Stina Blackstenius om Sveriges chanser i fotbolls-VM Image

Stina Blackstenius om Sveriges chanser i fotballs-VM

Vi laddar upp inför sommarens fotbolls-VM genom att känna den offensiva spelaren Stina Blackstenius på pulsen. Les vårt intervju med stjernen her.

I sommar är det återigen dags för hela världens fotbollsfest. Fotball-VM for damer går av stabelen i Frankrike og forventningene på turneringen er store over hele verden. Damfotbollen er på vei til å bryte ny mark der publikrekord har slagits på löpande band under våren, og der spelare och lag syns i en allt större utsträckning. Den 7. juni er det avspark i premieren mellom vertsnasjonene Frankrike og Sør-Korea.

Sverige kvalifiserte seg til VM via et rysarkval der Danmark hotade att ta VM-biljetten, men svenskorna visade sin styrka och besegrade de rödvita i en sista avgörande kvalmatch. For anfallaren Stina Blackstenius venter hennes første VM, men 23-åringen fra Vadstena har allerede gott om meriter fra både landslag og klubblag. I troféskåpet finnes en gullmedalje fra F19-EM, en bragdartad sølvmedalje fra OS i Rio De Janeiro 2016 og et damallsvenskt SM-gull med Linköping.

2017 lämnade Stina Blackstenius Sverige och damallsvenskan för spel i högsta ligan i Frankrike. For Montpellier ble det totalt 26 mål og spill i Champions League. Etter to år er Stina nå tilbake i Linköping, og en stor anledning til å flytten hjem var for å skaffa seg de beste mulige forutsetningene inför sommarens VM. Våren i damallsvenskan har gett fotbollsstjärnan maximalt med speltid och fyra mål, och hon har fått den positiva effekt hon var ute etter.

- Känslan är väldigt bra och jag har ju sett fram emot det här hur länge som helst. Formen känns bra även om det alltid är svårt att veta exakt var man står inför ett mästerskap, säger hon.

Stina Blackstenius Stina Blackstenius har gått fra å spille høyeste ligan i Frankrike til tidligere klubben Linköping og en lang oppladning inför sommarens VM. Følg hennes reise på Instagram HÄR.

I sommarens mästerskap väntas Stina Blackstenius bli en av de viktigaste spelarna i det svenska landslagets offensiv. VM närmar sig med stormsteg och det svenska landslaget är samlade för gemensam förberedelse och uppladdning.

- Dagene her er utrolig viktige. Jeg brukar inte ha någon speciell rutin, utan det blir bara att umgås så mycket som möjligt med laget och fokusera på träningar och möten för att få ut så mycket som möjligt.

Du har allerede spilt noen mesterskap og har erfaring av å ta medalje. Kan du tenke deg rutinerad inför VM trots att det är ditt första?

- Nei, det skulle jeg vel ikke si. Det her blir verkligen en ny erfarenhet för mig och en stor upplevelse på alla möjliga sätt. Et VM er utrolig stort å få spille. Jeg kjenner meg ikke helt rutinemessig, men jeg har likevel fått mye erfaring av de tidligere mesterskapene, så jeg håper å kunne bruke under det her VM:et.

Du har nylig forlatt Montpellier for å spille i Linköping, men nå bærer det av til Frankrike igjen. Finnes det noen fordel med å spille VM i et land som man kjenner godt?

- Jag vet faktiskt inte hur mycket det blir till min fördel att mästerskapet ligger just där, men det kan säkert vara lite bra för mig att känna till kulturen. Det blir såklart spennende å åka tillbaka till Frankrike.

Hvilken kamp i VM ser du mest imot akkurat nå?

- Jeg ser egentligen fram emot hela mästerskapet, varje match lär bli något nytt. Det er det som er så mäktigt. Sedan är det alltid speciellt att spela mot till exempel USA som är ett så bra fotbollslag som ofta tar sig otroligt långt i mästerskap.

Just gruppespelsmatchen mot USA sålde slut fort och de fick släppa fler biljetter för att möta trycket. Hur stor roll spelar det att ni har många svenskar på läktarna?

- Det betyr jättemycket att känna att det är många som är på plats och vill se oss spela och visa sitt stöd. Det får meg til å ville prestera ännu bättre. Det er det beste støtten du kan ha i en viktig kamp, at det er mye folk på läktaren og at de står på vår side.

Damlandslaget har under de fire siste VM-sluttspillene samlet på seg en sølvmedalje (2003) og en bronsemedalje (2011), samt OS-silvret fra 2016. Hva kommer til å kreve for å gå hele veien og vinne gull?

- Det kommer til å kreve utrolig mye, så klart. Jag tycker att vi har ett bra lag och jag tror verkligen mycket på den truppen vi har. Tiden vi har hatt fram til VM har vært bra og kjempeviktig for oss. Det finnes stora chanser att göra ett bra mästerskap, men det kommer krävas otroligt mycket.

SHOPPA HÄR: Sveriges VM-tröja

SHOPPA HÄR: Fotballskor fra Adidas

LÄS MER: Bollformade recept till fotbolls-VM