Simon Kachoa om sitt nya liv efter Biggest loser Image

Simon Kachoa om sitt nye liv etter Biggest loser

Glädjespridaren Simon Kachoa gick ner makalösa 84 kilo i Biggest loser för två år sedan. Men trots att han vann tävlingen ser han sitt nya liv som en ännu större seger. - Folk ser den fysiska resan, men de ser inte den mentala resan.

Når Simon Kachoa søkte til Biggest loser Sverige inför säsongen 2013 ville han göra en förändring. Men han var ikke beredd på hvor stor forandringen skulle bli. Når konkurransen begynte veide han 176,9 kilo og når han korades til vinnare stod vågen på 93,2 kilo. En viktminskning med otroliga 83,7 kilo.

kachoa
Simon Kachoa før og etter vektminskningen i Biggest loser. Foto: Privat

Sedan dess Simon Kachoa deltagit i tv-programmen Let's dance, Spring och spelat i ett avsnitt till När & fjärran. Han har også startet sin egen hälsocamp for personer som også vil endre sine liv og gå ned i vekt. Selv har Simon Kachoa (26) fortsatt vanskelig for å ta i endring etter de største tapene.

- Folk ser den fysiska resan, men de ser inte den mentala resan. Den var tio gånger större. Efteråt, när jag gått ner i vikt, kunde jag inte förstå att jag gjort det. Det var så svårt att ta in och hjärnan hängde inte med, säger han och ger ett exempel:

- Jag hade inte åkt karusell på många, många år. Når jeg var yngre var jeg på Västerås marked og eftersom jag älskade att åka karusell ville jag göra det. Men säkerhetsbygeln gick inte att stänga, trots att tre personer försökte. När jag gick därifrån kändes varje steg som tre ton och jag tänkte att jag aldrig ville åka karusell igen. Etter Biggest loser ville jeg åka karusell så jag gick till Gröna lund och satte mig i Fritt fall. Når personalen stängde säkerhetsbygeln blev jag tvungen att fråga om den verkligen var stängd. Min hjärna hade inte kopplat att jag gått ned så mycket i vikt att säkerhetsbygeln gick att stänga. For meg var det verdens opplevelse.

En annan förändring som Simon Kachoa märkte av var att hans självförtroende och självkänsla blev bättre.

- Jag kunde inte komma ihåg när jag kollade mig i spegeln och kände att jag såg bra ut. Oavsett vad människor påstår så blir man dömd för hur man ser ut. Jeg tror at det har med självkänsla och självförtroende att göra, om inte jag tycker om mig själv, hur ska någon annan kunna göra det? Det ble mye bedre etter Biggest loser. Innan höll jag uppe en fasad utåt sett så att ingen skulle se mitt riktiga jag, men i dag mår jag bra från insidan och ut. Det er så skönt. Sedan att jag blir snyggare är ett plus i kanten, haha.

Hur lång tid tog det innan din hjärna insåg vad som hade hänt med din kropp?

- Det er som at den fortfarande inte hänger med. Når jeg ska handla kläder vet jag att numera har storlek large, men min hjärna skickar fortfarande signaler om att jag ska ta större storlekar. Det første året var jättetufft, men nå begynner det å tilpasse seg.

Hva er et vanlig misstag som folk som vil gå ner i vekt gjør?

- Jeg tror at den største feilen er at man går ut for hardt men mangler kunnskap og ikke vet hvordan man skal gå til väga. Många går ut hårt med träningen men fokuserar inte på kostnaden fastän den är mycket viktigare än träningen. Det er bra å lære seg litt om kalorier før man kjører igång.

Hva gjør du for å holde vekten?

- Når man går ner i vekt töms fettcellerna, men de försvinner inte. Jeg har fettceller for en person som veier 180 kilo og de venter bare på at jeg skal gjøre noe galt, så at de kan fylles igjen. Jag tror inte att dieter håller i längden utan tror på en livslång förändring. I dag äter jag fem gånger om dagen, små jämna måltider eftersom jag vet att jag tar dåliga beslut när jag är hungrig. Fram til lunsj spiser jeg kolhydrater, fett og protein og etter lunsj spiser jeg ingen kolhydrater. Mellom en og to ganger i veckan äter jag vad jag vill och njuter. Det viktigste er at jeg kjenner at jeg har kontroll. Det er valen du gjør i din vardag som avgör, vare seg du tror det eller inte.

selfie
Følg Simon Kachoa på Instagram @simonkachoa. Foto: Privat

Hvordan trener du en vanlig uke?

- Vanligtvis tränar jag två timmar om dagen och siktar på tio timmar i veckan. Det känner jag är rimligt för mig. Jag vill göra det jag blir glad av och jag blir glad av att träna. Jeg går igång på att pusha mig själv till gränsen där jag får ut det där lilla skriket, det är den bästa känslan. Jag tränar mycket cardio i form av boxning, crossfit och löpning, det har jag med mig från Biggest loser och kör det en timme på morgonen och sedan tränar jag styrka en timme på kvällen. Jag behöver komma ur min bekvämlighetszon och har tagit hjälp av en näringsfysiolog för att ta fram en plan för hur jag ska lägga på mig lite mer muskler.

Nu driver Simon Kachoa ett eget hälsoläger, 180 grader, som han beskriver som ett Biggest loser utan kameror. I en månads tid bor deltakerne sammen på Häringe slott utenfor Stockholm og får hjelp med kost og trening.

- Mitt mål er at menneskene på lägret ska ringa mig om tre år och säga att det hjälpte dem till ett nytt liv.

simon akchoaSimon Kachoa har allerede satt sine mål for neste år. "Under 2016 vill jag springa så många lopp som jag kan. Jeg har aldri vågat ge mig på det innan men nu känner jag att jag börjar bli redo. Och så hoppas jag att jag hittar kärleken, men det är svårt, jag vet inte om tjejer tycker om mig för den jag är eller för att jag varit med i tv. Men jeg saknar en tjej i mitt liv", sier han. Foto: Privat

Fakta

Navn: Simon Kachoa.

Alder: 26 år.

Bor: Pendler mellom Västerås og Stockholm.

Gör: Föreläsare och driver hälsolägret 180 grader. Les mer på simonkachoa.se