Stor guide: Så ska din skidutrustning sitta Image

Stor guide: Slik skal din skidutrustning sitte

Hvorfor får du egentlig domningar i tårna när du åker skidor och vad är egentligen ett flexindex? Her forteller eksperten på K2 alt om hvordan din skidutrustning skal sitte!

Det er ikke helt lett å ha koll på terminologien innen skidåkning - spesielt om du bare åker noen gang om året. Kanskje er du van att hyra utrusning när du kommer till en skidort, och då har du kanske aldrig stött på begreppet "flexindex" förut. Det du trenger da er et proffs som kan gi svar!

Hva er flexindex og hva gjør jeg med det?

- Flexindex er noe som er skrevet på alle pjäxor og anger hur hård pjäxan är och om den är till för en nybörjare eller en proffsåkare. En nybörjarpjäxa har en lägre flexindex, vilket innebär att den är mjukare så att du lättare kan komma framåt i pjäxan när du böjer knäna. Er du en avansert åkare som åker fort trenger du mer støtte av en hard pjäxa, med en høyere flexindex, forklarer Marcus Pupp fra snösportsmärket K2.

- For kvinner bruker flexindex ligga någonstans mellan 70 och 120, där 120 är hårdare och 70 är mjukare. For menn kan det være fra 80 til 140. Var på det spannet du bør legge deg beror väldigt mycket på hur avancerad åkare du är, men också på längd och vikt, samt hur stark du är.

Så om jeg er sterk, lang eller väger mycket kan jag ha en hårdare pjäxa, även om jag inte är van?

- Ja, vanligvis, men det er høyst individuelt. Hvis du for eksempel har en skade på noen ledd, så kan det også spille inn.

Når jeg väl hittat rätt flex, hur hittar jag rätt storlek i mina alpinpjäxor?

- Storleken i pjäxor anges efter innermåttet i pjäxan som är samma längd som din fot. Hvis du har en 26 centimeter lang fot skal du altså passe i en 26 centimeter lang pjäxa, da får du den perfekte passformen.

Hvordan vet jeg om min pjäxa sitter bra?

- Du ska sitta fast, det är viktigast, men du ska inte heller få krämpor, ont eller domningar. Da sitter de for stramt. Passformen ska vara så att du kan röra tårna lite grann, men sen är det delvis en smaksak. Vissa tycker om när det finns lite extra utrymme för tårna, som i löparskor, medan andra vill ha sin exakta storlek så att foten får kontakt med materialet på alla ledder.

Hvor lange stavar skal jeg åka med?

- Også det er veldig mye tycke og smak - til eksempel parkåkare brukar gilla att ha lite kortare stavar. Tumregeln är att du ska ha lite mer än 90 grader i armvecket när du står rakt upp och ned med din stav, säger Marcus Pupp och tillägger:

- Om du mäter ut staven när du har vanliga skor på dig kan du tänka att du ska ha precis 90 grader, eftersom du kommer upp en bit från marken när du tar på dig pjäxor. Jeg pleier også å si at det er bra å vende opp og ned på staven når du provar ut den og greppa den under trugan. Trugan kan du nämligen räkna bort, eftersom den ändå kommer sjunka ned i snön.

K2 miljöbildOm du tycker det känns svårt att mäta ut rätt längd på din stav kan du satsa på en som är ställbar. På så vis kan du tilpasse og kjenne av i ryggen!

Hvordan skal min hjelm sitte for å beskytte best?

- Hjälmen skal sitte åt och får inte glappa. Det merker du raskt om den gjør. En for liten hjelm får du ikke på. De flesta hjälmar går att justera så att passformen blir lagom. Tenk också på att den inte ska sitta för långt bak på huvudet, som barn gärna vill att den ska sitta ibland. Den ska inte hänga från huvudet i hakbandet!

Spiller det noen rolle hvilken type hjelp jeg har?

- Ja, en skidhjälm ska vara c-märkt. Har den ikke en slik märkning är den inte godkänd för aktiviteten. Det er egentlig den eneste regeln. I övrigt är passformen är viktigast, berättar Marcus Pupp och fortsätter:

- Om du ser ytliga skador på hjälmen är den förbrukad. Repor och bucklor kan innebära att hjälmen tappat en del av sin deformationszon, och då är den inte lika säker.

Hvordan vet jeg hvilken størrelse jeg skal ha på min hjelm?

- Du mäter omkretsen runt huvudet och då får du fram ett mått i centimeter, sedan kollar du på hjälmen. Där finns en siffra som visar omfånget på insidan av hjälmen - oftast i ett spann - och så vet du vilken hjälm du ska ha.

Hvordan skal hjelm og briller passe sammen?

- Det er superviktig. Du skal aller helst kjøpe goggles utefter hvordan din hjelm ser ut, eller tvärtom. Forsøk å få til det slik at det finnes så lite spillrom mellom hjelmens nedre kant og dine goggles øvre kant som mulig, ellers blir det kaldt! Det er viktig at de er i riktig størrelse for ditt ansikte også, så at de ikke glappar eller försämrar sikten.

Om jeg åker med ryggsäck, finns det något jag ska tänka på?

- Jeg brukar försöka undvika ryggsäckar med massa lösa snören och band, då de lätt hamnar i vägen. I övrigt är det ju alltid bra att ha både en bröstrem och en höftrem, så att du kan tighta till ryggsäcken mot kroppen. Annars kan den fladdra runt och påverka balansen.

Hva er et ryggskjold og hvordan skal et ryggskjold sitte?

- Ryggbeskyttelse er en beskyttelse som beskytter ryggen mot ytre påvirkning. Om du til eksempel åker inn i et träd eller blir påkörd så sprider skyddet ut kraften av kollisionen. Det ska sitta från svanskotans fäste i bäckenet upp till där halsen börjar, strax ovanför skulderbladen, säger Marcus Pupp och avslutar:

- Ett for lite ryggskydd skyddar inte tillräckligt, men ett för stort skydd kan göra skada helt på egen hand genom att trycka in i nacken. Passformen er a og o.

SHOPPA HÄR: Alt for alpin skidåkning

LÄS MER: 13 varma underställ i ull for herr och dam!