“Stämningen är världsberömd” Image

"Stämningen är världsberömd"

Triathleterna i Sverige blir fler för varje år som går och nya tävlingar dyker upp varje år. For de som vil presse sine grenser til de ytterste er det Kalmar Ironman som gjelder med sine 3,8 kilometer simning, 18 mil sykling og 42 kilometer löpning. I morgen går starten for den fjerde opplagan.

- Det er et gigantisk arrangement som ruller i gang, vi har 2 700 startende, det er mye som skal funke med logistikk, sikkerhet og frivillighet, sier presseansvarlig Magnus Nyberg.

Platserna för lördagens tävling tog slut tio dagar efter att de släpptes. Det er mange som vil måle sine krafter på den naturskjønne banan i og utenfor Kalmar.

- Vi merker verkligen av det ökade intresset för triathlon. Første årene handlet det om å forklare hva sporten innebærer, nå vet det fleste hva Ironman er, sier Magnus Nyberg.

Invånarna i Kalmar har också tagit tävlingen till sitt hjärta. Tiotusentals åskådare brukar kanta banan, vilket skapar en speciell stämning.

- Publiken är fantastisk i Kalmar, stämningen är världsberömd. Stora delar av banan går inne och nära stan så den är väldigt publikvänlig. Särskilt häftigt är det när de tävlande vänder på cykel i rondellen inne i stan, då brukar publiken koka, säger Magnus Nyberg.

Tävlingen börjar med att deltagarna kastar sig ut i Kalmar sund för simning på en i Ironmansamanhang teknisk bana.

- Vi har rätt mycket svängar på vår bana, vi vill hålla deltagarna nära land eftersom det är rätt strömt längre ut i sundet. Efter det växlar de till cykel och kör över bron till Öland. Det är extra kul att vi får visa upp Öland, det är annars cykelförbud på bron. Efter att de vänder inne i stan är det en avstickare några mil norr om staden innan det är dags för löpning, säger Magnus Nyberg. simningSimstarten er rullande, deltagarna får seeda sig på land efter sin uppskattade tid i vattnet. På så sätt kan den värsta trängseln undvikas. FOTO: Getty Images.

Målgången sker sedan inne på Stortorget.

- Löpningen är en trevarvsbana där deltagarna sammanlagt springer genom stan fyra gånger. Då är nästan hela stan där och tittar.

Av de 2 700 startende er cirka 30 profesjonelle triatleter. Majoriteten er amatører som konkurrerer i ulike aldersklasser. De 50 beste får åka till Hawaii i oktober och tävla i VM.

-Det er veldig prestisjefylt å få reise til Hawaii, det er Ironmans fødested, sier Magnus Nyberg, som selv har gjennomført fem Ironman og vet hva som kreves.

- Till stor del avgörs det i huvudet. Alla kan träna sig till att klara det fysiska. Men det mentale er avgjørende, det må du kunne håndtere. Alla kommer ha ont men det måste du gilla annars går det inte.

Om du kjenner deg lockad att prova på Kalmar Ironman, gäller det att vara beredd på söndag klockan 16. Då släpps startplatserna till 2016 års race och tävlingen är öppen för alla.

- Vi regner med at det kommer til å gå minst like fort som i fjol for biljettene å ta slutt. Vi kommer ikke heller öppna upp för fler, banan tillåter inte det säkerhetsmässigt. Tävlingen har en lagom storlek nu, säger Magnus Nyberg, som avslutningsvis meddelar att vattentemperaturen är förvånansvärt höga 20,6 grader.

- Det overraskade oss lite men bara positivt, det är nästan perfekt. Väderprognosen ser väldigt bra ut med inte alltför mycket vind heller, även om ingen ska tro att de kan cykla över Ölandsbron utan att det blåser.