Sofia är Sveriges första fjälldrottning Image

Sofia er Sveriges første fjälldrottning

Sofia Johansson besteg sju bergstoppar på fem dager. Nu är hon Sveriges första fjälldrottning.

For att bli fjälldrottning ska du bestiga sju bergstoppar i norska Romsdalen. Sofia Johansson skrämdes inte av branta berg och gäckande stup, utan lyckades i juli som första svenska med bedriften.

Hur fick du för dig att du skulle de dig på att bli fjälldrottning?

- Jag såg en TV-dokumentär 2012 och fascinerats av den norska tjejen du fick följa på hennes väg mot att bli fjälldrottning. Naturen i området förtrollade mig och jag kände direkt att det var något jag själv skulle vilja uppleva. Men det var først i begynnelsen av 2015 at jeg innså at ingen andre svenske jenter tidligere hadde fått utmärkelsen, vilket sporrade mig och jag bestämde därför för att göra verklighet av mina drömmar, säger Sofia Johansson, vars projekt har blivit utsett till årets äventyr 2015.

Er det sant at du når året begynte ikke ens kunne klättra?

- Ja, det stemmer og det var nettopp derfor det også tok meg nærmere tre år å komme til skott. Jeg har tittat på den der dokumentären massor av gånger, men varje gång har jag också insett hur svårt det skulle vara för mig att komma i mål. Men så i början av året började jag sätta upp mål och bestämde mig för att verkligen genomföra det hela. Vill man så går det. Min teknik är fortfarande inte vidare bra, men jag hann lära mig det absolut viktigaste, att klättra säkert!

Hur förberedde du dig inför att bestiga dessa sju bergstoppar på lika många dagar?

- Selvklart tränade jag mycket klättring, men det blev också en hel del löpning. Jeg la också extremt många timmar på att vandra i tuff terräng med den utrustning jag skulle ha med mig och framförallt på mig.

Hva var tuffast?

- Det tøffeste for meg var det besværliga vädret. Normalt sett brukar det vara barmark i området i juni och juli när jag skulle vara där, men i år låg snön fortfarande djup. Tyvärr slog vädret också om mot varmare temperaturer, vilket gjorde snön mjuk och svårbedömd. Lavinerna gick tätt. För att inte riskera att snön blev allt för dålig tog jag de sju topparna på fem dagar.

Hva var roligst?

- Eftersom det var så mycket snö fick jag snabbt fixa fram skidutrustning så jag kunde skida upp för delar av första berget. Enda gången jag tidigare haft ett par Randonée-skidor på mig, var i Hammarbybacken i Stockholm, vilket jag nu förstår knappt räknas. Men jeg älskade det!

Kan du berätta något spektakulärt minne?

- Naturen i seg er galet vakker, men det som kanskje er mest spektakulärt var väl kanske det jag inte såg då. Dag to skulle jeg nemlig opp for Store Trolltind, men dimman låg mycket tät. På veien opp mot toppen passerar jag också toppen av trollväggen, Europas högsta vertikala bergvägg. Jeg lagde meg på bergskanten for å se ned for stupet på nærmere 1000 meter, men dessverre hadde jeg bare noen meter sikt. Det er ju lite av ett antiklimax att vandra och klättra i 14 timmar för att komma upp till högsta punkten och få njuta av omgivningen och då inte ens se handen framför sig. Dette må jeg igjen!

Hvor viktig var utstyret ditt?

- Selvklart er utrustningen i seg selv viktig, men for meg er det enda viktigere å ha utrustning som jeg vet fungerer for meg selv. Kängor, ryggsäckar, byxor, tröjor, skalplagg och till och med underkläder hade jag valt ut och testat i förväg på längre turer. Jeg hadde säkert kunnat kapa en hel del vikt om jag valt lättare utrustning, men jag värdesätter som sagt utrustning jag känner mig bekväm med.

Hvordan kände du dig efter sjunde bergstoppen på femte dagen?

- Selv om de sju toppene individuelt ikke er kjempehøye, blir det likevel sammen med en og en tredjedels Mount Everest, så etter den sjunde toppen, var jeg banne meg helt slutt. I fem dager hadde jeg pulsat i snö upp till midjan, fast besluten om att jag skulle fixa min utmaning även om självförtroendet ofta sa mig annat. Jag var överlycklig när jag äntligen stod på den sista toppen. Helt utrolig! När jag kom ner från Store Vengetind, som var sista toppen, var kroppen helt slut och överhettad, fick stoppa huvudet i en bäck för att kyla ner systemet.

Hva betydde det for deg å vinne årets eventyr?

- Det som betydde mest for meg var at det fantes noen mer enn jeg selv som syntes det her var en bra idé! Sedan blev det naturligtvis också en extra press på mig själv att verkligen genomföra mina planer. Det var bra. For mig handlade äventyret aldrig om att göra något livsutmanande eller farligt. For en av klättrare är det här säkert en barnlek, men för mig blev det den perfekta utmaningen som blandade fysisk uthållighet med teknisk prövning. Jag är som bäst i sega uppförsbackar så det här var min grej rakt igenom.

Hva har du for utmaning på gång nu?
- Jag kom just hem från Mongoliet där jag rest tvärs genom landet från väst till öst för att uppleva deras nomadkultur. Nå skal jeg smälta allt jag upplevt och förhoppningsvis väcker det nya drömmar.


sofia johansson
Følg med Sofia Johansson på eventyr! Du finner henne på Facebook ogInstagram @fjalldrottningen.