Så väljer experten löparskor Image

Så velger eksperten løparskor

Johanna Salminen er PT og löpcoach på Sats. Hon springer over sju mil i veckan och står i vår på startlinjen i Stockholm marathon. Vi ringde opp henne og pratade skor.

Att hitta rätt löparskor är inte helt enkelt, men för att göra det åtmistone lite lättare för dig att veta vilka du ska klicka hem har vi snackat med löpcoachen Johanna Salminen.

Hva er det første jeg bør tenke på når jeg velger løvfisk?

- Det absolutt viktigste er at det er en sko som er laget for löpning. Det er det jeg sier til de klientene som spør. Ska du springa ska du ha en löparsko. Sedan gäller det att hitta en sko som passar dina fötter, som ger stöd om du behöver det eller är mer flexibel om du gillar det och så vidare. Prova dig fram till en sko som känns skön för just dig och ditt löpsteg och som absolut inte ger dig några smärtor, säger Johanna Salminen.

Hvor mange par skor har du?

- Jag brukar rulla på tre par, en lättare sko som jag springer på band och intervaller med, en lite grövre för traillöpning och en favoritsko för snabblöpning utomhus.

Hvordan tenker du rundt bruken av de ulike skorna?

- I två säsonger har jag använt raceskor inomhus, de har ingen drop alls i princip. Det funkar bra, men bare for korta snabba pass. Springer jag upp mot två mil och längre vill jag ha mer stöd, då använder jag mina Asics ds trainer, det har jag gjort länge.

dstrainerAsics ds trainer er en løparskoklassiker og mångas favorit. Klikk deg ett par her.

Hvor viktig er utseendet på skoene?

- I det hele tatt, jeg er en veldig trogen bruker av Asics ds trainer, det er mer "Aha, i år er de lila igjen". Jag kör med dem oavsett vilken färg de har just i år, funktion är alltid viktigast.

Hva har du for strenger?

- Jeg har løparstrumpor med kompresjon, det har jeg ikke alltid hatt, men jeg synes det er veldig skönt. Om kompresjonspressorer virkelig har effekt vet jeg ikke men känslan er bra, jeg tycker skorna sitter bättre med löparstrumpor också.

Hvor lenge bruker du et par skor?

- Jeg byter de to tunnare skorna varje år, jag springer så mycket att de tappar funktionen invändigt innan de slits på utsidan. Springer man så mye som jeg er det viktig å alternera mellom olika par, dels for skornas skull men också för fötter och ben.

Hva skjønner du om dine skor?

- Nästan inte alls. Jag försöker komma ihåg att knyta upp dem när jag ska ta av dem så att jag inte behöver använda ett skohorn nästa gång de ska på. Är skorna väldigt leriga sköljer jag av dem.

Når trenger jeg å bruke flere forskjellige skor?

- Når du springer så mye at du börjar jaga snabba tider tycker jag du ska pröva en lättare sko, det gör mycket för löpkänslan. Men du ska ha vanan och framförallt inga skadebekymmer i fötter och knän. Börja testa på löpband för att sedan springa ute med dem. Men kom ihåg att alternera mellan olika skor för att undvika skador.

LÄS MER: Naprapatjonas stretchpass for löpare

LÄS MER: Kom igång med löpningen