. Perfekta verktyg att tvätta rent dina sneakers med, det funkar dock inte på mockaskor.

I olika perioder och stilar ska skorna antingen vara väl använda eller se sprillans ut. Hur ser sneakerstrenderna ut just nu?

- To ord: Rena skor!

SHOPPA HÄR: Vårt breda utbud av sneakers

LÄS MER: Rätt i set! Her er sesongens trendigste treningskläder