Sellerijuice – hetaste hälsotrenden just nu Image

Sellerijuice - hetaste hälsotrenden akkurat nå

Selleri har gått fra tråkig soppingrediens til supertrendig grönsak som alla vill juica. Sportamores egen kostvetare Matilda Alexandersson reder ut om selleri er värd sin hype.

Tack vare Anthony William, mer känd som Medical Medium med två miljoner följare på Instagram, har selleri och sellerijuice blivit hetaste snackisen i hälsovärlden. Alla pratar om mirakelgrönsaken som gör under för hälsan och Medical Medium går så långt att han menar att denna gröna, smakrika dryck har potential att förändra människors liv - så vi lät Sportamores kostvetare Matilda Alexandersson ta en närmare titt på trenden för att se om det verkligen kan stämma.

Hvor mye sellerijuice skal jeg drikke?

Medical Medium anbefaler at man drikker fem desiliter sellerijuice eller spiser to hele biter (!) med selleristjälkar hver dag. Gjennom å gjøre det påstår han at du kan bli av med åkommor som akne, oppblåst mage, høyt blodtrykk og PMS. Enligt honom behöver du intaget av selleri dagligen för att få maximal effekt av grönsaken - och följer man hashtaggen #celery på Instagram ser man att tusentals människor följer hans råd. Men hva er det som gjør at så mange velger å jakte på grønnsaker, som langt ifrån alla tycker smakar gott? Hva finnes egentlig i selleri som påvirker oss så positivt?

Hva er sellerijuice bra for?

Blekselleri eller stjälkselleri er en riktig supergronsak, for den er full av næringsstoffer som gynnar kroppens funksjoner. Selleri inneholder næringsstoffer som vitamin K, magnesium, natrium og kalium.

K-vitamin er svært viktig for oppbyggingen av ben i kroppen, men også for hjertet. Det er et fettløst vitamin, noe som gjør at den lagrerras i kroppen og kan gjenbrukes. K-vitamin er også en viktig komponent for blodets koagulasjonsförmåga, vilket gör att blodet inte blir för tunt. For tunt blod kan nämligen bidra til at det lättare bildas blödningar i kroppen och att det inte slutar blöda när man gör sig illa. Vitaminet er en komponent i mange ulike proteintilskudd i kroppen og er nødvendig for å overleve.

Magnesium kalium er essensielt for at nerve- og muskelceller i kroppen skal kunne utføre sin funksjon. Kalium behövs i samma syfte men även för god njurfunktion och blodtrycksreglering.

At äta selleri eller att dricka dess juice kan därför bidra till stabilisering av blodtrycket, både via vätskebalans samt tack vare natrium och kalium. Det har også antiinflammatoriske effekter, noe som er bra for hud og mage. At selleri er fullproppad med fibre er jättebra for tarmfloran og tarmfunktionen. Selleri kan også nøytralisere nivået av toksiner i levern. Om du liker å trene er det perfekt å drikke sellerisaft etter trening for å gjenopprette elektrolytbalansen. Som om det ikke vore nog kan det också lindra ångest, oro och stress eftersom det har en lugnande effekt på nerverna. Det betyr at hypen ikke er en bløff, at dricka och äta selleri utan att gå till överdrift är absolut nyttigt.

Ulike fordeler når den er juice respektive hel

En hel selleri innehåller mycket fibrer, vilket bidrar mycket till en väl fungerande tarmfunktion. På så sätt kan det vara väldigt bra att knapra i sig hela sellerin. Det kan være slik at du vil få i deg mer av alle næringsstoffene som er pakket i grønnsaken og da trenger du å gjøre den til juice. Då kan du få i dig mer utav grönsaker snabbt och därmed mer näring. Fibrerna försvinner då du juicear den och kroppen tar snabbt upp den extremt näringstäta koncentrerade juicen. Avhengig av hva du vil oppnå med din relasjon til selgerin kan du på så måte styre ditt intag.

Tips!

Om du har svårt att få i dig juicen och inte vill knapra i dig en bunt med stjälkar varje dag är det ypperligt att kasta i sellerin i din smoothie. Om du kombinerer med andre smakrika frukter, bær og grønnsaker kan du til viss del dölja sellerins smak. Vissa tycker att sellerismaken liknar god salmiak, men andra menar att smaken är mer som tvål kan just tricket med smoothien göra att du fortfarande kan ta del av alla nyttigheter även om du inte tycker det smakar gott.

Dessuten å äta selleri rå eller dricka den som juice är den utmärkt att ha i mat. Alla grytor, soppor och såser passar selleri utmärkt i. Finhacka den som lök och stek tillsammans med exempelvis gullök och morot, för den perfekta basen i en gryta.

Det finns många sätt att få i sig selleri på - testa dig fram för att få reda på vilket som är rätt för dig!

LÄS MER: Sambandet mellan kost och träning

SHOPPA HÄR: Vårt utvalg av strømpebukser