Träningsexpertens knep til hur du hittar rätt bland alla träningssidor, tips och goda råd.
Jacob Gudiol er legitimert fysioterapeut og leser en master i idrettsvitenskap ved Lunds Universitet. Han er flittig brukt som treningsekspert i ulike medier og har blant annet skrevet boken Forma kroppen og maksimere din prestasjon sammen med Nicklas Neuman. Han driver også traningslara.se. Vi frågade honom om tips och tricks kring träningstips.
Hvor finner man best informasjon om trening på internett?
- Det første som er viktig å tenke på er at om du ikke er på et høyt nivå rent prestasjonsmessig så blir det sjelden helt feil uansett hvor dårlig vitenskapelig forankret de rådene du finner er. Du kommer sannsynligvis til å få resultat likevel. Nackdelen med om du finner en dårligere informasjonskälla är istället att du kanske utsätter dig för onödigt stor skada, får lite sämre resultat än vad du hade kunnat få och kanske blir för dogmatisk i din syn på vad som är "rätt" träning. Nå når jeg har det sagt så kan vi gå på spørsmålet. Jeg tycker faktiskt alltid att man ska börja med att köpa en fackbok inom ämnet. Disse bøkene kan være tråkiga och stela men saknar du grundkunskaper inom träning och börjar läsa på nätet är det väldigt lätt hänt att du faller för säljarsnack istället för att du lär dig intressanta och spännande sätt att använda grundkunskapen tillsammans med praktisk erfarenhet.
Hva er viktig å tenke på?
- Jeg synes at det er veldig viktig at man ønsker reell resonans rundt det som påstås i artikler og i videoklipp. Nöj dig inte bara med att någon säger "detta är bäst punkt" utan kräv mer. Allra helst skal det ges referenser til mer velkontrollerte studier på området men det er inget krav du kan ställa inom alla områden när det gäller träning. Det kravet du istället bör ställa är att det du läser uppenbarligen är baserat på de grunder som finns och därefter måste man tillåtas spekulera kring vilken väg som är bäst efter det. Men grunden är alltid den samma och gäller alla bra träningsprogram och övriga råd kring träning.
Finnes det områder man skal være ekstra nøye med å dobbeltkolla informasjon rundt?
- Sosiale medier er fulle av informasjon om trening, kostnader og helse. Via for eksempel Facebook er det mulig å betale for riktad reklam mot en specifik målgrupp och detta utnyttjas av många som sprider dålig information. Oftast er disse artiklene basert på å skrämma upp folk. Den typiska handlingen är att texten börjar med att varna för något för att väcka intresse. Sen påstås det at väldigt många gör fel, vanligtvis påstår man också att alla dessa människor inte är medvetna om att de gör fel men det skadar deras hälsa eller träningsresultat. Etter det så legger man fram sin påhittade lösning på det påhittade problemet.
Trender kommer og går og kan raskt få snurr på nettet. Ett närliggande exempel är barfotalöpningen som spredde sig för några år sedan.
- Mange hoppet på den väldigt okritiskt. Trenden tok med seg mye positivt og har gjort at mennesker ifrågasätter skobranschen mer, fast samtidigt var det av allt att döma många som drog felaktiga slutsatser från artiklar utan vetenskaplig grund på nätet. Och av dessa skulle jag gissa att en hel del också blev skadade i onödan, säger Jacob Gudiol.
Han ger ett exempel på en annan diskussion som engagerar många men där vetenskapen ger ett mer neutralt svar än internets "gör si, inte så".
- Det er veldig populært å snakke om "dysfunksjon" i dag og at man må korrigere en masse feil. Många verkar tro att vi människor ska vara helt symmetriska mellan höger och vänster sida, att vi alla ska ha exakt samma hållning, röra på oss och träna på exakt samma vis samt att det finns någon form av optimalt rörelsemönster. Inget av det stämmer. Vi människor är skapta lite sneda och obalanserade och vi löser samma problem på varierande vis beroende på tidigare erfarenheter och vår kroppsbyggnad.
"Köp en fackbok" er Jacob Gudiols råd til deg som vil ta din trening på riktigt allvar. Da får du de nödvändiga grundkunskaperna och kan vara mer kritisk mot information på internet.
Olika dieter hör till internets stora trätoämnen. Där tjänar du på att ta ett steg tillbaka och fundera ett varv extra enligt Jacob Gudiol.
- Vissa tycker att du ska äta mycket kött och animalier, andra säger att du ska äta minimalt av det. Noen påstår at du blir syk av kolhydrater mens andre sier at du skal spise fettsnålt. Begge sidorna väljer konsekvent att totalt ignorera bevis för att det uppenbarligen finns kulturer som har klarat sig bra på kostupplägg som är väldigt skiljt från deras egna.
Hva tycker du generellt om tonen och diskussionen på svenska träningssidor?
- Det återspeglar väl tonen på internet överlag. Det er lett å misforstå hverandre i tekst og det leder lett til at diskusjonene blir litt vel hätska. Mange mennesker har også väldigt svårt att skilja på sak och person. Vi säger alla mer eller mindre ogenomtänkta eller korkade saker då och då men om någon påpekar att det som sagts var fel eller dåligt genomtänkt på internet så tar många det personligt och som ett personangrepp.