STORT TEST! 15 vinterjackor som klarar kylan Image

STORTEST! 15 vinterjakker som klarer kylan

En vinterjacka som både er varm, snygg och mysig är ett måste så här års. Vi har testet 15 modeller for dam og herre som klarer en skikkelig kald vinter.

Test av vinterjackor for kvinner (scrolla ned for herrer):

Till den modemedvetna

SE_SVEA.jpgTest av: Svea, Miss Smith Jacket

Rekommenderat pris: 3 295 kroner.

Finns i färgerna: Blå, svart, röd och grå.

Materiale: 60% bomull, 40% nylon. Foder: 100 % nylon. Vaddering: 80% dun, 20% fjær.

Passform: Veldigt true to size med generösa ärmlängder för dig som är lång. Modellen er verken for tight eller rymlig og går å tilpasse i midjan med en dragsko. Blir något vidare nedtill, vilket gör att den även passar dig med breda höfter. Jackan går ned til midten på låren og har en stor og mysig luva med fuskpäls.

Komfort: Väldigt bekväm jacka. Siden det er en tykkere modell er den ikke superlätt utan snarare robust. Du kommer derimot ikke til å frysa det minste i den her modellen, det er noe som er sikkert.

Design: En klassisk design som føles mer hverdagsfin enn de sportiga modellerna i testet. En perfekt jacka å ha i kombinasjon med en oppkledd look så som kostym og klänning.

Sammanfattning: Du som er en trogen Svea-följare är säkert bekant med den populära jackan Miss Smith. Den långa, varma jackan med mysig luva är en given vinnare under vinterns kallaste dagar och är en storsäljare år efter år. Det slitstarka materialet gör att modellen håller i flera säsonger. Minus med jackan er at den kan oppleves som noe tung og otymplig, samtidig kjøper du ikke heller den her modellen for sin smidighet. Det beste er den lengre passformen og materialets evne til å värma når det er som kallast. En feminin passform med plats för både byst och höfter, två fickor framtill med insida i fleece för dig som glömt vantarna hemma.

Til rocktjejen

SE_ELVINE.jpgTest av: Elvine, Lisen

Rekommenderat pris: 2 495 kroner.

Finnes i färgerna: Svart och grön.

Materiale: 100% nylon. Foder: 100% polyester. Vaddering: 100 % polyester.

Passform: En kort jacka som er normal i størrelsen. Modellen har mudd vid ärmsluten, halsen samt på ett innefoder nedtill för att hålla jackan tät mot kroppen. Jackan har ingen luva men har en høyere krage som värmer skönt.

Komfort: Tack vare att mudden nedtill går ned till början av rumpan värmer jackan hela överkroppen och är perfekt för kyliga dagar.

Design: Dunjackornas versjon av en bomberjacka. Kaxig, fin og med en enkel design. Tygremsan ved dragkedjan er en fin detalj, bra der Elvine!

Sammanfattning: Vill du ha en vinterjacka med attityd er Lisen det enda valet för dig! En kortare modell som samtidigt har smarta muddar hindrar kall luft att ta sig in under jackan. Polyestervadderingen varmer minst like bra som den tykkeste dunjakken og lurar de fleste i testpanelet med sin ultravarme. Den puffiga känslan ger ett lika coolt intryck som det känns skönt på kroppen. Däremot kan du uppleva att materialet inte ger dig full rörelsefrihet utan tar emot när du exempelvis böjer armarna. Du som gärna föredrar modeller som går att justera i midjan kan komma att tycka att jackan får en för rund passform. Är du däremot en av de som inte delar den åsikten är det här testets vinnare. Den er smidigare än du tror, varmare än du tror och snyggare i verkligheten än på bild.

Til deg som alltid fryser

SE_WYTE.jpgTest av: Wyte, Alma

Rekommenderat pris: 1 495 kronor.

Finns i färgerna: Svart och grön.

Materiale: 100% polyester. Vaddering: 90% dun, 10% fjær.

Passform: Noe stor i størrelsen, vilket resulterar i en rymlig passform. Hade kunnat vara något mer slimmad runt magpartiet, eller allra helst ha en dragsko i midjan så att du själv hade kunnat anpassa passformen. Skönt att modellen går ned til mitten av låren och att du har dragkedjor längs sidorna på jackan som du kan öppna för en vidare passform.

Komfort: Ekstremt skön jacka som är väldigt varm samtidigt som den ger en mysig och mjuk känsla. Du kan slappe av og bo i denne jakken 24/7.

Design: Enkel design med stora fickor som du kommer inn i både ovanifrån och från sidan.

Sammendrag: Din bästa vän när det är ruggigt kallt utomhus. Alma fra Wyte har en lengre og rymligare passform där du med fördel får plats med en tjockare tröja under. Men det er knappt så att du behöver det, den här modellen är väldigt varm och kommer inte låta dig frysa i vinter. Modellen hadde dock fått ännu högre betyg om midjan gick att justera eller om passformen var något mer slimmad. Stort pluss for at du kan vidga nederdelen av jackan for større bevegelsesfrihet når du går. Det beste med jackan er den mjuka känslan du får och att det inte finns något som stretar emot eller hindrar dig när du rör dig i den. Muddarna vid ärmluten och den högre kragen stänger ute kylan på ett effektivt sätt. En av de mest prisverdige modellene i testet!

Til piloten

SE_ALPHA.jpgTest av: Alpha Industries, N3B VF 59 Wmn

Rekommenderat pris: 2 695 kronor.

Finns i färgerna: Blå och svart.

Materiale: 100 % nylon. Foder: 100% nylon. Vaddering: 100 % polyester.

Passform: Den väldigt true to size förutom att ärmarna är något tighta och går högre upp i armhålorna än de andra modellerna i testet. Velar du mellom to storlekar och inte är den som snålar med att träna dina biceps kan det vara smart att välja den större.

Komfort: I riktig størrelse er jakken veldig komfortabel. Man kan lett tro at det her er en av de varmeste modellene i testen, men faktum er at det så ikke er fallet. Det er selvsagt en varm jacka som klarer minusgrader, men den er samtidig så sval at den funkar like bra når det er nullgradigt utomhus.

Design: Den blå nyansen får høye karakterer av testpanelet, som samtidig hyller de små pilotinspirerende detaljene.

Sammendrag: Testets mysigaste luva går helt klart til N3B VF 59 Wmn. Den lengre passformen går nedanför rumpan och värmer. Modellen har mange smarte detaljer, som en dragsko i midjan og fire fickor framtill, där de två i brösthöjd är perfekt placerade för att värma kalla fingrar. Pluss for innerfickan med dragkedja där du kan förvara mobilen när det är kallt utomhus. Minus med jackan er at det lämnas en glipa längst ned på framsidan av jackan vid dragkedjan där kall luft kan ta sig in. Det beste med modellen er den snygga designen, de smarta muddarna vid ärmsluten plus fuskpälsen!

Til stadstjejen

SE_PUMA.jpgTest av: Puma, 480 Down Jacket

Rekommenderat pris: 1 695 kroner.

Finns i färgerna: Grønn.

Materiale: 100% polyester. Foder: 100% polyester. Vaddering: 90 % dun, 10 % fjær.

Passform: En veldig romslig passform som er på grensen til oversize i modellen. Jackan slutar vid början av rumpan och går att justera nedtill för optimal passform. Den har en ganske rund og bylsig passform. Normallånga ärmar som kan upplevas snudd på korta på dig med långa armar.

Komfort: En väldigt mjuk och tunn jacka som varken är i vägen eller känns otymplig när du har den på dig. Fôret er veldig lent og skönt mjukt mot kroppen.

Design: Søker du en modell med attityd er den her grønne jakken fra Puma et smart alternativ. Den rymliga passformen i kombination med den tjockare kragen ger ett kaxigt intryck.

Sammendrag: At Puma tillverkar plagg för ögat är ingen nyhet. På 480 Down Jacket får den rymligare passformen och bylsiga känslan verkligen träda fram. Jackan har en någorlunda värmande effekt för kyliga dagar på stan. Det er däremot inte modellen du tar med dig ut på en skogspromenad eftersom den korta och rymliga passformen gör det svårt att stänga ute kyla vid både midjan och ärmsluten. Pluss for at dragkedjan varken skaver eller reparerer en nedkyld haka. Det beste med jackan er at den er lett og smidig, noe som gjør den til en vinnare ved situasjoner der du raskt vil kunne ta av og på den, som under shoppingrundan på stan.

Till sportnörden

SE_PEAK – 1.jpgTest av: Peak Performance, Frost Down Jacket

Rekommenderat pris: 3 995 kroner.

Finnes i fargerna: Rød, svart og blå.

Materiale: 100 % gjenvunnet polyamid. Vaddering: 90 % dun, 10 % fjær.

Passform: Normal i størrelsen med en generös ärmlängd som försluts med kardborre. Jackan når början av rumpan och det finns en dragsko längst ned för en anpassningsbar passform.

Komfort: Väldigt bekväm och väldigt varm jacka - här är modellen du kan lita på när det är så pass kallt att du får frost på ögonfransarna. Jackan sitter skönt på kroppen utan att streta emot någonstans när du rör dig.

Design: Den røde färgen delar testpanelen. Vissa älskar den utstickande kulören som piggar upp en tråkig novemberdag medan andra känner att den skär sig mot hudtonen.

Sammendrag: Ledorden for Frost Down Jacket er funksjonell, varmende effekt og behagelig passform. Alle som noen gang har testet en Peak-jakke vet at de holder en høy kvalitet og god komfort. Den avskalade designen er dessuten helt riktig modemässigt. Selv om jakken er lett og smidig, er den veldig varm samtidig som den er vind- og vannavvisende. En perfekt kompis for deg som liker den sportiga stilen på stan men samtidigt vill kunna använda samma modell i skidbacken eller på läktaren i ishallen. Pluss for å fåan på armen med plats för liftkort, fleecematerialet vid hakpartiet som värmer skönt när det är som allra kyligast och den anpassningsbara luvan.

Til eventyraren

SE_HAGLÖFS.jpgTest av: Haglöfs, Bivvy Down Hood

Rekommenderat pris: 2 795 kroner.

Finnes i färgerna: Svart och grön.

Materiale: 100% gjenvunnet polyester. Vaddering: 85% dun, 15% fjær.

Passform: Figurnära passform som går ned en bit på rumpan, den är något längre baktill är framtill. Modellen går i noe i midjan og blir vidare nedtill vilket gör den perfekt för dig med bredare höfter. Du kan også tilpasse nederdelen med en dragsko etter eget ønske.

Komfort: Veldigt skön jacka som värmer på en behaglig nivå. Tross at jackan värmer skönt är materialet tunnast i testet och därav väldigt lätt att packa med på vandringen eller skidresan. Modellen sitter som en smekker og både ser og føles riktigt bra.

Design: Helsvart men mixen med glansig og matt materiale er en virkelig fin kombinasjon. Jackan känns lyxig och modern, som en snyggare version av en vandringsjacka, men som du samtidigt vill ha på stan en kall vinterdag.

Sammanfattning: Bara Haglöfs lyckas skapa en jacka som värmer väldigt mycket i jämförelse med det tunna materialet jackan är gjord i. Resultatet är en smidig jacka som funkar lika bra en kall dag på stan som under en utflykt till djurparken eller på vandringen. Jackan har en høyere krage, figurnära luva som sitter kvar när det blåser och fickor med dragkedja framtill. Modellen saknar däremot innerficka, vilket testpanelen hade önskat. Når det er -20 grader og du leter etter den varmeste jackan du har i garderoben er det her ikke modellen du plukker fram. Den er derimot utmärkt för utomhusaktiviteter så som pulkaåkning och snöbollskrig eftersom den har en god andningsförmåga.

Til skidfantasten

SE_WEAR.jpgTest av: Slitasjefarge, Hermelinjakke

Rekommenderat pris: 2 195 kroner.

Finns i färgerna: Blå och svart.

Materiale: 100% polyester. Foder: 100% polyester. Vaddering: 100 % polyester.

Passform: Noe lengre passform baktill, jackan når presis under rumpan. Påminner til viss del om Peak Performance Balckburn Jacket i modellen, da den går i lite i midjan men samtidig holder en rakare figur.

Komfort: Väldigt bekväm jacka. Det noe lengre bakpartiet holder även rumpan varm, vilket inte alla modeller i testet gör. Jackan er veldig lett og gir deg full bevegelsesfrihet.

Design: Snygg, sporty look som føles veldig innovativ. Både farger og detaljer låste testpanelet veldig mye og det her ble designmessig raskt en favoritt.

Sammendrag: En oppiggande modell både for kroppen och ögat. Jackan är normal i storleken och har en längre passform baktill som går nedanför rumpan, vilket är ett stort plus. Modellen har to fickor med dragkedja framtill och en ficka med dragkedja på armen med plats för liftkort, så du kan med fördel packa ned den här modellen på resan till Åre. Men det er ikke bara fickan som gör modellen grym i backen. Den goda andningsförmågan och faktum att du kan hoppa, röra dig och dansa i jackan utan minsta hinder gör den här modellen till en given vinnare. Det negative med jackan er at designen kan oppleves som for sportslig for å ha til hverdags og at det ikke er den varmeste modellen i testet. Plus for förstärkningarna på axlar och ovansidan av ärmarna.

Test av herr-modeller:

Til småbarnspappan

SE_WYTE.jpgTest av: Wyte, Arthur

Rekommenderat pris: 1 795 kroner.

Finns i färgerna: Grön och svart.

Materiale: 100% polyester. Vaddering: 90% dun, 10% fjær.

Passform: En lang, rakare modell med plats for både underställ och tjockare mellanlager. Du behöver inte vara orolig för att den här modellen blir för tight, tar du din vanliga storlek kommer du få en rymlig jacka. Tilpasningsbar midja med dragsko.

Komfort: Visst er den her modellen skön, testpanelen har inga invändningar där. Varm, komfortabel og pålitelig.

Design: Den grønne kulören är omtyckt och detaljerna fina. I sin helhet er det derimot ikke en modell du velger når du skal på finmiddag eller fika på stan fordi jackan er så stor og bylsig. En praktisk jakke som føles som gjord for kallare klimat där komfort och värme står i fokus.

Sammanfattning: Är du ute etter en varm jacka som sitter bekvämt, men inte har önskemål om en skräddarsydd passform är det här rätt modell för dig. Med sin lengre, rakare modell passar den de flesta och det värmande materialet klarar minusgrader med bravur. Du kjøper den her modellen främst för den värmande effekten som gör jackan given för hockeyföräldrar som gärna har en längre modell som värmer låren i ishallen. Det beste med jackan er at den er riktigt skön och de smarta detaljerna i form av avtagbar luva och innerficka med dragkedja.

Til den som alltid fryser

SE_PEAK.jpgTest av: Peak Performance, Frost Down Jacket

Rekommenderat pris: 3 995 kroner.

Finnes i farger: Blå og svart.

Materiale: 100 % gjenvunnet polyamid. Vaddering: 90 % dun, 10 % fjær.

Passform: Stor i størrelsen med lange og brede ermer som definitivt passer deg som ikke legat på latsidan med armhävningarna. Du med mer slimmade armar kan med fordel gå ned en størrelse for optimal passform. Jackan har en rakare passform som stopper ved begynnelsen av rumpan.

Komfort: En lett og myk jacka med skjønn luva som både er romslig og tilpasningsbar.

Design: Stilren design for den klassiske Peak-älskaren med en praktisk innerficka samt ficka på armen for liftkort. Snygg farge uten noen detalj som sticker ut.

Sammanfattning: Så fort du får på dig modellen känner du att du har en jacka som skyddar mot yttre omständigheter utan minsta problem. Du som er van ved Peak Performance jackor vet at de leverer høy kvalitet i kombinasjon med en klassisk og stilren design. Det beste med jackan er at den värmer väldigt bra och är extremt skön. Du kommer absolutt ikke til å fryse i Frost Din Jacket. Pluss for at den også er vann- og vindavvisende. Minus er at modellen er veldig stor i størrelsen, spesielt i ærmerne, så tenk på det når du velger størrelse. Klikker du hjem den her modellen får du en allround-jacka som er like snygg till kvällspromenaden som i skidbacken.

Til den moderne skogsmullen

SE_HAGLÖFS.jpgTest av: Haglöfs, Dala Mimic Hood

Rekommenderat pris: 2 295 kroner.

Finns i färgerna: Blå och svart.

Materiale: 100% gjenvunnet polyamid. Vaddering: 100% gjenvunnet polyester.

Passform: Tightast vid höften och i ärmarna, rymligare passform runt magen. Du som har bredare höfter kan uppleva att den här modellen åker upp ovanför höfterna när du går. Velar du mellom to storlekar kan du med fördel gå upp en storlek.

Komfort: Tunn og bekväm jacka med hög krage och en figurnära luva. Jackan har en slimmad passform som sitter veldig skönt på kroppen og ger dig god rörelsefrihet till att både plocka svamp och åka skidor.

Design: En multifunksjonell design som funkar lika bra som finjacka til jobbet som ute i skogen. Något sparsam med fickor då modellen bland annat saknar innerficka.

Sammanfattning: Till skillnad från Haglöfs andra jackor känns inte det här som en outdoor-jacka utan mer fashion, utan att för den delen tumma på funktionaliteten. Jackan har förstärkningar på överarmarna och axlarna, materialet står emot både vatten och vind samt känns väldigt rejält. Hade modellen däremot varit fem centimeter längre hade testpanelen slängt konfetti omkring sig. Minus med jackan er at den er noe stram rundt høyden. I kombinasjon med den noe korte passformen kan den åka upp när du går så du får dra ned den då och då. Gå i så fall opp en størrelse for en romsligere passform. Det beste med jackan er at den er ekstremt skön, smidig att röra sig i och står emot diverse väderlag utan minsta problem. En rejäl vinterjacka för den modemedvetna skogsmullen!

Til multitaskere

8848

Test av: Wear Colour, Zeal Jacket

Rekommenderat pris: 2 195 kroner.

Finns i färgerna: Blå och svart.

Materiale: 100 % polyester. Foder: 100 % polyester. Vaddering: 100 % polyester.

Passform: Noe stor i størrelsen. Vet du med deg at din vanlige størrelse kan oppleves som stor bør du definitivt gå ned en størrelse for optimal passform. Modellen er veldig romslig rundt magen. Med riktig størrelse sitter jackan som en smekk. Pluss for at dragskon lengst ned, slik at du selv kan tilpasse passform etter behov.

Komfort: Den sitter bra og føles bra på kroppen. Zeal Jacket har en god komfort som forsterkes med muddarna vid ärmsluten och den anpassningsbara luvan.

Design: Fin farge, snyggt att blanda matt med glansigt tyg. Smarta dragkedjor og innerficka med dragkedja samt en ficka på armen med plats för liftkortet.

Sammanfattning: En jacka som har alt som du vil ha uten å bli alt for funksjonell. Skal du ut og fika på stan? Satsa på Zeal Jacket. Skal du til Åre? Ta med deg din Zeal Jacket. Den sportiga looken är en fröjd för ögat och jackan värmer bra utan att upplevas som ultravarm. Den her modellen gjør seg derfor like bra på promenaden som når du er mer aktiv. Minus med jackan er at den kan oppleves som veldig romslig rundt magpartiet, testpanelet hadde föredragit en mer slimmad passform for full pott. I helhet får du en snygg allround-jacka som du smidigt kan packa med dig på skidresan.

Til modemedvetna

wear

Test av: Wear Colour, Diverse Jacket

Rekommenderat pris: 1 695 kroner.

Finns i färgerna: Grön och svart.

Materiale: 65% polyester, 35% bomull. Foder: 100 % polyester. Vaddering: 100 % polyester.

Passform: Passende størrelse. Jackan har en lengre passform, generösa ärmlängder med skymd resår och knappar längst ut som kan anpassas. En rak passform som sitter bra på de fleste. Väldigt hög krage med en anpassningsbar luva.

Komfort: Känns mer som att jackan ska skydda mot vatten och vind än ge värme. Ta på deg noe varmt mellomlager og se den her jackan som et skyddande skal - då får den här jackan full pott.

Design: Jackan har et innertyg i camo og en inkamönstrad kant ved dragkedjan som føles litt galen i kombinasjon med den grønne jackan. Väl stängd, då de detaljerna inte syns, är jackan riktigt snygg. Testpanelen hyllar den svarta luvan och skinndetaljerna som känns moderna.

Sammendrag: Testens mest slitesterke jakke er helt klart Diverse Jacket. Materialet kan upplevas som något stelt i ärmarna innan du gått in modellen. Men tack vare vare materialet komma du kunna njuta av jackan i flera säsonger. Kvaliteten er det absolutt beste med modellen. I kombinasjon med de smarte funksjonene så som at jackan er vann- og vindavvisende samt også avvisende mot smuss får den her modellen full pott. Den värmer hyfsat bra, men gör sig såklart ännu bättre i kombination med ett mellanlager i fleece. Minus er at jackan väger mer enn de andre modellerna og kan upplevas som något klumpig. En robust modell for deg som vil ha en jacka for livet.

Til storstadskillen

SE_PUMA.jpgTest av: Puma, Warmcell Ultralight AD Jacket

Rekommenderat pris: 899 kroner.

Finnes i fargerna: Grønn og svart.

Materiale: 100 % nylon. Foder: 100 % nylon. Vaddering: 90 % dun, 10 % fjær.

Passform: Veldig tro mot størrelsen. Modellen har normallånga ärmar som kan bli något korta på dig som har långa armar. Väldigt skräddarsydd och rak passform som sitter perfekt på de flesta. En høyere krage som värmer.

Komfort: Det her er ikke den varmeste jackan i testet men den värmer skönt och kan absolut kombineras med flertalet lager. Den sitter skönt på kroppen og har en grym passform som gjør at du kan röra på dig utan minsta hinder.

Design: Snygg jacka i höstens it-färg. En jacka med enkel logga som känns väldigt stilren. Siden den ikke har noen luva får du ikke glömma mössan hemma!

Sammanfattning: Letar du etter en vinterjacka som har en bra passform utan värsta superdetaljerna är den här budgetfavoriten något för dig. Ingen luva som sturer eller er i veien, ingen unødvendige detaljer som gir en outdoor-känsla og inget tungt materiale. Warmcell Ultralight AD Jacket er en lett og smidig modell for citykillen som søker en varmende jakke som han raskt kan slenge over armen når det vankas en drink eller biobesøk. Modellen er litt kort i armene og uten mudd, noe som gjør at jakken ikke sitter helt tätt på handlederna. Passformen på kroppen er desto bedre og gir en fin siluett. En prisvärd jacka som sitter som en smäck.

Til utendørs-fantasten

8848

Test av: 8848 Altitude, Chester Jacket

Rekommenderat pris: 1 995 kroner.

Finnes i fargerna: Grønn og svart.

Materiale: 100 % polyamid. Vaddering: 100 % polyester.

Passform: En romslig men samtidig rak passform der du med fordel får plass med et mellomlager. Rymliga ärmar med kardborre som håller tätt vid handlederna. Pluss for den lengre passformen som går nedenfor rumpan.

Komfort: Skön och bekväm jacka med anpassningsbar luva för högsta komfort. Her har du en varm modell som sitter veldig bra. Det er ikke den smidigste jakken i testen, men det er heller ikke derfor du kjøper den.

Design: Den jaktinspirerte designen føles som gitt i skogen. Modellen er veldig populær blant testpanelene også om de ikke hadde föredragit den for en kveld på stan. På vandringen gjør den seg däremot riktigt bra.

Sammanfattning: En kvalitetsjacka som er gjort for utendørs-fantasten. Med et vind- og vannavvisende materiale som er slitstarkt får du en venn for livet. 8848 vet vad de gör och de gör det riktigt bra. Många, smarta fickor framtill, hög krage och en luva med pälsinsida som är lika varm som den är mysig. Passformen er rak og romslig snarere enn slimmad, noe som kan oppleves som vel romslig for deg som ikke vil ha plass til flere mellomlager. Den her robusta jackan är inget för dig som vill ha en varm vinterjacka för stadslivet. Modellen hører hjemme i skogen og på landsbygden der dens funksjoner får komme til sin rett.

LÄS MER: Vi tester vinteroveraller for barn

LÄS MER: Vita nyheter hos Wyte Ski